[Nayttelyposti] ***SPAM*** KATARINA KOTSELAINEN ON VOITTANUT KANSAINVÄLISEN "THE SPIRIT OF STONES" -KORUSUUNNITTELUKILPAILUN

Eiskonen Satu Satu.Eiskonen at lappeenranta.fi
La 7.toukokuu. 15:58:03 EEST 2011


TIEDOTE
Julkaisuvapaa 7.5.2011 klo 15

KATARINA KOTSELAINEN ON VOITTANUT KANSAINVÄLISEN "THE SPIRIT OF STONES" -KORUSUUNNITTELUKILPAILUN 

Kalevala Koru Oy:n järjestämän kansainvälisen korutaide- ja -muotoilukilpailun voittajaksi nousi virolainen Katarina Kotselainen työllään Mute. Alan opiskelijoille suunnatun kilpailun toinen oli skotlantilainen Beth Legg ja kolmas Ruta Raivara Petronyte niin ikään Virosta. Lisäksi kilpailun tuomaristo jakoi kaksi kunniamainintaa, jotka saivat Alexander Friedrich Saksasta ja Yasar Aydin Ruotsista.

Tuoreita korutulkintoja pohjoisesta kivestä  
 
Kalevala Koru Oy järjesti 2010 - 2011 yhdessä Lappeenrannan kaupungin ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa alan opiskelijoille suunnatun kansainvälisen korutaide- ja -muotoilukilpailun, jonka 33 kilpailutyötä esitellään osana Etelä-Karjalan museon 8.5.2011 avautuvaa Kiven henki -näyttelyä. Nämä korut edustavat tulevaisuuden korusuunnittelijoiden ja -taiteilijoiden kansainvälistä näkökulmaa näyttelyn teemaan.

Kilpailussa etsittiin Kiven henki -teeman inspiroimia tuoreita korutulkintoja, joissa käytetään oivaltavasti "pohjoista kiveä" eli Pohjois-Euroopan jalo- ja korukiviä tai mineraaleja. Kilpailuun kutsuttiin viisi opiskelijatyötä seitsemästä korumuotoilun ja -taiteen koulutusohjelmasta, kuudesta eri maasta. Mukana olivat ECA School of Design (Iso-Britannia), Fachhochschule Trier (Saksa), Estonian Academy of Arts (Viro), Konstfack (Ruotsi), St. Petersburg "Form" (Venäjä) sekä Suomesta Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti ja Saimaan ammattikorkeakoulun korutaiteen opiskelijaryhmä. 

Kansainvälinen tuomaristo

Kansainvälisen kilpailutuomariston muodostivat Kalevala Korun korusuunnittelija Kirsti Doukasin johdolla korutaiteilija ja -opettaja Herman Hermsen, kultaseppä ja taiteilija Harri Syrjänen sekä galleristi ja korutaiteilija Clarice Finell. Kilpailutyöt arvioitiin anonyymeinä, ja voittajat julkistettiin Kiven henki -näyttelyavajaisten yhteydessä 7.5.2011. 

Kiitetyt voittajatyöt

Kilpailun tuomaristo arvosti erityisesti viiden palkitun työn ideoiden syvyyttä sekä muotoilun ja toteutuksen tasoa: näissä koruissa kivi ei ollut vain lisäelementti vaan kilpailutyön ydin. Palkittujen töiden erityisvahvuudet kuitenkin erosivat toisistaan, vaikka kaikissa puhui kiven henki.

Kilpailun voitti Estonian Academy of Arts -koulua edustanut Katarina Kotselainen työllään Mute. Tuomariston mukaan tämä oli kilpailutöistä käsitteellisin ja samalla pelkistetyin. Savu- ja ruusukvartsikorujen pelkistetty muoto ja puhtaasti kiveen perustuva materiaalivalinta oli taitavasti keskitetty alleviivaamaan teosten vahvaa sanomaa.

Toiseksi tuomaristo nosti Edinburgh College of Art -opiskelijan Beth Leggin rintakorun Where the Bones of the Earth Show Through, jossa liuskekiven yhdistäminen oksidoituun hopeaan ja teräkseen esitteli uuden, esteettisen ja runollisen tavan käyttää kiveä perinteiseen korumuotoon sovellettuna. Tämä työ oli myös toteutettu erityisen taidokkaasti.

Kolmas palkinto meni myös virolaiskouluun. Ruta Raivara Petronyten vaikuttavat (e)STONIA -graniittisormukset kertovat tummanpuhuvan, dramaattisen tarinan ja kutsuvat katsomaan lähempää. Kovaan graniittimateriaaliin toteutettuna työn yksityiskohdat ovat olleet myös toteutukseltaan vaativia. 

Lisäksi kilpailun tuomaristo päätti myöntää kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnoista toisen sai Fachhochschule Trier -koulua edustava Alexander Friedrich Fragments -rintakoruillaan, joissa tuomaristo arvosti innovatiivista tapaa kutsua koskettamaan pehmeältä vaikuttavia kivipintoja. Rutiilikvartsi, kaholooni ja piikivi oli yhdistetty kiinnostavasti polystyreeniin, kumiin, teräkseen ja hopeaan.

Toinen kunniamaininta meni ruotsalaisen Konstfackin opiskelijalle Yasar Aydinille, jonka rintakorua My prejudice tuomaristo luonnehti humoristiseksi ja virkistävän omalaatuiseksi näkökulmaksi tuttuun teemaan, josta vuolukivimateriaali tekee aivan uuden.

Sekä voittajien että muiden kilpailuosallistujien korut ovat esillä Etelä-Karjalan museossa Kiven henki -näyttelyssä Lappeenrannan Linnoituksessa 8.5.2011 - 8.1.2012.


Lisätietoja: toimitusjohtaja Laura Lares, 040 5589 409 tai laura.lares at kalevalakoru.fi

***
Kalevala Koru Oy on alansa suurin yritys Suomessa ja suurimpia Pohjois-Euroopassa. Korukonsernin, johon kuuluu myös kansainvälisesti tunnettu Lapponia Jewelry, vuosiliikevaihto on n. 22 miljoonaa euroa ja henkilömäärä n. 220. Työntekijät ovat alallaan Suomen huippuammattilaisia sekä käsityön että korkean teknologian osaamisessa. Kalevala Korun koko korumallisto perustuu kotimaiseen valmistukseen.

Kalevala Koru - astu tarinaan.
www.kalevalakoru.fi Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta