[Nayttelyposti] Oma koti? näyttely Hyvinkään kaupunginmuseolla

Mustajärvi Sari Sari.Mustajarvi at HYVINKAA.FI
To 11.Heinä. 13:23:36 EEST 2013


 

OMA KOTI?

Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely 12.7.-28.9.2012. Villan Voimala. Hyvinkää.

 

 

Haave mummon mökistä, omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta, on elänyt sitkeästi monien suomalaisten mielissä jo sukupolvien ajan. Puutarhan ympäröimä omakotitalo vastaa yhä edelleen monien asumistoiveita. 

 

Kodista muodostui 1800-luvulla yhteiskunta pienoiskoossa. Sen ympärille kasvoi kokonainen kulttuurinen maailma, jossa kodin sisustuksella, esineiden järjestyksellä ja hyvällä maulla oli oma paikkansa. Koti oli sekä aineellisessa että henkisessä olomuodossaan sen perustajien menestyksen symboli. Koti on tärkeä osa perheen historiaa.

 

Kotiin on aina liittynyt paljon odotuksia, toiveita ja unelmia. Sen sisustusta ja rakentamista on ohjeistettu ja ohjattu aikojen saatossa monin tavoin. Nykypäivänä sisustuslehdet ja -ohjelmat luovat meille mallia siitä, miltä kotimme tulisi näyttää. Lehtien luomat mielikuvat kodeista ovat usein kuitenkin kaukana ihmisten arjesta. Näyttelyssä tutustutaan asumisen ja sisustuksen muotoihin vuosikymmenten kuluessa. 

 

Koti on muutakin kuin sen seinät ja sisustus. Se muodostuu kotona asuvista ihmisistä, perheenjäsenistä, muistoista ja turvallisuudesta. Sillä on vahva yhteys ihmisen identiteettiin, se on paikka ja mielentila. Koti on pyhä ja sen yksityisyyden loukkaukset koetaan voimakkaasti. Koti toimii turvallisena pesänä ja lohduttajana, toiminnan ja itsemääräämisen tyyssijana. 

 

Hyvinkään asuntomessu vuoden innoittamana Hyvinkään kaupunginmuseo luo näkökulmia asumiseen ja koteihin. Oma koti? -näyttelyssä etsitään vastausta kysymykseen: mitä koti on? Rakentamisen ja sisustamisen vastapainona näyttelyssä tarkastellaan kotia ja perhettä välittämisen, laitosasumisen ja huolenpidon näkökulmasta. 

 

Millainen sinun kotisi on?

 

Hyvinkään kaupunginmuseo. Villan Voimala. Villatehdas, O-talo, Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää

Avoinna: ti-la klo 11-16, ke klo 11-18.

Muina aikoina tilauksesta. 

Vapaa pääsy

kaupunginmuseo at hyvinkaa.fi, www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo

 

 

Lisätietoja: 

- Susanna Eskola, intendentti, 040 709 5578, susanna.eskola at hyvinkaa.fi

- Sari Mustajärvi, amanuenssi, 040 1955510, sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi

 

 

 

terveisin,

 

Sari Mustajärvi

 

Amanuenssi

 

Hyvinkään kaupunginmuseo

 

Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, 05800 HYVINKÄÄ PL 86, 05801 HYVINKÄÄ

p. 040 195 5510 sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi

 

www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo

 

Kokoelmamme netissä  www.muistaja.fi

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta