[Nayttelyposti] Kuin silloin ennen - lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana -näyttely Postimuseoon

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ti 8.Loka. 08:46:02 EET 2011


Postimuseossa on esillä teemanäyttely Kuin silloin ennen - lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana 10.11.2011-3.3.2012. Näyttely kertoo lasten elämästä Suomessa 1900-luvun alkupuoliskolla. Esillä on taiteilija Rudolf Koivun alkuperäisiä töitä, postikortteja sekä aikakauden esineistöä. Näyttelyn teemat herättävät muistoja ja virittävät isovanhemmat, lapset ja lastenlapset keskusteluun.  Näyttelyssä on toiminnallisia osioita, muistelutehtäviä ja filmi Rudolf Koivun elämästä.

Näyttely esittelee lasten elämää eri näkökulmista. Koivun (1890-1946) kuvamaailma peilaa osuvasti aikakauden tapoja ja tottumuksia. Koivulla oli hyvä kosketuspinta lasten maailmaan, sillä hän oli yksi Suomen merkittävimpiä lastenkirjojen kuvittajia.

Monille elämä oli köyhää ja pulaa oli ihan perustarvikkeista. Kulkutaudit levisivät helposti ja niihin sairastui paljon ihmisiä. Lasten vaatteet valmistettiin usein aikuisten vanhoista kuluneista vaatteista. Tavalliseen poikien asuun kuuluivat polvihousut ja pusero tai jakku. Tyttöjen näyttävin ja yleisin vaatekappale oli polvipituinen mekko ja sen päällä esiliina.

Suositut lasten leikit matkivat aikuisten toimia ja usein lelut olivatkin pieniä kopioita oikeista työkaluista. Äidit ompelivat riepu- ja räsynukkeja sekä mollamaijoja, joihin laitettiin tehdasvalmisteiset, paperimassasta tehdyt päät. Aikaa myöten tehdasvalmisteiset lelut yleistyivät. Kelkoista, suksista ja luistimista tuli monien lasten haaveiden täyttymys.

Koulussa kuri oli ankara. Opettajat saivat kurittaa lapsia, tukistaa tai lyödä karttakepillä sormille. Useimmiten lapsi joutui nurkkaan tai luokan eteen seisomaan ja häpeämään. Tunneilla piti olla hiljaa. Pelottelu oli muutenkin yleinen lasten kasvatusmenetelmä. Kuri oli kova ja sen uskottiin olevan lapselle hyväksi.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen.  Muut yhteistyökumppanit ovat: Amerin Kulttuurisäätiö, Lahden historiallinen museo, Ervo Vesterinen ja Leena Könönen. Näyttelyyn liittyy Tuula Karjalaisen kirjoittama samanniminen kirja.

Näyttelyssä on runsaasti oheisohjelmaa, kuten kirjailija Kai Linnilän, Tuula Karjalaisen, näyttelijä Seela Sellan ja muusikko Claes Anderssonin haastattelut heidän lapsuusmuistoistaan sekä ryhmille suunnattua ohjelmaa. Lisätietoja oheisohjelmasta: www.postimuseo.fi.

Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa osoitteessa Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna vuoden 2011 loppuun saakka ma-pe kello 10-18 ja la-su kello 12-17.  Aukioloajat muuttuvat vuoden 2012 alusta lukien seuraavasti: ma-ke 11-18, to 11-20, pe 11-18  ja la 12-17. Sunnuntaisin museo on suljettu.

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 HELSINKI
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H
puh. 020 451 4775
helena.parssinen at posti.fi<mailto:helena.parssinen at posti.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi>
Postimuseo on Trafiikki-museo: www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta