[Nayttelyposti] Flamencoa ja fantasiaa -näyttely avautuu Taidekeskus Kasarmissa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
Ti 31.toukokuu. 13:05:34 EEST 2011
Tiedote 31.5.2011

Flamencoa ja fantasiaa -näyttely avautuu Taidekeskus Kasarmissa

Tuusulan taidemuseon keskiviikkona 1. kesäkuuta avautuvassa kesänäyttelyssä voi tutustua Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelman surrealistiseen ja naivistiseen taiteeseen. Flamencoa ja fantasiaa -näyttelyssä on väriä ja leikkisyyttä sekä tanssi- ja sirkusaiheita.

Aune Laaksosen taidesäätiön kokoelmasta on esillä noin 60 maalausta, grafiikantyötä tai installaatiota. Taidesäätiön kokoelma kertoo myös säätiön perustajan, Keravan taidemuseon johtajana pitkään toimineen, Aune Laaksosen taidenäkemyksistä. Sirkuskuningattareksikin kutsuttu Aune Laaksonen työskenteli myös keravalaisen sirkus- ja tivoliperinteen hyväksi. Jokavuotisilla sirkusmarkkinoilla kartutettiin muun muassa Keravan Taide- ja Kulttuuriyhdistyksen varoja ja taidehankintoja.

Kuvanveistäjä Antti Maasalolta nähdään Flamencoa ja fantasiaa -näyttelyssä sirkusteemaiset installaatiot kuten Sirkushyppy (2002) ja Sirkuksessa (2000). Teoksissa yhdistyy valoa, teknisiä laitteita ja lavasteenomaista tunnelmaa – siitä linkki sirkukseen ja sirkusnäyttämöön. Samoin Veikko Vaanilan värikkäissä ja kubistishenkisissä maalauksissa näkyy sirkusteemaa. Yleensä pohjalaisaiheistaan tunnetulta Antti Ojalaltakin on sirkusaiheisia teoksia. Helge Riskulan van Gogh -teemaista grafiikkaa ja Tapani Mikkosen värihehkuisia eksoottisia litografioita on myös esillä.

Taidesuuntauksena naivismi on lapsenomaista ja humoristista, surrealismi puolestaan liikkuu unen ja fantasian maailmoissa. Naivistit ovat usein itseoppineita kansantaiteilijoita. Naivisteja yhdistää avoin ja lapsenomainen tapa nähdä ja tulkita maailmaa. Ihmiselämän ja -arvon kunnioittaminen on heille myös yhteistä. Näyttelyssä nähdään naivistisia teoksia muun muassa Markku Kososelta, Tuomas Mäntyseltä, Pirkko Lepistöltä ja Hannu Riikoselta. Markku Kososen töissä on huumoria ja samalla primitiivishenkistä elämän repaleisuuden tuntua. Pirkko Lepistön öljymaalaukset ovat runollisia ja intiimejä – ne kuvaavat kodikkaasti puutalojen interiöörejä, joissa näkyy kissoja, lapsia sekä näkymiä ulos maisemaan. Naivismin lisäksi pop-taide on vaikuttanut Hannu Riikosen persoonallisiin veistoksiin ja reliefeihin. Herkullista naivismia ovat Ella-Maija Anttila-Laitasalon maalaukset ja nukkeinstallaatiot. Latinohenkiset ja rehevät naishahmot tuovat mieleen kolumbialaisen Fernando Boteron taiteen. Anttila-Laitasalolta on esillä myös jännittävä nukkeinstallaatio, teatraalinen Kaikki elämäni aamut (1999). Taiteilijan teoksissa on sipaus surrealismia, jotain Frida Kahlomaistakin yhdistyneenä naivistiseen esitystapaan.

Tuusulan taidemuseon näyttely Flamencoa ja fantasiaa on esillä 1.6.–2.10.2011 Taidekeskus Kasarmissa.


Tuusulan taidemuseo,
Taidekeskus Kasarmi

Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 8718 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>
Avoinna ti–su klo 11–18
Pääsymaksut 5,50/4,50/2,00 €
Päivi Ahdeoja, näyttelysihteeri
Tuusulan taidemuseo / Taidekeskus Kasarmi, PL 60 04301 Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi
puh: 09-8718 3462, 040-3143462, fax: 09-8718 3458
e-mail: paivi.ahdeoja at tuusula.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta