[Nayttelyposti] STUDIO: tps / Väärin piirretty

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 14.Loka. 11:14:22 EET 2011


Turun piirustusseura: Väärin piirretty
Turun taidemuseon Studiossa 18.11.2011-15.1.2012

Tiedotustilaisuus torstaina 17.11.2011 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 17.11. klo 18-20. Taiteilijat ovat läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!

Piirretään!-työpaja la 19.11. klo 14
Turun piirustusseuralaiset kutsuvat yleisöä piirtämään kanssaan Piirretään!-työpajaan, joka alkaa Turun taidemuseon Studiossa lauantaina 19.11.2011 klo 14. Työpajaan voi osallistua museon sisäänpääsymaksulla. Osallistuja tarvitsee mukaansa vain avoimen mielen ja kiinnostuksen piirtämiseen.


Turun taidemuseon Studiossa on loppuvuodesta 2011 esillä Turun piirustusseuran (tps) vaikuttava näyttelykokonaisuus Väärin piirretty. Näyttelyn nimi viittaa piirtämisen rajojen etsimiseen. Yhteisöllinen piirtäminen tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia asioita ja kehittyä, mutta myös saavuttaa yhdessä jotakin ainutlaatuista. Näyttelyn ovat toteuttaneet Joona Huotari, Kari-Petteri Kakko, Jani Kaunisto, Jussi Lepistö, Sami Leppänen, Jan Lindgren, Eero Merimaa, Jarkko Rantanen, Matti Vainio ja Juha Welling.

Turun piirustusseuralaiset ovat joukko turkulaisia kuvataiteilijoita, jotka ovat valmistuneet Turun Piirustuskoulusta. He kokoontuvat säännöllisesti piirtämään yhdessä yhdistyksen työhuoneelle Manillaan. Toisinaan taiteilijat järjestävät piirustustapahtumia kaupunkitilassa tai kutsuvat yleisöä piirtämään kanssaan vaikkapa museoon. Piirustusseuralaisille piirtäminen voi olla meditatiivista, mahdollisuus tutkia alitajuntaa tai vain viettää aikaa mukavassa seurassa. Kaikille se on kuitenkin tapa kommunikoida - niin keskenään kuin yleisönkin kanssa.

Viime kuukaudet Turun piirustusseuralaiset ovat piirtäneet tiiviisti yhdessä. Kymmenillä paneeleilla on taiteilijoiden - toisinaan hyvinkin rajuja - viivoja ja meheviä värejä. Kaikki taiteilijat ovat työstäneet samoja teososia vuorollaan, eikä lopputuloksesta välttämättä pysty erottamaan yksilön kädenjälkeä. Kun piirustusseuralaiset piirtävät, käyvät he keskustelua kuvien välityksellä. Toinen jatkaa toisen aloittamaa kuvaa. Joskus joku piirtää toisen taiteilijan piirtämän yksityiskohdan päälle. Pelkkä piirtämisprosessi on jo kuin elämä pienoismuodossa. Välillä keskustelu on tasavertaista, toisinaan toinen päättää ottaa vallan ja joskus taas vetäydytään omaan sopukkaan pidemmäksi aikaa. Jokaisen kädenjälki on osa lopputulosta, jota ei olisi saavutettu ilman toisiaan kunnioittavien taiteilijoiden vuosien varrella kehittynyttä yhteistyötä. Puhumistakin harrastetaan, mutta sille on oma aikansa. Kiivaita keskusteluja käydään teosten sisällöistä, kun taiteilijat yrittävät ymmärtää itseään ja toisiaan. Kehujakin annetaan. Tps:laiset kertovat kirjoitettujen viestien jättämisen kuuluneen heidän työhuonekulttuurinsa jo pitkään. Tapa jatkuu luontevasti Väärin piirretty -näyttelyn pysäyttävässä kuvatulvassa, jossa erikielisillä teksteillä on oma roolinsa. Kuvissa riittää tuttua ja tuntematonta ammennettavaksi pitkäksi aikaa.


TULOSSA STUDIOON:
Hanna Seppänen, Henry Lönnforsin ateljeen stipendiaatti 2009-2011 3.2.-25.3.2012
Turun Piirustuskoulun debytantti 30.3.-20.5.2012


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta