[Nayttelyposti] Olympialais-asiaa esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
Ti 5.Kesä. 14:59:23 EEST 2012


Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa on 5.6.- 5.8.2012 esillä pienoisnäyttely, jonka teemana on olympialaiset. Näyttely jakautuu kahteen eri osa-alueeseen.

Ensimmäiseksi näyttely esittelee mestaripainija Yrjö Saarelan (1884-1951), joka on ainoa oululaiseksi laskettava olympiavoittaja kautta aikojen. Yrjö Saarela voitti painin olympiakultaa vuonna 1912 Tukholmassa, joten tapahtumasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Tämä lisäksi Saarelan ansiolistalla on yksi olympiahopea sekä maailmanmestaruus sarjassaan.

Näyttelyyn on saatu lainaksi Yrjö Saarelan uraan ja harjoitteluun liittyvää esineistöä sekä hänen jälkipolviltaan että Oulun Pyrinnöltä, joka oli Saarelan urheiluseura vuodesta 1924 lähtien. Esillä on esimerkiksi kunniapokaaleja, Sandowsin puristusjousikäsipainot ja painin mestarivyö.

Olympianäyttelyn toinen osa esittelee Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa olevia, Helsingin olympialaisiin liittyviä oheistuotteita. Jo 60 vuotta sitten olympialaiset olivat paitsi urheilutapahtuma myös kaupallista toimintaa. Lähinnä matkamuistoiksi tarkoitettuja esineitä teettivät useat liikeyritykset, esimerkiksi Enso-Gutzeit Oy, Paulig ja Hartwall. Saadakseen käyttää olympiatunnuksia valmistajan tuli maksaa kisojen järjestelytoimikunnalle lisenssimaksu. Museon kokoelmissa on esimerkiksi olympiatunnuksin varustettuja liinoja, hihamerkkejä, rintamerkkejä, laukku sekä jakkara-kävelykeppi -yhdistelmä.


Lisätietoa aiheesta: http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/PPM_olympia.htm


Hyvää kesää,

Arja Keskitalo
museolehtori
Pohjois-Pohjanmaan museo
Ainolan puisto,  Oulu

email. arja.h.keskitalo (at) ouka.fi

Postiosoite:
PL 26, 90015 Oulun kaupunki

puh. 044 7037 159

Tutustu museon tuleviin näyttelyihin<http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/index.htm>

www.ouka.fi/ppm

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta