[Nayttelyposti] Viimeiset vieraat Kuopion museossa 22.4.-15.11.2014

Wikholm Mari mari.wikholm at kuopio.fi
Ti 15.Huhti. 11:24:23 EEST 2014


VIIMEISET VIERAAT
Elämää autiotaloissa
22.4.-15.11.2014
Kuopion museo, Kauppakatu 23
www.kuopionmuseo.fi<http://www.kuopionmuseo.fi>

Viimeiset vieraat on haikeankaunis kertomus autiotalojen eläinasukkaista. Valokuvaajat Heikki Willamo ja Kai Fagerström seurasivat noin viidentoista talon elämää yli kymmenen vuotta. "Olemme hiiviskelleet talojen liepeillä, istuneet iltaisin odottamassa asukkaiden ilmestymistä, yöpyneet villiintyneissä puutarhoissa ja tyhjissä huoneissa. Olemme miettineet talojen entisiä asukkaita ja katselleet nykyisiä silmästä silmään."

Ihmisten hylkäämissä rakennuksissa vallitsee surumielinen tunnelma. Vuosia sitten autioituneet talot rapistuvat sijoillaan merkkinä yhden aikakauden loppumisesta. Joissain kodeissa huonekalut ovat paikoillaan ja tavarat harmaantuvat pölykerroksen alle. Viimeisen ihmisasukkaan henki leijuu huoneissa.

Kutsumme noita taloja autioiksi, mutta niissä on elämää. Tassunpainallus pölyisellä lipastolla, nurkkaan nakerrettu pieni kolo tai kivijalan vieressä kohoava hiekkakumpu kertovat nykyisistä asukkaista. Hiiret ja lepakot, linnut ja oravat, sekä ketut ja mäyrät asustavat talojen uumenissa. Hylätyt rakennukset on vallattu uuteen käyttöön.

Eläimet tuovat autiotaloihin lohduttavan ajatuksen: luonto ottaa takaisin lainassa olleen paikan. Ajan myötä talo antaa periksi luonnonvoimille ja sortuu kasaksi puuta, tiiltä, rautaa ja lasia. Kuluu ihmisikä, ja paikalla on enää heinikon ja pensaiden peittämä kumpu, johon alkaa kasvaa puita.

Viimeiset vieraat nostaa esiin asioita, joita ei tulisi muuten pohtineeksi. Se näyttää mitä konkreettisimmalla tavalla kehityksen kiihtyvän vauhdin. Hylättyjen talojen nurkissa näkyy palanen vanhaa maailmaa, johon ei ole paluuta.

_____________________________________

Mari Wikholm
luontopedagogi
Kuopion luonnontieteellinen museo
Myhkyrinkatu 22
70100 KUOPIO
p. 044 718 1543
sposti: mari.wikholm at kuopio.fi<mailto:mari.wikholm at kuopio.fi>
www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi<http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/>
kulumus.blogspot.com


-- 
*************************************************************************
Viesti on tarkastettu roskapostinsuodatus- ja virustorjuntaohjelmistolla.
*************************************************************************


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta