[Nayttelyposti] PIMIÖ: Animaation apupyörä

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 14.Loka. 11:14:24 EET 2011


Animaation apupyörä: Jan Andersson, Maria Björklund, Mark Ståhle ja Niina Suominen
Turun taidemuseon Pimiössä 18.11.2011-15.1.2012

Tiedotustilaisuus torstaina 17.11.2011 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 17.11. klo 18-20. Taiteilijat ovat läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!


Animaation apupyörän jäsenten animaatioita ja taiteilijoiden esittelyitä pe 9.12. klo 16-19, vapaa sisäänpääsy

Perjantaina 9.12. klo 16-19 Turun taidemuseossa järjestettävässä tilaisuudessa esitetään seuraavat animaatiot: Jan Andersson ja Katja Kettu: Mankeli (2011, 11 min.), Ami Lindholm: Sinä vuonna leikkasin hiukseni (2010, 6 min.), Mark Ståhle ja Tatu Pohjavirta: Eläimiä eläimille (2011, 10 min.), Maria Björklund: Helsingin kesä (2011, 8 min.), Animaation Apupyörä ry / Tatu Pohjavirta: Luonnonlaki-elokuvat (2008, sis. 18 animaatiota). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Animoi-sarjan viimeisessä Turun taidemuseon näyttelyssä on jälleen animaatiotaiteilijoiden vuoro. Pimiössä esitetään Animaation apupyörän jäsenten uusinta tuotantoa. Jan Anderssonilta nähdään Kuvitettu kaupunki, Maria Björklundilta Kihi-Kuhi, Mark Ståhlelta Substanssi ja Niina Suomiselta A Finnish Fable 2011. Kukin taiteilijoista on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan animaatioalalla, myös aktiivisesti eri yhdistyksissä. Sekä Maria Björklund että Mark Ståhle tunnetaan myös sarjakuvataiteilijoina. Turun taidemuseon Pimiössä nähtävää näyttelyä on ollut koordinoimassa Animaation apupyörän puheenjohtaja Tatu Pohjavirta ja yhdistys on tukenut taloudellisesti jokaista esitettävää animaatiota. Animaation apupyörä on vuonna 2004 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on keskittyä animaatioon taidemuotona, kehittää animaation tekijöiden ammattitaitoa sekä järjestää mahdollisuuksia epäkaupallisten, omaehtoisten animaatioelokuvien toteuttamiseen.

Tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisten alle 30-minuutisten elokuvien kilpailusarjan voittanut Jan Anderssonin (s. 1973) teos Kuvitettu kaupunki (2010, 4:17 min, musiikki ja äänet Anton Sundström) kuvaa universaalin kaupungin pitkän aikavälin tapahtumia läkähdyttävällä tempolla. Yksinkertaisena näyttämönä on kaupungin muuri tai seinä, jolla kaupungin historia soljuu suvantovaiheista väkivaltaisiin kohtauksiin. Tapahtumat vyöryvät katsojan silmiin kuin huolella harjoiteltu koreografia. Kuvitettu kaupunki on karkean runollinen animaatio, joka ennustaa lopun olevan lähellä.

Maria Björklundin (s. 1970) animaation Kihi-Kuhi (30 s. luuppi, esitetään 5 min, tuottaja Tatu Pohjavirta) lähtökohtana oli irrottautua elokuvan kerronnallisuudesta ja kuvarajauksesta sekä rikkoa perinteistä aikakäsitystä. Kihi-Kuhin vaaleanpunaisella taustalla risteilee kaikkiin mahdollisiin suuntiin mustavalkoisia graafisia muotoja. Katsoja ei pysty ottamaan kaikkea haltuunsa yhdellä kerralla, joten jokaisesta katselukokemuksesta tulee erilainen. Muotojen voi antaa seikkailla täysin vapaasti ja sallia niiden painua alitajuntaan tai sitten omaa havaintokykyä voi haastaa kilpajuoksuun. Hengästyttävää tai rentouttavaa - katsoja saa valita.

Niina Suomisen (s. 1973) A Finnish Fable 2011 (2011, 5:35 min, musiikki Tuomas Toiviainen) sai tänä syksynä myönteisen vastaanoton Nordisk Panorama -festivaalin pohjoismaisten lyhytelokuvien kilpailusarjassa. Kokeellinen esineanimaatio valloittaa katsojan oitis. Kaupunkilainen miespuolinen mallinukke nauttii suomalaisesta luonnosta ja tekee kaikkia niitä asioita, joita mökillä kuuluu tehdä suomalaisen luonnon kukoistaessa vehreimmillään. Tango soi, tynnyrisauna kutsuu ja kukkaniitylle selälleen heittäytyneenä voi haaveilla. Työnteko kuuluu olennaisena osana mökkeilyyn, joten mies pesee mattoja, sahaa puita ja maalaa puutarhakalusteita. Suomisella on pettämätön kyky havainnoida, esittää animaation keinoin vaikuttavia yksityiskohtia inhimillisestä toiminnasta ja luoda samalla maaginen tunnelma.

Mark Ståhlen (s. 1971) animaation Substanssi (7:35 min, äänet Petri Mattila) lähtökohta oli hyvin samanlainen kuin Björklundilla, mutta työskentely vei toisenlaiseen lopputulokseen. Substanssissa Ståhle on karsinut ja kiteyttänyt kaiken olennaisen yksinkertaiseen, mutta sitäkin elävämpään viivan. Hahmojen ruumiinkieltä ja liikkeitä seuraamalla katsojaa saa vinkkejä ympäröivistä tapahtumista, joista on muuten animaatiossa todisteena ainoastaan ääni.


ANIMOI: www.turku2011.fi/animoi/<http://www.turku2011.fi/animoi/>
Turun taidemuseon Pimiö: Animaation apupyörä ry 18.11.2011-8.1.2012
Porin taidemuseon Mediapiste: Turun Anikistit ry ja Animaation apupyörä ry (FI) 1.-27.11.
Eurooppalaista nykyanimaatiota, kuraattori Anna Daneri (IT) 29.11.2011-15.1.2012


Viralliseen Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluva Animoi-näyttelysarja nostaa esiin animaatiota nykytaidemuotona ja tarkastelee animaation ja kuvataiteen rajoja. Animoi on Turun taidemuseon, Porin taidemuseon ja Turun ammattikorkeakoulun taideaka­temian animaatiokoulutuksen yhteistyöhanke.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta