[Nayttelyposti] Taidenäyttely lapsille avautuu Jyväskylän taidemuseon Holvissa perjantaina 21.9.

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 13.Syys. 11:10:24 EEST 2012


Mukava taidemuseokokemus lapsille ja vanhemmille



Kolmen taiteilijan näyttely tarjoaa taidemuseokokemuksen kaiken ikäisille lapsille leikki-ikäisistä varhaisnuoriin. Elämyksellisten teosten äärellä viihtyvät myös vanhemmat. Näyttelyyn liittyy laaja oheisohjelma.



Jyrki Markkasen teoksissa tunteet ja tekniikka yhdistyvät jännittävällä tavalla. Kuvataiteilija kertoo rakastavansa elokuvia sekä niitä tunnelmia, joita elokuvissa käyntiin liittyy. Hän on kuvannut kaitafilmielokuvan kuplavolkkarista, joka ei liiku, mutta jonka ympärillä tapahtuu monenlaista vuodenaikojen vaihtuessa. Elokuva esitetään oikean volkkarin sisään rakennetussa elokuvateatterissa, Ein Pfenning Kinossa. Elokuva kertoo elämän pienistä mukavista asioista, jotka eivät paljon maksa.



Outi Markkasen teoskokonaisuus vie museovieraan sadun maailmaan. Jonni on pieni ja arka korvaton pupu, joka seikkailee Otusnallen, Myyrä Myönteisen ja kuva­taiteilija O. Nerovimmauksen kanssa kuvataiteilijan kollaasimaisissa kuvitusoriginaaleissa. Originaalit on julkaistu Markkasen ja Jaana Lapon Jonnin korvat -kirjassa (Minerva Kustannus, 2001). Jonnin metsään voi kirjaimellisesti astua Niittyateljee-tilateoksessa. Lokakuusta lähtien esillä on myös taiteilija-keräilijän kokoelma-aarteita – suklaapupuja, leikkipupuja, puputauluja, pupulamppu…



Riitta Järvelää kiinnostaa ihmisen kasvu. Kuvasarjassaan Kasvamisesta hän on kuvannut yhtä tyttöä lapsuudesta murrosikään. Kuvat kertovat ystävyydestä, identiteetin etsinnästä, kapinasta, itsenäistymisestä. Lisäksi hän on koostanut videoteoksen Punainen ilmapallo pääosin kirpputoreilta löytämistään albumikuvista. Kymmenen minuutin aikana kuljetaan 1800-luvun lasten valo­kuvista 1960-luvun lapsuuteen. Peilisali-tilateoksen taianomaisten heijastumien sisällä museovieras voi tutkia omaa kuvaansa.



Kolmea 1950-luvulla syntynyttä taiteilijaa yhdistää ennen kaikkea lapsuus ja nuoruus Jyväskylässä. Jyrki Markkanen asuu edelleen Jyväskylässä, Outi Markkanen Konnevedellä ja Riitta Järvelä Tampereelle Pirkkalassa. Outi Markkanen ja Riitta Järvelä tutustuivat toisiinsa 11-vuotiaina. Jyrki Markkanen on Outi Markkasen pikkuveli. Myös Riitta Järvelän sisarussarjassa on kaksi muutakin taiteilijaa: tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi sekä taidemaalari Auli Järvelä.



1970-luvulla Outi Markkanen sekä Jyrki Markkanen valmistuivat graafisiksi suunnittelijoiksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta ja Riitta Järvelä valokuvaajaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Outi Markkanen jatkoi opintojaan 1970-luvun lopulla Prahan Sovellettujen Taiteiden Korkeakoulussa (UMPRUM). Jyrki Markkanen on osallistunut vuodesta 1982 lähtien Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa järjestetyillä ammattitaiteilijoiden taidegrafiikkakursseilla. Riitta Järvelä on viime vuosina osallistunut Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla sekä videotaiteen opintoihin että valokuvauksen erikoistumisopintoihin.



Jokainen heistä on vuosien saatossa ollut osallisena lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.



Näyttelyinfo

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23

21.9.–2.12.2012

Kuplakino – Niittyateljee – Peilisali

Jyrki Markkanen, Outi Markkanen, Riitta Järvelä



Aukioloaika

Näyttely on avoinna ti–su klo 11–18

Huom. lauantaina 22.9. Holvi suljetaan klo 16 Tanssin Aika -festivaalin Pavlovan koe -esityksen vuoksi.



Pääsymaksu

Aikuinen 6 €, aikuinen lapsen seurassa 5 €, opiskelija 3 €, alle 18-vuotias 0 €, perjantaisin vapaa sisäänpääsy kaikille



Oheisohjelma http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/museotoiminta/tapahtumat



Lisätietoja

Riitta Järvelä, puh. 040 776 6052, riittajarvela(at)gmail.com

Jyrki Markkanen, puh. 050 410 5590, jyrki.mk(at)kolumbus.fi

Outi Markkanen, puh. 045 123 5324

Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 462 2695, leena.lokka(at)jkl.fi



Leena Lokka

kuraattori

Jyväskylän taidemuseo



puh. (014) 266 4395

matkapuh. 050 542 05 27



leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>



Kilpisenkatu 1D

PL 165

40101 Jyväskylä








Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta