[Nayttelyposti] Hvitträskin uusi näyttely esittelee Eliel ja Eero Saarisen suunnittelemia asuinrakennuksia

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
Ke 10.Huhti. 14:07:21 EEST 2013


Hvitträskin uusi näyttely esittelee Eliel ja Eero Saarisen suunnittelemia asuinrakennuksia

Eliel ja Eero Saarinen suunnittelivat lukuisia asuinrakennuksia mm. Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Leimallista heidän työlleen oli kokonaisajattelu, jossa rakennus on osa maisemaa ja kalusteet osa rakennusta. Hvitträskin tämän kesän näyttely "Koti taideluomana" esittelee Saaristen asuntoarkkitehtuuria historiallisen aineiston ja nykyvalokuvien avulla.

Eliel ja Eero Saarisen urat kattavat noin 60 ajanjakson ja heidän tuotantoaan on nähtävissä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Suunnittelullinen kokonaisajattelu leimasi Elielin töitä, ja sama perintö siirtyi myös Eerolle, vaikka rakennusten arkkitehtoninen olemus muuttui ajan ja uusien ihanteiden myötä.

Talojen ja huviloiden tilaajat olivat usein suuntautuneet joko ammattinsa tai kiinnostuksensa puolesta kulttuurin eri alueille. Rakennukset antoivat kehykset musiikille, taiteelle ja designille. Ne kertovat myös isäntäväen elämäntavoista ja elämänpiiristä. Koristetaide ja design olivat olennainen osa talojen interiöörejä, rakennusten ympärillä puutarhat ja maisema-arkkitehtuuri kytkivät talot ympäristöönsä.

Talot syntyivät useimmiten yhteistyönä joko kollegoiden kesken, kuten Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen arkkitehtitoimistossa, muiden taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kanssa tai perheenjäsenten kesken. Näyttelyssä on myös kolme Saarisen oman perheen kotia: Hvitträsk, Saarinen House ja Loja Saarisen talo. Erityisesti kahdessa ensin mainitussa kiteytyvät Saaristen asuntoarkkitehtuurin piirteet: harmoniset ja kodikkaat huoneet sekä harkitut yksityiskohdat.

"Koti taideluomana" -näyttely esittelee 17 Eliel ja Eero Saarisen suunnittelemaa asuinrakennusta. Aineistoa on kerätty Cranbrookin ja Yalen arkistoista, Indianapoliksen taidemuseosta sekä Suomessa Arkkitehtuurimuseosta, Helsingin kaupunginmuseosta, Museoviraston kuvakokoelmista ja yksityiskokoelmista. Piirustukset, historialliset ja nykyvalokuvat sekä näyttelytekstit valottavat rakennusten menneisyyttä ja nykyhetkeä. Eliel Saarisen näihin taloihin suunnittelemat, nykytuotannossa olevat tuolit ilmentävät yksityiskohtien tärkeyttä osana kokonaisuutta. Näyttelyyn liittyvässä filmissä maisema-arkkitehti Susan Saarinen kertoo muistojaan isänsä ja isoisänsä arkkitehtuurista.

"Koti taideluomana" -näyttely on avoinna Hvitträskissä 11.4.-15.11.2013. Näyttelyn on käsikirjoittanut Sirkkaliisa Jetsonen, näyttelysuunnittelusta ja valokuvauksesta on vastannut Jari Jetsonen.

Näyttelyn lehdistökuvat: http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=5767

Lisätietoja:
Näyttelyn käsikirjoittaja, yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen, puh. 040 128 6274, sirkkaliisa.jetsonen at nba.fi<mailto:sirkkaliisa.jetsonen at nba.fi>
Museonhoitaja Pepita Ehrnrooth-Jokinen, puh. 040 128 6358, pepita.ehrnrooth-jokinen at nba.fi<mailto:pepita.ehrnrooth-jokinen at nba.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta