[Nayttelyposti] Virka Gallerian näyttelyissä esitellään kaiken katoavaisuutta ja Ylioppilasteatterin juhlavuotta

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Ke 9.Loka. 15:17:51 EET 2011



Virka Gallerian näyttelyissä esitellään kaiken katoavaisuutta ja Ylioppilasteatterin juhlavuotta



VANITAS 9.11.2011 - 15.1.2012



Onko elämä vain turhuuksien turhuutta, vanitas vanitatum, suurta tuhlausta vailla merkitystä?

1600-luvun asetelmamaalauksissa erilaiset symbolit kuten pääkallot, tiimalasit, mädät hedelmät ja kuihtuneet kukat kuvastivat elämän lyhyyttä ja kaiken katoavaisuutta. Vanitas-näyttely peilaa samaa teemaa nykyaikaisin käsittein ja keinoin. Miten nuoruus muuttuu keski-iäksi ja vanhuudeksi? Mitä ihmisestä jää jäljelle kuoleman jälkeen? Mitä meistä muistetaan? Kuraattori, mediataiteilija Timo Wright, valitsi näyttelyyn neljä taiteilijaa toteuttamaan näkemyksensä näistä aiheista.



Tuomas Sarparannan aikuisuuden kynnyksellä oleville nuorille kuolemattomuus on aivojen nollausta, vastuuttomuutta, sokeaa uskoa itseensä mutta myös toveruutta; kuolevaisuus taas epävarmuutta tulevaisuudesta. Jonna Rutasen kaveripiiri elää juurettomana Berliinissä nuoruuden ja keski-ikäisyyden väliaikaa - mutta juhlat eivät voi jatkua ikuisesti. Nina Merikallio tarkastelee vanhenemista nuoruutta ihannoivassa muotimaailmassa, jossa kauneuden lahja voidaan mieltää myös kirouksena. Vanheneminen on kamppailua - mallin työväline tuhoutuu, kun keho ei enää suoriudukaan vaadituista tehtävistä. Pasi Rauhala pohtii, mitä jää jäljelle, kun ihminen kuolee ja omaisuus jaetaan. Jotkut esineet eivät kelpaa kenellekään.



Näyttelyyn liittyy katalogi, johon em. lisäksi ovat kirjoittaneet näyttelypäällikkö Kirsi Hasu, dosentti Taina Kinnunen, patologian emeritusprofessori Eero Saksela, toimittaja Atlas Saarikoski sekä kirjailija, lakimies Jarkko Tontti.

LIIKE - Ylioppilasteatterin 85-vuotisjuhlanäyttely 9.11.2011 - 15.1.2012

Virka Gallerian Kulmassa on esillä Ylioppilasteatterin 85 toimintavuodesta kertova juhlanäyttely. Teatteri perustettiin vuonna 1926 tukemaan opiskelevan nuorison teatteriharrastusta, mutta toinen tärkeä tavoite oli luoda näyttämö kokeilevalle teatterille. Nykyisin YT on ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka jatkaa traditiotaan kokeilevan teatterin estradina.

Näyttelyssä on esillä kuvia kattavasti teatterin historian ajalta: Ylioppilasteatterin ensimmäisestä esityksestä Pyhän miehen kukasta viimeisimpään King Kong HKI:in. Arkistokuvista ja näyttämötallenteista koostuvan näyttelyn pääosassa ovat Ylioppilasteatterin jäsenet yksilöinä ja joukkona. Näyttelyn aikana Virka Kinossa pyörii erityisnäytöksinä Ylioppilasteatterin ensimmäinen elokuva ZIF (kaupunki), joka sai ensi-iltansa keväällä 2011.

Näyttelyn on koostanut Ylioppilasteatterin jäsenistä koostuva työryhmä ja se on osa juhlavuoden ohjelmistoa.



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta