[Nayttelyposti] Likainen menneisyytemme - lian ja puhtauden kulttuurihistoriaa esittelevä näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Ti 2.Marras. 08:48:23 EEST 2012


Hei,


Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa esillä oleva näyttely Likainen menneisyytemme pureutuu lian ja puhtauden kulttuurihistoriaan.
Satakunnan Museon tuotantoa oleva näyttely esittele yleistä hygieniakäsitystä sekä sen puuttumisen ja muuttumisen vaikutusta ihmisen elämään. Esillä on mitä erilaisimpia hygieniatarvikkeita kuten manikyyrisetti, korvalusikka, täikampa ja saippua-astia. Näyttelyssä perehdytään henkilökohtaisen hygieniaan, kodin puhtauteen sekä elinympäristömme siisteysasioihin. Näyttelyn esineistö on pääosin Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.
Näyttelyyn on lisätty osuudet, joissa kerrotaan Oulun kaupungin yleisistä saunoista ja kylpylöistä, vesijohto- ja viemäröintihistoriasta (Oulu sai ensimmäiset vesijohtonsa 110 vuotta sitten!) sekä siitä, miten kaupungissa siirryttiin hyyskistä vesiklosetteihin.

Rottajahtia ja muuta toiminnallisuutta
Näyttelyssä voi kokeilla lakanoiden mankelointia kaulauslaudalla, pelata hauskaa muistipeliä tai koota mattopyykki-aiheista palapeliä. Näyttelyssä voi myös tutustua lähemmin Oulun yliopiston Eläinmuseon lainaamiin hyönteisnäytteisiin: kodin tuholaiset ja ihmisen syöpäläiset näyttävät mielenkiintoisilta mikroskoopilla katsottaessa.
Vielä 1900-luvun alussa rotat ja hiiret olivat kaupunkien riesana. Oulussa pikkulapset pyydystivät siimahäntiä ja veivät saaliinsa poliisilaitokselle, jossa pikku metsästäjät palkittiin maksamalla 10 penniä / häntä. Näyttelyssäkin voi osallistua rottajahtiin. Tällä kertaa riittää kuitenkin, että laskee näyttelyesineiden sekaan piilotettuja rottia ja hiiriä. Oikein vastanneiden kesken arvotaan näyttelyn päätyttyä lelupalkintoja.

Museon nettisivuilla on kuvia näyttelystä sekä tulostettavissa oleva näyttelyjuliste:

Lisää tietoa näyttelystä<http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/PPM_likainen_menneisyytemme.htm>


Näyttely on esillä 6.1.2013 saakka.
*************
Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolan puisto, Oulu
Avoinna ti - su klo 10 - 17
Alle 18-vuotiailla on museoon vapaa pääsy.
Perjantaisin museoon on vapaa pääsy.

Ystävällisin terveisin,

Arja Keskitalo
museolehtori
+358 (0) 44 7037159
Pohjois-Pohjanmaan museo
Ainolan puisto,  Oulu

email. arja.h.keskitalo (at) ouka.fi

Postiosoite:
PL 26, 90015 Oulun kaupunki

www.ouka.fi/ppm

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta