[Nayttelyposti] Uuhkalinnun mailla - Siikalahden kesää Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa 17.5.-8.9.2013

Väänänen Anne Anne.Vaananen at savonlinna.fi
Ma 20.toukokuu. 10:39:08 EEST 2013


Uuhkalinnun mailla - Siikalahden kesää
Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari 17.5.-8.9.2013

"Kaulushaikaran salaperäinen puhaltelu, satakielten konsertti kesäyön tuomentuoksuisessa hämärässä, tuhansien vesilintujen parvet ja korentojen siipien suhina". Metsähallituksen luontopalvelut järjestää yhdessä  Parikkalan taiteenystävät ry:n kanssa  Uuhkalinnun mailla - Siikalahden kesää -näyttelyn Savonlinnan maakuntamuseossa  Riihisaaressa 17.5-8.9.2013.
- On ollut upeaa olla yöllisellä souturetkellä laskemassa  Siikalahden yölaulajia. Hämärässä yössä kaikuvat erilaiset äänet ja laulut, sumu leijailee lahden yllä ja voit tarkkailla ympäröivän luonnon tapahtumia kuin piilosta. Moni kokisi olonsa yksinäiseksi; minä en ole luonnossa koskaan yksin, kertoo taiteilija Hanna Aalto.
Näyttelyssä pääsee kurkistamaan niin kaulushaikaran elämään osmankäämiköiden kätköissä, hämyisiin kuusamantuoksuisiin lehtoihin kuin Siikalahden reheviin vesiin. Maalaukset, veistokset, valokuva- ja tilataideteokset ovat Hanna Aallon, Pirjo Tikkisen ja Marjaana Tykkyläisen käsialaa. Taideteoksia esittelevät runot on kirjoittanut Arto Lappi. Teokset pohjautuvat taiteilijoiden luontokokemuksiin ja Siikalahteen liittyviin tarinoihin.
Näyttelyssä tarkoituksena on avata katsojan silmiä huomaamaan luonnon tapahtumia. Pikavilkaisulla hiljaiselta näyttävä kosteikko onkin tarkemmin katsoen täynnä elämää. Näyttelystä voi saada vinkkejä siihen, mitä voi etsiä. Uuhkalinnun mailla valottaa Siikalahden tuntemattomampaa puolta ja esittelee lintujen lisäksi myös muuta eläimistöä ja kasveja.
Savonlinnasta näyttelyn Suomen kiertue jatkuu hieman typistettynä eri puolilla Suomea. Tarkemmat ajankohdat löytyvät osoitteesta www.siikalahti.fi/nayttelyn-aikataulu. Järjestelyjä rahoittaa Kärki Leader ja näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat myös Ornio ja Bardlife.
Arvokas Siikalahti on tunnetuin lintumaailmastaan
Siikalahti on Sisä-Suomen arvokkain lintuvesi. Lintujärvellä pesii  kesäisin pari tuhatta  lintuparia. Pesiviä lintulajeja alueella tavataan reilu 70. Vuoden aikana Siikalahdella voi havaita jopa 200 lintulajia. Siikalahden lintujärvi tarjoaa monenlaisia luontoelämyksiä niin aloittelevalle luontoharrastajalle kuin pitkänlinjan asiantuntijalle.
Siikalahden suojelualueelta löytyy myös Suomessa harvinaisia lajeja roppakaupalla niin hyönteisten kuin kasvien joukosta. Lahdelta on löydetty myös kaksi tieteelle uutta sääskilajia.
Siikalahti kuuluu EU:n NATURA 2000-ohjelmaan, lintuvesiensuojeluohjelmaan, kansainvälisiin Project Mar -kohteisiin ja on myös Ramsar-kosteikkojen sopimuksen suojelualue. Myös BirdLife on luokitellut lahden kansainvälisesti arvokkaaksi lintualueeksi.
Avoinna: ti - su klo 10 - 17, kesä - elokuussa päivittäin
Savonlinnan maakuntamuseo
Riihisaari, 57130 Savonlinna
puh. 044-417 4466
Tervetuloa!
Lisätietoa: Savonlinnan maakuntamuseo (http://www.savonlinna.fi/museo),  Metsähallitus (www.luontoon.fi/siikalahti), http://www.siikalahti.fi/, https://www.facebook.com/riihisaariLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta