[Nayttelyposti] Kun käsky kävi - Harjavaltalaista sotaveteraaniperinnettä Emil Cedercreutzin museossa 26.2. - 28.4.2013

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
To 21.Helmi. 15:03:18 EET 2013


KUN KÄSKY KÄVI - HARJAVALTALAISTA SOTAVETERAANIPERINNETTÄ

26.2. - 28.4.2013 Emil Cedercreutzin museon Ilmari-salissa


Tiistaina 26.2.2013 Emil Cedercreutzin museossa avautuu näyttely Kun käsky kävi - Harjavaltalaista sotaveteraaniperinnettä. Tämän kevätkauden näyttelyn keskiössä ovat harjavaltalaisten talvi- ja jatkosodan veteraanien perinne sekä tästä perinteestä kertovat, pääosin rintamaolosuhteissa käytössä olleet esineet. Esineistö on kerätty näyttelyyn nähtäville yleisökeräyksellä harjavaltalaisilta veteraaneilta ja heidän jälkeläisiltään. Veteraaniperinnettä esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 28.4.2013 saakka. 

Kun käsky kävi - Harjavaltalaista sotaveteraaniperinnettä -näyttelyn alkuajatus syntyi harjavaltalaisten sotaveteraanien keskuudessa. Vuonna 2009 julkaisunsa koki harjavaltalaisista talvi- ja jatkosodan veteraaneista kertova matrikkeliteos ja teoksen valmistumisen yhteydessä syntyi myös ajatus veteraanien perinnettä esittelevästä näyttelystä Emil Cedercreutzin museossa. Nyt avautuva näyttely paitsi tuo esille sotaveteraanien perinnettä, myös kertoo nuoremmille sukupolville veteraanien elämästä sodan aikana. 

Näyttelyn keskiössä ovat harjavaltalaisille sotaveteraaneille kuuluneet ja rintamaolosuhteissa käytössä olleet esineet, joiden kerääminen Emil Cedercreutzin museon näyttelyyn toteutettiin yleisökeräyksellä Harjavallassa tammikuun 2013 aikana. Esinekeräys herätti ilahduttavalla tavalla paikallisten ihmisten mielenkiinnon ja esineitä näyttelyyn kertyi lyhyessä ajassa runsaasti. Näyttely esittelee sota-ajan elämää rintamalla monipuolisesti - esillä on muun muassa rintamavaatetusta ja -tarvikkeistoa, sotilaspasseja, kenttäpostia, valokuvia sekä rintamalla tehtyjä muistoesineitä. 

Konkreettisen esineistön kautta näyttely pyrkii paitsi kiinnittämään huomion ihmiseen sodan keskellä, myös asettamaan näkökulmaksi ne yksittäiset miehet ja naiset, joiden elämän sota muutti. Näyttelyn tarkoitus on avata esineiden omistajien moninaisia elämänkulkuja ja -kohtaloita sekä tunteita talvi- ja jatkosodan aikaisessa Suomessa. Emil Cedercreutzin museolla on kunnia esitellä tämä monipuolinen, koskettava ja ihmisläheinen näyttely ja samalla näyttelyn myötä lausua kiitos sodassa olleille veteraaneille kaikesta heidän tekemästään arvokkaasta työstä isänmaamme hyväksi. 

Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 26.2. - 28.4.2013. Tervetuloa!Lisätiedot ja lehdistökuvat: 

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi. 

Harjavallan Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Jaakko Suontausta, p. 0500-590 555, jaakko.suontausta at dnainternet.net


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta