[Nayttelyposti] STUDIO: Hertta Kiiski

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ke 28.Maalis. 11:09:30 EEST 2012


Hertta Kiiski
P r i m a v e r a
Turun taidemuseon Studiossa 30.3.-20.5.2012

Tiedotustilaisuus torstaina 29.3.2012 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 29.3. klo 18-20 Studiossa.
Taiteilijatapaaminen lauantaina 21.4.2012 klo 14 alkaen Hertta Kiiski esittelee yleisölle näyttelyään Primavera ja kertoo taiteellisesta työskentelystään Studiossa.

TERVETULOA!


Vuosittain Turun Taideakatemiasta / Turun Piirustuskoulusta valmistuva opiskelija pitää lopputyönäyttelyn Turun taidemuseon Studiossa. Tänä keväänä Turun taidemuseo valitsi valmistuvista kuvataiteilijoista valokuvaaja Hertta Kiisken (s. 1973). Primavera-näyttelyssä Studion ikkunalaudoilla olevat kasvit työntävät heleän vihreitä lehtiään kohti aurinkoa. Näyttelyn valokuvien välityksellä taiteilija tutkii omaa elinympäristöään. Kohdistamalla kameran etsimen tyttäriinsä, hän tulee paljastaneeksi niitä monisyisiä tunteita, joita kasvamiseen liittyy. Kasvaminen on väistämättä myös luopumista.

Näyttelyn nimi viittaa italialaisen Sandro Botticellin (1145-1510) kuuluisaan maalaukseen Kevät (La Primavera, 1478). Teos on arvoituksellisuudellaan askarruttanut ihmisiä kautta aikojen. Myös Kiiski on paneutunut maalaukseen, joka löytyy pienenä, keskeneräisenä palapelinä hänen valokuvastaan. Alkuperäisteoksen mukaisesti luonto ja kukat tulevat voimakkaasti esiin myös Kiisken valokuvissa. Ne voisivat olla koristetta ja kaunista taustaa, mutta yhtä hyvin ne voivat välittää vertauskuvallisia viestejä voimakkaine väreineen. Kevään lumo ja arvoitus herättelevät omalla tavallaan jokaista katsojaa.

Hertta Kiisken valokuvien tunnelma on arvoituksellisuudestaan huolimatta lämmin ja luottavainen. Teokset ovat herkkiä mutta myös intensiivisiä. Ne kutsuvat katsojaa viipyilemään. Taiteilija löytää kuvattavat tilanteet tutusta ympäristöstä. Kuvaustilanteessa hän saattaa ohjailla tyttäriensä asentoja aavistuksen verran tai he tekevät omia ehdotuksiaan. Näin kuvat muotoutuvat yhteistyön tuloksena. Filmille tallentuneet asetelmat tulevat myös taiteilijaa vastaan arkisissa tilanteissa, mutta taiteilija saattaa siirrellä esineitä pitkään ja hartaasti ennen kuin lopullinen asetelma on valmis kuvattavaksi.

Studio-tilan yhdellä seinällä on kaksi muotokuvaa taiteilijan tyttäristä. Lapset katselevat ja tutkivat äitinsä näyttelyä, kuvia, joiden kohteena he ovat itse. Primavera-näyttely on myös eräänlainen omakuva taiteilijasta, joka on ikuistanut elämänsä tärkeimmät asiat ja pohdinnat näihin voimakkaasti tunteisiin vetoaviin valokuviin.


TULOSSA STUDIOON:
Noora ja Kimmo Schroderus 1.6.-2.9.2012


Lisätietoja:
www.herttakiiski.com <http://www.herttakiiski.com/>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta