[Nayttelyposti] Merikeskus Vellamon Saareen-näyttelyssä lapset pääsevät taideseikkailuun

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
Ma 1.Heinä. 11:56:58 EEST 2013


MERIKESKUS VELLAMO
Suomen merimuseo


SAAREEN. Elämyksellinen taideseikkailu lapsille.
28.6.–8.12.2013

Saareen on lapsille suunnattu moniaistinen taideseikkailu, joka alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen. Näyttely tuo 32 suomalaisen kirjailijan saari- ja meritarinat elämyksellisesti koettaviksi. Eri taiteenalojen ammattilaiset ovat luoneet näyttelyyn kokonaisvaltaisen maailman, jossa kertomusten paikat, esineet ja ilmiöt ovat konkreettisesti olemassa.

KIRJOJEN SAARIA

Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus on tulvillaan ikimuistoisia merimatkoja ja saariseikkailuja. Muumiperhe matkaa majakkasaareen, Uppo-Nalle seikkailee sukelluskellolla pitkin suurta merta, mutta Heinähatun ja Vilttitossun vene on pian airojakin vailla. Oskari ja vaari haaveilevat purjehtimisesta vanhalla puuveneellä ja Topi Tarhakäärmeen purtena on Martsi Majavan rakentama Matka-Leena.

Kirjojen saaret ovat ihmeellisiä. Voit kohdata suruja keräävän sinihevosen, salaperäisen punakenkäisen tytön tai öljynmustat Aavelinnut. Saarilta löytyvät myös taikojen timjaminiitty, unien taidenäyttely ja perhosia pulppuava lähde. Kirjojen vesi on arvaamaton. Se välkehtii kesäisen kutsuvana, synnyttää uutta ja vie mukanaan, raivoaa, puhdistaa ja muuttaa muotoaan.

Kirjallisuuden saari on toive ja pelastus, se on pakopaikka tai vankila, mielentila ja minuus. Tove Janssonin Kesäkirja kertoo tunteista, muistoista, ajasta ja yhteydestä, jotka ympäröivät vanhusta ja pientä tyttöä saarella. Sari Vuoriston novelleissa meri vie sunnuntaipurjehtijat kepeään kesäsaaristoon, upottaa sankkaan sumuunsa sekä erottaa ja yhdistää kaksi ihmistä.

Suomalaisen mytologian veden valtakunnassa elää salaperäisiä olentoja, henkiä ja hirviöitä. Kansanrunoudesta tuttuja ovat vaikkapa veden tyttö Vellamo, Iku-turso, Ahti ja näkki. Myyttinen tarustomme elää näyttelyssä tuttujen ja tuntemattomien, jo kerrottujen ja vielä kertomista odottavien tarinoiden joukossa.

Näyttely perustuu suomalaisiin kirjoihin, mutta taiteen kokeminen ja leikkiminen sujuvat kaikilta kielestä riippumatta.

Näyttelyn on alkuperäistuotanto on kulttuuritalo Valveen, jonka lastenkulttuurin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Taikalamppuavustuksella. www.kulttuurivalve.fi<http://www.kulttuurivalve.fi>

Kotkaan näyttelyn tuottavat Suomen merimuseo ja Lasten kulttuurikeskus LAKU.

KESÄN OHEISOHJELMAA NÄYTTELYSSÄ

Lapsille suunnattu teemaopastus Saareen-näyttelyyn keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–12.30 (3.7.–14.8.). Pääsymaksun 8/6 € hinnalla, alle 18-vuotiaat maksutta.

Kotkan Meripäivien aikaan Vellamon näyttelyt avautuvat pe 26.7 ja la 27.7. jo klo 9. Saareen-näyttelyssä luetaan satuja klo 9, 9.30, 10 ja 10.30. Satuja lukevat Vellamon ystävät -yhdistyksen vapaaehtoiset. Pääsymaksun hinnalla, alle 18-vuotiaat maksutta.

LISÄTIEDOT: amanuenssi Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 040 128 6494, erik.tirkkonen(at)nba.fi

LEHDISTÖKUVAT: Lehdistökuvia on ladattavissa osoitteessa:
http://www.nba.fi/fi/museot/suomen_merimuseo/tiedotusvalineille/tiedotusarkisto_2013/saareen-nayttely-avautuu

Suomen merimuseo on Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kansallinen merimuseo, joka toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa. Vellamossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

www.merimuseo.fi<http://www.merimuseo.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
Tornatorintie 99, 48100 Kotka

...............................................................
Marja Puukka
Tiedottaja/Information Officer
Merikeskus Vellamo/Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>

”Maata näkyvissä!” ITE-taiteen näyttely.
7.6.-29.9.2013

”Saareen”. Taideseikkailu lapsille.
28.6.-8.12.2013

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
facebook.com/kaakko135Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta