[Nayttelyposti] Hannu Pakarisen näyttely Muisto / Recollection Tuusulan taidemuseossa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
Ma 30.toukokuu. 13:39:51 EEST 2011Tiedote 30.5.2011

Hannu Pakarisen näyttely Muisto / Recollection Tuusulan taidemuseossa


Tuusulan taidemuseon AuneLassa avautuu keskiviikkona 1. kesäkuuta valokuvataiteilija Hannu Pakarisen (s.1962) näyttely Muisto / Recollection (1.6.-25.9.2011). Pakarisen valokuvissa ja installaatioissa puhuttelee hiljaisuus ja mietiskelevä tunnelma yhdistyneenä kadonneen elämänmuodon jäänteisiin. Näyttelyn teemana on muisto, muistaminen ja kerääminen. Valokuvissa on memento mori ja vanitas-tyyppisiä asetelmia koottuina vanhoista ja ajan syömistä materiaaleista. Konkreettisesti mennyt näkyy teoksissa tuhkana, joka on syntynyt vanhan puutalon uuneissa poltetuista puista. Vanha maalaistalo Ruotsinkylässä Tuusulassa on ollut Hannu Pakarisen koti ja työskentelymiljöö yli kymmenen vuotta.

Maaseudun kylien mennyt elintapa välittyy Pakarisen maatilalla aiemmin asuneiden ihmisten vanhoista ja kuluneista esineistä ja vaatteista. Muisto / Recollection -näyttelyn teokset ovat asetelmantyyppisesti koottuja valokuvateoksia, joiden sisällöt on lavastettu kuvaamista varten. Pääosa esineistä on löytynyt Ruotsinkylän tilalta, pellolta, navetan takaa tai muista kätköistä. Asetelmansa Pakarinen lavastaa työhuoneeseensa, valo lankeaa tilaan ja vain harvassa teoksessa voi näkyä yhteys ulos maisemaan. Interöörinäkymät tuovat mielikuvia vanhemmasta hollantilaisesta maalaustaiteesta kuten Johannes Vermeer van Delftin tapaisten maalarien teoksista. Tuhka yhdistää kaikkia valokuvia, ja se merkitsee käsinkosketeltavaa yhteyttä menneeseen ja kuolemaan. Esimerkiksi maasta löytynyt, haalistunut ja homehtunut maailman taiteen historian kirjasarja luo haikean tunnelman kaiken, jopa taiteen katoavuudesta. Joissain asetelmissa katoaa alkuperäisen materiaalin ja esineen merkitys. Vanhaa tiilenpalaa suuressa koossa esittävä teos Monumentti (2009) viittaa renessanssin trompe l´œil -maalauksiin, joissa tavoiteltiin todellisuuden kaltaista illuusiota.

Suomalaiskansallisiin teemoihin liittyy Suomen lippua kuvaava asetelmateos sekä kultakauden naturalistiseen Eero Järnefeltin merkkiteokseen Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) linkittyvä Pakarisen Kaski – Slash and Burn (2010). Tämä monumentaalinen valokuvateos esittää tuhkaan lavastettua näkymää: uunissa poltettuja ja maasta löytyneitä ruosteisia nauloja, työkaluja ja hevosenkenkiä. Tuusulan kunta osti Pakarisen teoksen viime vuonna kokoelmiinsa.
Tuusulan taidemuseo, AuneLa
Taidekeskus Kasarmi

Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 8718 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>
Avoinna ti–su klo 11–18
Pääsymaksut 5,50/4,50/2,00 €

Päivi Ahdeoja, näyttelysihteeri
Tuusulan taidemuseo / Taidekeskus Kasarmi, PL 60 04301 Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi
puh: 09-8718 3462, 040-3143462, fax: 09-8718 3458
e-mail: paivi.ahdeoja at tuusula.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta