[Nayttelyposti] KERÄILIJÄN KATSE Porin taidemuseo 07.06. - 08.09.2013

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ke 29.toukokuu. 14:38:34 EEST 2013


KERÄILIJÄN KATSE - SAMLARENS SYNVINKEL - COLLECTOR´S GAZE
Taidetta Kristian ja Kirsi Gullichsenin sekä Juhani ja Hannele Pallasmaan kokoelmista
Porin taidemuseo 07.06. - 08.09.2013. Näyttelyarkkitehti: Kirsi Gullichsen

Tiedotustilaisuus medialle  torstaina     06.06.2013 kello 11.00
Keräilijäpuheenvuorot    perjantaina   07.06.2013 kello 12.00
Näyttelyn avajaiset       perjantaina   07.06.2013 kello 18.00

Nykyisin taidemuseoissa museorakennus on pääasia ja taide alibi talon pystyttämiseen. Teoksilla sitten koristellaan näitä oivallisia tiloja. Porin taidemuseossa on ihan käänteinen ajatus.
Kristian Gullichsen

Porin taidemuseo käynnisti vuonna 2006 näyttelysarjan KERÄILIJÄN KATSE. Taidetta Kristian ja Kirsi Gullichsenin sekä Juhani ja Hannele Pallasmaan kokoelmista -näyttely on sarjan neljäs kokonaisuus ja sellaisena aivan poikkeuksellinen. Taidemuseon näyttelytilat kohtaavat museorakennuksen suunnittelijan henkilökohtaisen kokoelman. Mukana ovat läheiset kollegat ja heidän kokoelmansa.

Mitä tapahtuu taideteokselle, kun se siirretään yhdestä tulkintayhteydestä, ympäristöstä toiseen – taiteilijan ateljeesta galleriaan, sieltä keräilijän kotiin ja edelleen taidenäyttelyyn? Miten näyttelytilan, taiteen ja arkkitehtuurin välinen vuoropuhelu muodostuu? Mitä tapahtuu rakennustaiteelle, jos se irtaantuu napanuorastaan, etääntyy kuvataiteista, jotka liittävät sen taiteiden yhteiseen eksistentialistiseen maaperään?

Mitä on kerääminen, mikä on kokoelma? Onko se jotain, joka on tietoisesti rakennettu? Vai kävikö niin, että taide vain muodostui osaksi elämää ja teokset löysivät tiensä keräilijän kotiin? Taidehistorian tuottama ja museolaitoksen vaalima taidekäsitys on vain vaivoin sietänyt viittauksia yksityiseen taidemakuun. Käytännössä kaikki maamme merkittävimmät taidemuseot ovat kuitenkin syntyneet yksityisten ihmisten keräämien kokoelmien perustalle. Voi sanoa, että taidemuseoiden kokoelmat ovat kokoelmien kokoelmia. Useammin kuin ehkä ajatellaankaan, taustalla on yksityinen, asialleen vihkiytynyt henkilö, keräilijä. Näin on Porin taidemuseonkin kohdalla. Museon peruskokoelman muodostaa lahjoituksena saatu Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma. Yksityisen kokoelman subjektiivisuudessa ovat yhtäaikaisesti sen voima ja hauraus.

Kristian ja Kirsi Gullichsenin kokoelma käsittää pääosin suomalaisten ja pohjoismaisten aikamme eturivin taiteilijoiden teoksia sekä vähäisemmältä osin joitakin ranskalaisten modernistien töitä. Juhani ja Hannele Pallasmaan kokoelma edustaa lähinnä kotimaista aikamme taidetta ryyditettynä mm. Viron ja Tšekin avantgardetaiteen merkittävimmillä edustajilla. Lisäksi kokoelmaan kuuluu perinteisiä töitä Aasiasta. Maalausten ja grafiikan ohella molemmissa kokoelmissa on jonkin verran veistoksia sekä luonnollisesti myös arkkitehtien piirustuksia. Yhteensä viidestäsadasta taideteoksesta näyttelyyn valittiin esille hieman yli 200 työtä.

Kristian Gullichsen (s.1932) vietti lapsuutensa Villa Maireassa Noormarkussa ja aloitti arkkitehdin taipaleensa Alvar Aallon toimistossa värikynien teroittajana. Kuusikymmentä vuotta kestäneen ammattiuransa aikana hän on suunnitellut kirkkoja, kulttuurikeskuksia, kirjastoja ja asuinrakennuksia Suomeen ja ulkomaille. Gullichsenin suunnittelema Porin taidemuseo valmistui vuonna 1981 ja museon laajennusosa vuonna 2000.

Juhani Pallasmaa (s.1936) on arkkitehdin työn ohella toiminut näyttely-, esine- ja graafisena suunnittelijana sekä kirjoittajana ja arkkitehtuurin opettajana. Lisäksi hän on ollut Taideteollisen oppilaitoksen rehtori, Suomen rakennustaiteen museon näyttelypäällikkö ja johtaja, Teknillisen korkeakoulun professori sekä useiden ulkomaisten yliopistojen vieraileva professori. Hän on julkaissut arkkitehtuurin ja taiteiden filosofiasta yli neljäkymmentä kirjaa, joita on käännetty viidelletoista kielelle.

Julkaisu:    Porin taidemuseon julkaisusarjassa ilmestyy näyttelyyn liittyen Kirsi Gullichsenin toimittama 192            -sivuinen julkaisu KESKUSTELU – SAMTAL – CONVERSATION.
           Porin taidemuseon julkaisuja 124.

Media:      http://www.poriartmuseum.fi/fin/tiedotusvalineet/lehdistokuvat.php

Lisätietoja:   Taidemuseonjohtaja Esko Nummelin, puh 044 701 1085. esko.nummelin at pori.fi<mailto:esko.nummelin at pori.fi>
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, 02-621 1080/1081 www.poriartmuseum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta