[Nayttelyposti] Karjala! Helsingin Taidehallissa

Lotta Nelimarkka lotta.nelimarkka at taidehalli.fi
To 7.Maalis. 14:35:31 EET 2013


KARJALA!
NÄYTTELY HELSINGIN TAIDEHALLISSA 9.3. - 14.4.2013

Karjala!-näyttelyssä kymmenen taiteilijaa pohtii nykykarjalaista identiteettiään. Karjalaan liittyviä myyttejä ja tunteita purkavat teokset kurottautuvat käsittelemään pakolaisuuden, kansalaisuuden ja kulttuurisen identiteetin teemoja.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää karjalainen identiteetti: moni heistä on varttunut nuoreksi aikuiseksi itäisessä Suomessa, ja monen vanhempien koti jäi sodan jälkeen rajan taakse. Sukujensa käänteitä yhdessä pohtinut taiteilijaryhmä toivoo, että sodasta selvinneen, menetyksiä kokeneen sukupolven rankat kokemukset voitaisiin nähdä seuraavien sukupolvien voimaannuttavana varantona. Karjala nousee näyttelyssä myös metaforaksi; kaikilla meillä on oma Karjalamme, menetys tai kriisi, joka voi surun lisäksi tarjota alun uudelle.

Näyttelyn teoksissa palataan Karjalaan ja taiteilijoiden sukujen tarinoihin. Valokuvat, videot ja installaatiot saavat pohtimaan myös nykysiirtolaisuutta. Karjala nouseekin näyttelyssä laajemmin pakolaisuuden ja kodittomuuden kuvaksi. Näyttelyn runsas oheisohjelmisto herättelee pohtimaan pakolaisuutta muun muassa käsityöpajan ja lettukestien yhteydessä.

Ozane-taiteilijaryhmä: Veikko Björk, Ritva Harle, Seija Jouhki, Marja Kanervo, Petri Kaverma, Raakel Kuukka, Kaisu Paavilainen, Paavo Räbinä, Anne Siirtola, Timo Vartiainen.


OHEISOHJELMA: 

PAIKKA SYDÄMESSÄ -TYÖPAJA
9.3.2013 KLO 12

Työpajassa ommellaan pienoismalleja itselle tärkeistä paikoista ja niiden yksityiskohdista. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään 9.3. Seuraavat tapaamiset sovitaan osallistujien kesken. Ohjaajina Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola.

Ilmoittautumiset: ilmoittautumiset at taidehalli.fi
Paikkoja on rajoitetusti!
Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan.

PANEELIKESKUSTELU
17.3. KLO 15
Aiheena karjalainen identiteetti ja pakolaisuus.
Keskustelemassa tutkija Outi Fingerroos, kirjailija Sirpa Kähkönen, Vuoden pakolaisnainen 2012, lääkäri Malalai Rahim ja taiteilija Petri Kaverma.
Pääsylipun hinnalla.

TAITEILIJATAPAAMINEN
24.3. JA 7.4. KLO 15
Tutustu näyttelyn taiteilijoihin!
Su 27.3. paikalla ovat Veikko Björk, Raakel Kuukka, Paavo Räbinä ja Anne Siirtola
Su 7.4. paikalla ovat Ritva Harle, Seija Jouhki ja Raakel Kuukka

LETTUKESTIT
31.3. KLO 13-16. Lettukesteillä on kolme kattausta: klo 13, 14 ja 15.
Café Rajan monikulttuuristen lettukestien teemana on pakolaisuus ja maahanmuutto.Tapahtuma on osa kuvataiteilija Ritva Harlen RAJA-teosta, joka on esillä näyttelyssä. Keskustelua ja herkuttelua tarjoava Café Raja tavoittelee ihmisten välisen ymmärryksen lisäämistä.
Kahvilaemäntinä ovat esiintyvä taiteilija Elviira Davidow, kuvataiteilija Ritva Harle, lehtori Irja Nykänen ja haitaristi Terhi Sjöblom. Lettukestit toteutetaan yhteistyössä PAND – taiteilijat rauhan puolesta ry:n ja Alppilan Lukion kanssa.

Ilmoittautumiset: ilmoittautumiset at taidehalli.fi
Paikkoja on rajoitetusti!

Pääsylipun hinnalla.


RAJAPAJA
Tilausryhmille
Mitä ottaisit mukaan, jos luonnonkatastrofi yllättäisi? Työpajaan osallistuvat täyttävät kuvitteellisen matka-askin kirjoittamalla paperikassiin mitä ottaisivat mukaansa, jos tapahtuisi esimerkiksi ympäristökatastrofi ja kaikkien olisi lähdettävä pois, eikä kenelläkään olisi enää paluuta kotiin. Tämän jälkeen keskustellaan ryhmässä muistiinpanoja tehden. Lopuksi oma kassi sijoitetaan osaksi Ritva Harlen Raja-installaatiota.
Rajapajoja järjestetään tilauksesta ryhmille.
Tiedustelut: ilmoittautumiset at taidehalli.fi


LISÄTIETOJA

www.taidehalli.fi

Hanna Mamia, amanuenssi
Lotta Nelimarkka, viestintävastaava
etunimi.sukunimi at taidehalli.fi

Helsingin Taidehalli
Nervanderinkatu 3
00100 Helsinki

Avoinna: ti, to, pe 11-18; ke 11-20, la-su 11-17
Poikkeukset aukioloaikoihin (esim. pääsiäinen), ks. www.taidehalli.fi 

Liput 9 / 6 €
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta