[Nayttelyposti] Pilvenpitelijän tiellä - kuvanveistäjän työhuoneessa Keravan taidemuseossa

Kauppinen Laura laura.kauppinen at kerava.fi
Ma 17.Helmi. 14:11:59 EET 2014


PILVENPITELIJÄN TIELLÄ
KUVANVEISTÄJÄN TYÖHUONEESSA
Pirkko Nukari ja Tapio Junno & Riitta Helevä, Kirsi Kaulanen, Anne Meskanen-Barman, Inka Nieminen, Eeva Tiisala.
15.2.-4.5.2014

Pilvenpitelijän tiellä johdattaa katsojat häikäistyneistä "pukumiehistään" tunnetun Tapio Junnon ja koskettavia lintu- ja eläinveistoksia tekevän Pirkko Nukarin työhuoneeseen ja siellä työskennelleiden apulaisten maailmaan. Mestarin ateljeessa on opittu tekemisen asennetta ja taiteen vaatimaa ankaraa työntekoa: rakennettu muotteja, autettu valun vaiheissa ja pinnan jälkikäsittelyssä. Mutta myös kurotettu kohti luonnon lyyristä lumoa, astuttu Pilvenpitelijän tielle.

Viime vuosituhannen vaihteessa Pariisissa vaikuttaneella Auguste Rodinilla oli kymmeniä ja taas kymmeniä avustajia, häntä nuoremmalla Wäinö Aaltosellakin monia, samoin Mannerheimin ratsastajapatsaastaan tunnetulla Aimo Tukiaisella, jonka apuna Tapio Junno työskenteli 1960-luvun puolivälissä pari vuotta ja Kain Tapperkin viisi. Apulaisena toimiminen ei tarkoittanut mestarin tyylin kopiointia, pikemminkin päinvastoin. Perinteen tuntemus auttoi oman suunnan löytämisessä.

Näyttelyssä mukana on Tapio Junnon (1940-2006) ja Pirkko Nukarin (s. 1943, Helsinki) lisäksi viisi Junnon apulaisena työskennellyttä ja oman, vahvan äänensä löytänyttä taiteilijaa: maisemallisia installaatioita rakentava Riitta Helevä (s. 1951, Oulu), Helsingin Musiikkitalon Gaia-veistoksestaan tunnettu Kirsi Kaulanen (s. 1969, Porvoo), arkitodellisuuden ohuen pinnan lävitse ihmishahmojaan kuljettava Anne Meskanen-Barman (s. 1966, Espoo), Junnon tavoin Oulun seudulta Helsinkiin asettunut, inhimillisen ja eläimellisen suhdetta työstävä Inka Nieminen (s.1971) ja helsinkiläinen Eeva Tiisala (s. 1952), jonka vähäeleiset videot ja piirrokset vievät katsojan sielullisen äärelle.

Näyttelyn nimiteokseksi valikoitui Tapio Junnon 1980-luvulla veistämä, tummaa pilvimäistä massaa kannattelevassa Pilvenpitelijä. Se on hyvä näyttämään tietä sukupolvelle, jonka teoksissa häivähtävät Itämeren rantojen katoamassa olevat kasvit, talviyössä muinoin palaneet risukokot ja puiden latvoissa ihmisen sieluna liikkuva tuuli. Linnut, kasvit, tuli ja jää, ihmisen ja luonnon kohtalonyhteys.

Aihetta syventää Pilvenpitelijän tiellä -julkaisu, jonka teksteistä vastaavat kriitikko Otso Kantokorpi ja näyttelyn kuraattori, museonjohtaja Arja Elovirta.

Keravan taidemuseo
Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2
04250 Kerava

www.sinkka.fi
Avoinna: ti, to, pe 11-18, ke 12-19, la, su 11-17, ma suljettu.