[Nayttelyposti] DYSTOTAL 07.02. – 25.05.2014 2014 Porin taidemuseossa

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
To 23.Tammi. 08:25:10 EET 2014


PORIN TAIDEMUSEO

DYSTOTAL   07.02. – 25.05.2014 2014 Halli, Siipi

TOBIAS ABEL, JUSTIN ANDREWS, LARS BREUER, RALF BRÖG, JULIA BÜNNAGEL, FRAUKE DANNERT, SEBASTIAN FREYTAG, TERRY HAGGERTY, JULIO HERRERA, UKRI MERIKANTO,
GUIDO MÜNCH, JÖRG NITTENWILM, SEBASTIAN RIEMER, DIDIER RITTENER, CHRISTIAN
ROBERT-TISSOT, PIETRO SANGUINETI, JAN SCHARRELMANN, PHILLIP SCHULZE,
MICHAL ṦKODA, JOHN TREMBLAY, MIRKO TSCHAUNER
Kuraattori: Konsortium

Luento: Keskiviikkona 05.02.2014 kello 18.30 “Afterlife – The Revision of Utopian Konsortium”
Mediatilaisuus: Torstaina 06.02.2014 kello 11.00
Kuraattori- ja taiteilijapuheenvuorot: Perjantaina 07.02.2014 kello 12.00, vapaa pääsy
Näyttelyn avajaiset: Perjantaina 07.02.2014 kello 18.00

Dystotal-näyttely asettuu utopioiden ja dystopioiden väliseen dialektiseen vuoropuheluun.
Toisaalta se analysoi mininalismin ja konseptualismin edustamaa etuoikeutetun radikalismin modernistista kieltä, toisaalta se tutkii ilmiön kääntöpuolta ja epäonnistumista.

Viimeisten vuosien radikaali modernisuus toimi sittemmin monien taiteilijapositioiden lähtökohtana ja viitekehyksenä. Juuri tässä kontekstissa abstrakti taide ja formalismi muodostuivat hyväksyttäviksi.
Dystotal-näyttely osoittaa abstraktin modernismin yhteydet nykyaikaisiin versiointeihin, uudelleentulkintoihin ja lainauksiin. Ajatus toistosta tietoisena taiteellisen toiminnan muotona on keskiössä. Taiteilijasta tulee mahdollisesti rauhaton sielu ja klooni. Rauhattoman sielun logiikan mukaisesti hän paljastaa todellisuuden tukahdutetun puolen.

Utooppisen ja visionäärisen modernismin lisäksi Dystotal pohtii sen kielteistä luonnetta. Tarkasteltaessa modernin taiteen kehitystä 1900-luvulla on selvää, että ”muotokielen” dialektisuuteen on syytä suhtautua vakavasti. Dystotal-näyttelyssä katsoja joutuu ristiriitaiselle alueelle tiettyjen muotojen maailman ja sen vaihtoehdon tai vastamaailman välille. Molemmat todellisuudet taipuvat, molemmat pysähtyvät arkadisen ja dionyysisen järjestelmän väliseen pysyvään ristiriitaan, valistuksen ja tuhon väliin. Taiteen esillepanossa fiktio ja historia ovat molemmat samalla tasolla.

Näyttely on suunniteltu synnyttämään kokonaistunnelma. Useimmat valitut taiteilijat työskentelevät tietoisesti historiallisten positioiden edelleenkehittämiseksi – he jatkojalostavat abstraktin taiteen ja konkretismin perintöä. Kaikki taiteen ilmaisuvälineet ja kaikki teokset asettuvat toisiinsa nähden rikastuttavasti rinnakkain. Nämä kontrastit luovat katsojan ympärille dramaturgian, joka rikkoo vakiintuneita käsityksiä ja käsitteitä – vierekkäisten teosten välillä saattaa vallita looginen yhteys, mutta samalla ne myös rikkovat sen. Siten näyttelyä ei ole suunniteltu dialektiseksi. Aiemmalla taiteella ei voida perustella myöhempiä käsityksiä, eikä muodollinen samankaltaisuus ole merkki samaan kategoriaan kuulumisesta. Dystotal-näyttelyn dramaturgia perustuu abstraktiin ja konkreettiseen taiteeseen elinympäristönä pyrkimättä kuitenkaan kumoamaan yksittäisten teosten absoluuttisuutta. Argos ja olympolainen kilpailu pakottavat teokset tukemaan toinen toistaan.

Dystotal on esillä Ludwig Forum für Internationale Kunst -museossa Aachenissa vuonna 2015.

Konsortium perustettiin vuonna 2004, taiteilijoiden tutustuttuaan toisiinsa  Düsseldorfin taideakatemiassa.  Ryhmä tuli tunnetuksi näyttelyistä, joite se järjesti projektitilassaan tähän aikaan  vielä epämuodikkaalla Düsseldorfin itäpuolella.  Tila päätettiin sulkea 75 järjestetyn näyttelyn jälkeen. Konsortium on myös organisoinut näyttelyitä Sydney College of the Artsissa (2009), yhteisnäyttelyn Düsseldorfin Taidehallissa sekä Kunst im Tunnel -projektin (2007).

Lisätietoja:
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02-621 1080 /1081  www.poriartmuseum.fi

Pia Hovi-Assad

näyttelyamanuenssi / exhibition curator
puh/tel +358-(0)44-701 1089Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta
28100 Pori
Finland

www.poriartmuseum.fi<http://www.poriartmuseum.fi/>