[Nayttelyposti] Tietokeskus Vellamon Tietoherkku-luennot keväällä 2014

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
Ke 15.Tammi. 14:27:20 EET 2014


MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo
Kymenlaakson museo
Tietokeskus Vellamo


TIETOKESKUS VELLAMON TIETOHERKKU-LUENNOT KEVÄÄLLÄ 2014

Tietoherkku-luennot järjestetään keskiviikkoisin Merikeskus Vellamossa/Tietokeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, 48100 Kotka, katutaso tai Vellamon auditoriossa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

TAMMIKUU

Keskiviikko 29.1.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo
Sari Mäenpää: Silakkaa, hailia ja strömminkiä. Silakan historiaa Pohjois-Euroopassa.
Mikä on sillin ja silakan ero? Miten silakkaa on kalastettu Itämeren maissa eri aikoina? Miten sitä on valmistettu ja mitä ruokalajeja siitä voi tehdä? Suomen merimuseon intendentti, Ph. D. Sari Mäenpää kertoo silakan kalastuksen historiasta ja vie kuulijat Merikeskus Vellamossa esillä olevaan silakka-aiheeseen julistenäyttelyyn. Näyttelyssä esitellään muun muassa merien saastumiseen liittyviä ongelmia, EU:n kalastuskiintiöpolitiikkaa sekä silakkaan liittyvää kansanperinnettä ja juhlia.

HELMIKUU

Keskiviikko 5.2.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo.
Tapio Bergholm: Kotkan naiset kovia? Naisten satamatyön historiaa.
Naisten osallistuminen satamatyöhön on kansainvälisesti harvinainen, mutta Itämeren itä- ja pohjoisrannikolla yleinen ilmiö. SAK:n historiantutkija Tapio Bergholm tarkastelee esitelmässään naisten satamatyön historiaa Suomessa ja erityisesti Kotkan Kantasatamassa.

Keskiviikko 12.2.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo.
Viivi Alajuuma: Karhulan Lasi.
Karhulan lasitehdas nousi 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla yhdeksi Suomen suurimmista lasitehtaista, ja kaiken kaikkiaan tehdas oli toiminnassa 100 vuotta. Tehtaan historian monipuolinen tuotevalikoima heijastaa niin kauneuskäsitysten muutoksia kuin tuotannon rationalisoinnin vaatimuksiakin.

Esitelmässä tarkastellaan, mitä kaikkea Karhulassa ehdittiin lasista valmistaa ja mitkä tuotteet jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen lasihistoriaan. Viivi Alajuuma on taidehistorian opiskelija, joka valmistelee pro gradu -työtään Karhulan lasista.

Ennen esitelmää klo 16.30 Sirkku Mantere improvisoi viululla ja Sinikka Rouhiainen lausuu Lasista Kalevalaa -kirjan tekstejä.

Keskiviikko 19.2.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo
E-päivä! Kirjastojen sähköiset aineistot.
Klo 15-17 Kotkan kaupunginkirjaston ja Tietokeskus Vellamon henkilökunta vastaa asiakkaiden kysymyksiin e-kirjoista ja kirjastojen sähköisistä aineistoista. Klo 17 alkavassa Tietoherkku-esitelmässä esitellään kaupunginkirjaston ja museoiden e-aineistoja.

MAALISKUU

Keskiviikko 5.3.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo
Anne Ala-Pöllänen: M/S Kristina Regina – pala suomalaisen risteilyliikenteen historiaa.
Merietnologi, FM Anne Ala-Pöllänen käsittelee esityksessään suomalaisen risteilyliikenteen uranuurtajan Kristina Cruises -varustamon vaiheita sen pitkäikäisimmän aluksen M/S Kristina Reginan näkökulmasta. Esitelmä pohjautuu alukselle vuonna 2010 tehtyihin dokumentointeihin.

Keskiviikko 12.3.2014 klo 17, Merikeskus Vellamon auditorio
Aleksander Shaub: Merenkulku Koillisväylällä ennen ja nyt
Koillisväylään perehtyneen Alexander Shaubin esitelmä käsittelee Koillisväylän historiaa, maantiedettä ja merenkulkua. Shaub on myös seilannut Koillisväylää kulkevilla suomalaisilla aluksilla.

Keskiviikko 26.3.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo
Tytti Steel: Sataman arkipäivää ja iskelmää.
Esitelmä vie kuulijat Kotkan Kantasataman ja muiden Suomen satamien historiaan iskelmämusiikin siivin. Helsingin yliopistossa työskentelevä Tytti Steel taustoittaa Kotkan Ruusua, Lasijauholaivakeikkaa ja muita satamiin sijoittuvia lauluja haastatteluaineistojen luomalla kuvalla sataman arkipäivästä 1930―1950-luvuilla.

Esitelmä perustuu Steelin vuonna 2013 tarkastettuun väitöskirjaan "Risteäviä eroja sataman arjessa". Tule mukaan eläytymään, muistelemaan ja laulamaan!

HUHTIKUU

Keskiviikko 9.4.2014 klo 17, Tietokeskus Vellamo.
Lasse Kiiski: Tytärsaarelainen laivanrakennus.
Lasse Kiiski luo katsauksen tytärsaarelaisen laivanrakennuksen historiaan ja laivojen rakennustapoihin sekä siihen, kuinka limisauma väistyi tasasaumatekniikan tieltä. Esitelmässä kerrotaan myös, miten alukset kehittyivät ja mihin lopuksi päädyttiin.

Lasse Kiiski on tytärsaarelaisen kalastaja- ja laivurisuvun jäsen ja itseoppinut käsityöläinen, joka on erikoistunut mm. puulaivojen rakentamiseen.

Keskiviikko 23.4.2014, Merikeskus Vellamon auditorio
Jorma ja Päivi Tuomi-Nikula:  Aleksanteri III ja Suomi -näyttelyyn liittyvä luento.
Tarkemmat tiedot myöhemmin.

Kaikki Merikeskus Vellamon Tietoherkut ja muut ajankohtaiset tapahtumat löytyvät osoitteesta www.merikeskusvellamo.fi/Ajankohtaista<http://www.merikeskusvellamo.fi/Ajankohtaista>
...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>

Valon luotsit. Neljän taidemaalarin Kotka.
10.1.-30.3.2014

Aleksanteri III ja Suomi - keisarillista kesälomaa
14.2.-18.5.2014

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135