[Nayttelyposti] JAANA KOKKO: METSÄ ON NUORI JA TÄYNNÄ ELÄMÄÄ 07.06. – 08.09.2013 PORIN TAIDEMUSEO / RAPPU

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ke 29.toukokuu. 14:47:50 EEST 2013


JAANA KOKKO: METSÄ ON NUORI JA TÄYNNÄ ELÄMÄÄ /
THE FOREST IS YOUNG AND FULL OF LIFE

07.06. – 08.09.2013 PORIN TAIDEMUSEO / RAPPU


”Silmä pyyhkii metsämaisemaa, joka tuntuu poseeraavan. Eläimet seisovat puiden väleissä ja katsovat kohti, ikään kuin koko metsä olisi tullut vierasta vastaan. Hetken päästä katsoja ymmärtää, että hänen edessään on dioraama, taitavasti luotu kolmiulotteinen miniatyyrimaisema.”
   Aleksis Salusjärvi


Jaana Kokon videoelokuva valottaa urbaanin ihmisen suhdetta eläimeen, luontoon ja rakennettuun ympäristöön. Metsä on nuori ja täynnä elämää on kuvattu Espoon Hanikassa ja Biologisessa museossa, Tukholmassa. Elokuvan nimi on lainattu italialaisen Luigi Nonon oopperasta, jonka libretto koostuu poliittisista tekstikatkelmista.

”Draaman käsite kantaa sisällään ajatuksen neljännestä seinästä – seinästä jota ei ole, jonka paikalla on yleisö. Katsoja osallistuu illuusioon, joka on rakennettu hänen eteensä samastumisen kohteeksi. Fiktiossa illuusio toimii lähtökohtana totuuden kokemiselle. Totuuksia ovat yleistävät huomiot, analyysit, analogiat, allegoriat – fiktion leikisti luoman todellisuuden kytkökset arkimaailmaamme, jonka kuvittelemme oikeaksi todellisuudeksi.

Tätä rajaa Jaana Kokko horjuttaa videotaiteessaan; fiktion ja dokumentin raja hämärtyy, näytellyn ja todellisen raja hämärtyy. Kameran asema katsojana, subjektina, korostuu. Kamera on henkilö, kameralle ei tehdä asioita, vaan kamera välittää läsnäoloa. Yhtäkkiä ei enää olekaan kiinnostavaa pohtia nähdyn totuudellisuutta. Neljäs seinä romahtaa lavasteiden mukana, ja jäljellä on todellisuus, jossa jokainen käsittää sekä itsensä subjektina että osana toisten maailmaa.”

Luontosuhteemme on muuttunut, ihminen on tilansa summa. Deforestaatio on yksi maailman suurimpia ongelmia. Miten meidän olisi tämä elämä elettävä (suhteessa elävään)?


Jaana Kokko
Metsä on nuori ja täynnä elämää / The Forest is Young and Full of Life
video, 2012
kesto: 28 min
blu ray, stereo


Lisätietoja:

www.jaanakokko.com

Porin taidemuseo, näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad puh. 044 701 1089 pia.hovi-assad at pori.fi

Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02 621 1080 /1081 www.poriartmuseum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta