[Nayttelyposti] PIMIÖ: Milica Tomic

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ke 28.Maalis. 11:09:38 EEST 2012


Milica Tomic
One day, instead of one night, a burst of machine-gun fire will flash,
if light cannot come otherwise
Turun taidemuseon Pimiössä 30.3.–20.5.2012


Tiedotustilaisuus torstaina 29.3.2012 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Taiteilijatapaaminen torstaina 29.3.2012 Milica Tomic kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.
Avajaiset torstaina 29.3. klo 18–20 Pimiössä, Turun taidemuseo, Aurakatu 26, Turku.

TERVETULOA!


Turun taidemuseo esittelee vuonna 2012 Balkanin alueen taiteilijoiden video- ja mediataidetta. Pimiö-sarja jatkuu Milica Tomicin (s. 1960) näyttelyllä, jossa nähdään teos One day, instead of one night, a burst of machine-gun fire will flash, if light cannot come otherwise (2009, 10 min). Teoksen nimi on lainaus jugoslavialaisen surrealistisen kirjailijan Oskar Davičon (1909–1989) runosta. Davičo osallistui Kansan vapautusarmeijan kamppailuihin toisen maailmansodan aikana. One Day…. -teoksessa taiteilija kävelee rynnäkkökivääri kädessään Belgradin kaduilla. Tomic on valinnut paikoiksi kohteet, joissa tavalliset kansalaiset ja Kansan vapautusarmeija tekivät onnistuneita iskuja toisen maailmansodan aikana. Hän kävelee kaduilla autojen ja ihmisten seassa ja kantaa asetta kuin kaupan kassia tai sateenvarjoa. Taiteilija kulkee päättäväisin askelin samojen paikkojen ohi mutta ei lopulta saavu minnekään.

Milica Tomic on editoinut teoksen hyödyntäen venäläisen avantgarde-elokuvaohjaaja Lev Kuleshovin (1899 –1970) 1920-luvulla kehittämää ajatusta keinotekoisesta maisemasta. Siinä eri paikat ja ajat viedään tapahtumaan samaan paikkaan uudestaan ja uudestaan. Syntyy paikkoja, joita Kuleshov kutsuu ”paikoiksi, jotka muistavat”. Tomicin teoksessa iskujen paikat toistuvat, vain kuvakulmat ja kulkusuunnat vaihtuvat, kun taiteilija kulkee niiden kautta. Käyttämällä tätä muistamisen metodia Milica Tomic kysyy: Jos poistaisimme antifasismin historiallisena perinteenä, voisimmeko silloin saavuttaa demokratian?

Teoksessa kuultavat Kansan vapautusarmeijaan kuuluneiden ihmisten henkilökohtaiset kertomukset liikkeen toiminnasta korostavat paikkojen merkitystä. Tomic haastatteli viittä henkilöä vuonna 2003. Haastateltavat kertovat, kuinka usko ihmisyyteen ja vapauteen antoi voimia taisteluun ja kuinka he loivat poliittiset olosuhteet käydäkseen ”sotaa sotaa vastaan – saavuttaakseen rauhan”. Kaikille etnisille ryhmille haluttiin taata samat oikeudet. Haastateltavien mielestä nuorena tehdyt ratkaisut tuntuvat edelleen ainoilta oikeilta.

Nykypäivä on vahvasti läsnä Tomicin teoksessa. Hän toteaa terrorismin vastaisen sodan muuttaneen käsitystä sodasta. Nykyinen jatkuva sota on saattanut ilmoille kysymyksen siitä, ketä oikeasti pelotellaan ja kuka on terroristi. Osana One Day… -teosta taiteilija käveli kotikaupunkinsa kaduilla kahden kuukauden ajan rynnäkkökiväärin kädessään. Tomicia kiinnostaa kysymys siitä, minkälaiset poliittiset olosuhteet tarvitaan, jotta loputon sota saataisiin päättymään.

Tomic kulkee teoksessaan kerta toisensa jälkeen paikoilla, joiden historia muistetaan. Hän jää ikään kuin näiden paikkojen vangiksi, kulkemaan ikuisesti näitä reittejä, mutta samalla myös aikaa sitten määriteltyjen puitteiden vangiksi. Sotaa käydään sotaa vastaan, rauhan vuoksi. Taiteilijan päättäväisyys kertoo kuitenkin siitä, että hän etsii jotakin, joka olisi yleismaailmallista ja riippumatonta tunnetuista ryhmittymistä ja liikkeistä. Ehkä jonakin päivänä…


TULOSSA PIMIÖÖN
Ibro Hasanović (BIH) 1.6.–2.9.2012

Lisätietoja:
milicatomic.wordpress.com
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta