[Nayttelyposti] Olli Marttilan Muistikuvia Litorinamereltä ja 6 taiteilijaystävää avautuvat Jyväskylän taidemuseon Holvissa

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 10.Marras. 10:47:13 EEST 2013


11.10.2013-12.1.2014
Olli Marttila
Muistikuvia Litorinamereltä

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/muistikuvia_litorinamerelta

Sattuva sana kertoa Olli Marttilan taiteesta voisi olla kosketus. Kuinka taiteilija koskettaa värillä paperia ja kuinka maalaus koskettaa katsojaa. - Kimmo Sarje, 1998

Olli Marttilan (s. 1948 Jalasjärvellä) taiteen kokonaiskuvaan kuuluvat 1970-luvun surrealistis-naivistiset öljymaalaukset, 1980-luvun omaelämäkerralliset vesivärimaalaukset, Gloria Witosen nimiin kirjattu tuotannon kausi 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa sekä 1990-luvulta lähtien keskeisimpänä omaperäiset pastellimaalaukset.

Jyväskylän taidemuseon kokoama retrospektiivi tuo taiteilijan teoksia ensimmäistä kertaa museotiloihin. Samalla se pyrkii luomaan kokonaiskuvaa taiteilijan laajasta, kokeilevasta ja ennakkoluulottomasta tuotannosta. Näyttely koostuu runsaasta sadasta teoksesta, jotka on pääosin saatu lainaksi julkisista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä. Mukana on myös taiteilijan omistuksessa olevia teoksia, sellaisia, jotka ovat valmistuneet tänä vuonna sekä sellaisia, jotka eivät ole olleet
koskaan aikaisemmin esillä.

Retrospektiivisen näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja Olli Marttilan taiteesta. Artikkeleista vastaavat Päivimarjut Raippalinna, Erkki Pirtola ja Aleksis Salusjärvi.

11.10.2013-12.1.2014
Aaron Hiltunen, Jonimatti Joutsijärvi, Teemu Mäenpää, Antti Ruuhela, Joonas Salusjärvi & Co, Jaakko Tornberg
6 taiteilijaystävää

Olli Marttila on kutsunut alagalleriaan kuusi taiteilijaystäväänsä, joita kaikkia yhdistää Oriveden opisto. Omien sanojensa mukaan hän on oppinut ystäviltään vähintään yhtä paljon kuin he häneltä.

Aaron Hiltunen (s. 1926 Salmi, Tulema) asuu ja työskentelee Turussa. * Työskentelen kaikilla mahdollisilla maalaustekniikoilla kuten liimavesi/pigmentti, tussi, tempera, pastelli, akvarelli, akryyli, öljy, samoin sekatekniikoilla. Minulla on tallessa runsaasti myös skitsejä ja piirustuksia. Teokset Sodankieltäjä I ja II tein luettuani Erno Paasilinnan Rohkeus-kirjan, joka kertoo Arndt Pekurisesta ja hänen kaikkinaisesta väkivallasta kieltäytymisestään ja uskomattomasta rohkeudestaan.

Jonimatti Joutsijärvi (s. 1984 Salla) asuu ja työskentelee Kaarinan Rauhanlinnassa. * Olen runoilija, esseisti, performanssitaitelija ja uskontotieteilijä, jolla on tekeillä useita kaunokirjallisia käsikirjoituksia. Kirjoitus, laulu ja kehollinen havainnointi ovat keskeiset työskentelytapani. Tähän näyttelyyn teen sarjallisia tussipiirroksia, jotka toisaalta ovat sanattomia runoja ja toisaalta kuvallista kirjoitusta.

Teemu Mäenpää (s. 1977 Kotka) asuu ja työskentelee Tampereella. * Maalauksia, veistoksia, installaatioita, piirustuksia ja musiikkia pääasiassa, sekä moottoripyöriä ja polkupyöriä... Toimin päätoimisesti kuvataiteilijana ja muusikkona. Tähän näyttelyyn teen maalauksia. Maalauksissani on lähes aina joku tyyppi ja koen tekeväni vinksahtaneita potretteja jostain tuonpuoleisen ja tämänpuoleisen välimaastosta.

Antti Ruuhela (s. 1980 Seinäjoki), asuu ja työskentelee Keravalla. Hän on taidemaalari, jonka tuotannossa on paljon kokeellista toimintaa maalauksen alueella. Maalaukset ovat syntyneet Porvoon taiteilijatalossa, jossa Ruuhelan nelivuotiskausi residenssitaiteilijana on juuri päättynyt.

Joonas Salusjärvi (s. 1976 Espoo) työskentelee pääsääntöisesti Vaasan saaristossa ja asuu tällä hetkellä Jyväskylässä. Hän tuo näyttelyyn esitysteoksen Astrid ja saattajat. Saattajat muodostuu eri alojen osaajista. Astrid on vieraillut Jyväskylässä 2011 Teatteri Arvid Järnefeltin esityksessä Mitä sinä yrität tehdä elääksesi? Astridin saattajineen voi tavata myös museon seinien ulkopuolella.

Jaakko Tornberg (s. 1961) asuu ja työskentelee Helsingissä. * Maailma on täynnä kaikenlaista rojua, roskaa ja poisheitettyä tavaraa. Mitähän mietin, kun aloin liimata niitä uudelleen kasaan? Aiheeksi valitsin helpoimman mahdollisen asian, ihmisen itsensä kuvan, jota kuvanveistäjät ovat kuvanneet jo tuhansia vuosia. Koska en ole koskaan ollut perinteiden kunnioittaja taiteen saralla, annoin työn vain viedä mennessään. Näyttelyssä on esillä osa Työväki-installaatiosta. Robotit ovat vuosilta 2006-2013.

Näyttelyihin liittyvät tapahtumat, vapaa pääsy

Teehetki Olli Marttilan kanssa perjantaina 11.10., 22.11., 10.1. klo 16.30-17.30
mukana lokakuun hetkessä Erkki Pirtola, marraskuun hetkessä Joonas Salusjärvi, tammikuun hetkessä Päivimarjut Raippalinna

Olli Marttilan pastelliliitu-työnäytös perjantaina 8.11. klo 16.30-­17.30

Käsin tekeminen ja vaikeneminen kirjallisuudessa lauantaina 9.11. klo 18-20
etkoja isännöivät kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi ja runoilija Olli-Pekka Tennilä

Muistikuvia Litorinamereltä -yleisöopastus perjantaina 15.11. ja 3.1. klo 16.30-17.30
näyttelyn kuraattori, taidemuseon johtaja Päivimarjut Raippalinna esittelee näyttelyn

Koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 23.11. klo 13-16


Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
kuraattori

Jyväskylän taidemuseo
PL 165, 40101 Jyväskylä

puh. 050 542 0527

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta