[Nayttelyposti] Hietasaari – kadotettu kaupunginosa? -näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Pe 7.Kesä. 12:14:05 EEST 2013


Hietasaari – kadotettu kaupunginosa?

Näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa 7.6. – 8.9.2013


Pohjois-Pohjanmaan museon kesänäyttelyssä ollaan Hietasaaren kadotetun kaupunginosan jäljillä. Samalla pohditaan myös saaren tulevaisuutta - ovathan suunnitelmat huvipuiston, tornitalojen ja uuden asuinalueen sijoittamisesta Hietasaareen puhuttaneet kaupunkilaisia puolesta ja vastaan viime vuosina. Nykyinen keskustelu ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Hietasaaren tulevaisuus on herättänyt voimakkaita tunteita.

Hietasaari tunnetaan parhaiten vanhana oululaisena kesähuvila-alueena. Saaren historia kaupunkilaisten monipuolisena virkistysalueena ulottuu aikaan, jolloin sinne  kuljettiin vielä höyrypaatin kyydillä. Näyttelyssä valotetaan saaren vähemmän tunnettua menneisyyttä perinteikkäänä työväenasuinalueena ja saksalaisten sotilaiden asuinpaikkana.

Esille nousevat Hietasaaren kaupunkisuunnittelun moninaiset vaiheet; saarta on kaavailtu niin kansanpuistoksi kuin teollisuusalueeksikin. Suuri merkitys saaren noin tuhannelle asukkaalle oli vuoden 1969 asemakaavalla, joka teki Hietasaaresta kaikkien kaupunkilaisten virkistysalueen. Tämän seurauksena suurin osa saaren yksityisistä asukkaista joutui muuttamaan pois, ja monet rakennukset jäivät autioiksi.

Suurten suunnitelmien rinnalla näyttelyssä saavat erityisen roolin saaren asukkaiden omat muistot ja kertomukset. Arkistoista ja kotialbumeista on löytynyt runsaasti ennen julkaisemattomia valokuvia, jotka avaavat näkymiä kadonneeseen maailmaan. Näyttelyesineistö on pääosin museon omista kokoelmista. Esineitä näyttelyyn ovat lainanneet myös yksityishenkilöt.

Näyttely perustuu oululaislähtöisen taidehistorioitsijan Ulla Pohjamon vuonna 2012 ilmestyneeseen väitöskirjaan Esikaupunki moniäänisenä kulttuuriperintönä – Oulun Hietasaari.

Näyttelystä lisää museon nettisivuilla<http://www.ouka.fi/oulu/ppm/hietasaari-kadotettu-kaupunginosa>


Pohjois-Pohjanmaan museo
Ainolan puisto, Oulu
Avoinna ti – su klo 10 – 17
Perjantaisin vapaa pääsy


Kesäisin terveisin,

Arja Keskitalo
Museolehtori
Pohjois-Pohjanmaan museo
Oulun Museo- ja tiedekeskus

Ainolanpolku 1, 90130 Oulu
PL 26, 90015 Oulun kaupunki
p. 044 703 7159
arja.h.keskitalo at ouka.fi<mailto:arja.h.keskitalo at ouka.fi>
www.ouka.fi/ppm
Facebook<https://www.facebook.com/PohjoisPohjanmaanMuseo?ref=ts&fref=ts\\nassrv5\koti1$\mukeskitalo\My%20Documents\AdobeStockPhotos>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta