[Nayttelyposti] Tiedote 13.2.2014. Näyttely "Aleksanteri III ja Suomi" Merikeskus Vellamossa.

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
To 13.Helmi. 14:07:17 EET 2014


MERIKESKUS VELLAMO
Kymenlaakson museo

Tiedote 13.2.2014

ALEKSANTERI III JA SUOMI - KEISARILLISTA KESÄLOMAA
14.2. - 18.5.2014
Merikeskus Vellamo, Kymenlaakson museo

Taidetta ja esineitä Pietarin Venäläisen museon ja Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Aleksanteri III hallitsi Venäjää ja oli Suomen suuriruhtinas vuosina 1881–1894. Suomalaiset rakensivat kalastuksesta pitävälle keisarille Kotkan Langinkoskelle kalastusmajan (1889), jossa Aleksanteri III perheineen vietti kesäisin vaatimatonta maalaiselämää. Kesäinen vapaus Langinkoskella oli täydellinen vastakohta tarkoin säädellylle elämälle ja hovietiketille Pietarissa. Näyttely ”Aleksanteri III ja Suomi” esittelee keisarin elämän sekä virallista että yksityistä puolta.

Esillä on useita töitä, jotka kuvaavat keisarin toukokuussa 1883 vietettyjä kruunajaisjuhlia, jotka kestivät lähes kolme viikkoa. Vaikka keisarin hallintokaupunki oli Pietari, hänet kruunattiin vuosisataisen perinteen mukaisesti Moskovassa.  Juhlallisuuksien tärkein osuus oli kruunajaistapahtuma, jossa tsaari itse asetti kruunun päähänsä kahdentoista piispan läsnä ollessa. Juhlallista tapahtumaa ikuistamaan oli kutsuttu kuuluisia kuvataiteilijoita.

Näyttelyssä ovat esillä mm. Ivan Kramskoin maalaamat keisariparin viralliset muotokuvat, joiden vastapainona voidaan ihailla Suomeen suuntautuneiden lomamatkojen maisemia kuvaavia keveitä akvarelleja. Aleksanteri III teki kaikkiaan 31 matkaa Suomeen, ja toisinaan lomaseurueessa oli mukana keisarin hovimaalariksikin mainittu Albert Benois, joka ikuisti myös Langinkosken kuohut akvarelliinsa vuodelta 1890. Benois’n teokset ovat nyt ensi kertaa esillä Suomessa.

Näyttely ei keskity vain kuvataiteeseen, vaan sijansa on saanut myös keisarilliseen perheeseen liittyvä esineistö. Pähkinäpuinen huonekaluryhmä Tsarskoje Selon palatsista on keisarin hovihankkijan Karl Turin huonekalutehtaan valmistama. Esillä on myös esimerkiksi Fabergén lasi- ja hopeaesineitä sekä keisarillisen posliinitehtaan tuotantoa, mm. huvipursi Tsarevnan astiastoon kuulunut lautanen. Juuri Tsarevnalla keisari purjehti lomamatkoillaan Suomen suuriruhtinaskunnan vesillä.

Suomen kansallismuseosta näyttelyyn on saatu osia keisariparin henkilökohtaisesta pesukalustosta ja sermi, jonka ovat suunnitelleet Albert Edelfelt ja Gunnar Berndtson. Sermi on Helsingin kaupungin naisten lahja keisarinnalle, ja se luovutettiin Maria Feodorovnalle keisariparin Helsingin vierailun yhteydessä elokuussa 1885. Upeasti kirjailtu sermi löytyi vuosikymmeniä myöhemmin valtiollisesta tavaraliikkeestä Moskovasta. Ulkoasiainministeriö osti sen Suomen hallituksen myöntämillä varoilla, ja se siirtyi Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1932.

Näyttelyä täydentää Kymenlaakson museon päänäyttelyssä 14.2.-30.9.2014 esillä oleva vitriini, joka esittelee 125-vuotisjuhlavuottaan viettävältä Langinkosken keisarilliselta kalastusmajalta lainattuja esineitä. Nähtävillä on mm. alkuperäisiä, kalastusmajalla käytössä olleita hopeisia ruokailuvälineitä, Venäjän kaksoiskotkan kuvalla varustettu vohvelirauta ja sampikuvioinen hopeinen kalaotin.

Aleksanteri III ja Suomi -näyttelyyn liittyy myös samanniminen julkaisu, joka on myynnissä Vellamon museokauppa Plootussa. Julkaisu on saatavilla suomen-, venäjän- ja englanninkielisenä.

Lisätiedot: Intendentti Maarit Laitala, maarit.laitala at kotka.fi<mailto:maarit.laitala at kotka.fi>, 040 350 6369
Lehdistökuvat: Tiedottaja Marja Puukka, marja.puukka at merikeskusvellamo.fI<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fI>, 040 350 0496

...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>

Valon luotsit. Neljän taidemaalarin Kotka.
10.1.-30.3.2014

Aleksanteri III ja Suomi - keisarillista kesälomaa
14.2.-18.5.2014

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135