[Nayttelyposti] ***SPAM*** VL: KIVEN HENKI AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA

Eiskonen Satu Satu.Eiskonen at lappeenranta.fi
Pe 6.toukokuu. 17:29:38 EEST 2011


						julkaisuvapaa
TIEDOTE					6.5.2011 klo 10


KIVEN HENKI AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA 

Näyttelyssä esitellään kiveä esihistoriassa, kansainvälisen koruopiskelijakilpailun parhaimmistoa, kansainvälinen korutaiteilijoiden kutsunäyttely ja Kalevala Korun kivikorunäyttely.

Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa avautuu yleisölle sunnuntaina 8.5.2011 Kiven henki -näyttely. Näyttely on Etelä-Karjalan museon, Saimaan ammattikorkeakoulun ja Kalevala Korun yhteistyöprojekti. Näyttelyn lisäksi Kiven henki -teeman alla järjestetään muita tapahtumia. 

Tämän kivi- ja korutapahtuman teemana on Kiven henki, kiven myyttisyys ja voima. 
Monipuolinen ja vaikuttava näyttely esittelee kiven henkeä eri muodoissa. Näyttely koostuu viidestä toisiaan täydentävästä erilaisesta osasta. Näytteillä on Kiven henki esihistoriasta nykypäivään. Kiven henkeä esihistoriassa esitellään muun muassa amuleteista, korukivistä ja uhrikivistä kalliomaalauksiin. 

Näyttelyyn on kutsuttu 22 kansainvälistä korutaiteilijaa, jotka käyttävät koruissaan kiveä. Taiteilijat ovat eri puolilta Eurooppaa. Suomalaisia taiteilijoita on joukossa neljä. Myös paikallinen kivikoruosaaminen on edustettuna. Näyttely esittelee läpileikkauksen kiven monipuolisesta käytöstä tämän päivän korutaiteessa.

Kalevala Koru Oy järjesti yhdessä Lappeenrannan kaupungin ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa korualan opiskelijoille suunnatun kansainvälisen korutaide- ja muotoilukilpailun Spirit of Stones, jonka parhaimmisto esitellään näyttelyssä. Kilpailussa oli mukana 7 kansainvälistä oppilaitosta. Esillä on 33 opiskelijan kivikorutöitä. Spirit of Stones -korukilpailun voittajat ja palkitut julkaistaan Kiven henki -näyttelyn avajaisissa Etelä-Karjalan museossa lauantaina 7.5.2011 klo 15. Lehdistö on tervetullut avajaisiin kuulemaan palkitut. Tiedote kilpailun tuloksista lähetetään lehdistölle tulosten julkistamisen jälkeen. 

Kalevala Koru Oy edustaa kansainvälistä suomalaista muotoiluosaamista parhaimmillaan. Tämä johtava suomalainen koruvalmistaja on esitellyt 74-vuotisen historiansa aikana kotimaisten jalo- ja korukivien rinnalla myös muita kiinnostavia kivimateriaaleja. Kalevala Korun kivikorunäyttely esittelee koruja 50-luvulta tähän päivään. Esillä on 10 korusuunnittelijan 30 eri kivimateriaalia ja 100 korumallia tai -variaatiota, joista osa on ainutlaatuisia uniikkikappaleita, mutta valtaosa on suoraan yrityksen mallistosta.

Museo järjesti viime vuonna tarinakeruun teemalla "Minulle tärkeä kivi". Kiven henki -näyttelyssä esitellään kerätyistä tarinoista 8. Niissä ihmiset kertovat itselleen merkityksellisistä kivistä. Tärkeitä kiviä ovat esimerkiksi matkamuistokivet, erilaiset isot luonnonkivet, luonnon muovaamat kivet, kiviset muistomerkit ja kiviaidat sekä lapsenlapsen tekemät kivikorut.

Kiven henki -kokonaisuus sisältää moniosaisen näyttelyn ohella muun muassa Saimaan ammattikorkeakoulun ja kiviklusterihankkeen työpajoja, ammattilaisseminaarin, Etelä-Karjalan museon ja Etelä-Karjalan kesäyliopiston järjestämiä yleisöluentoja sekä muita tapahtumia. Kiven henki -tapahtumassa kootaan yhteen kansainväliset korutaiteen ammattilaiset ja tuodaan alan uusimmat virtaukset tutuksi suomalaiselle ja kansainväliselle taideyleisölle. Teemasta ilmestyvät kesäkuussa myös Kiven henki - ja The Spirit of Stone -julkaisut.


KIVEN HENKI - THE SPIRIT OF STONE
8.5.2011 - 8.1.2012
Etelä-Karjalan museo
Linnoitus, Lappeenranta


Lisätietoja Kiven henki -tapahtumakokonaisuudesta:

www.lappeenranta.fi/museot, www.saimia.fi/spiritofstone sekä www.kalevalakoru.fi ja www.saimia.fi/kiviklusteri 


 
Satu Eiskonen
Intendentti
Etelä-Karjalan museo
Linnoitus
Lappeenranta
tel 040 579 5744
email satu.eiskonen at lappeenranta.fi


Kalevala Korun osalta:
Laura Lares
Toimitusjohtaja
Kalevala Koru Oy
tel 0207 611 399


Saimaan ammattikorkeakoulun osalta:
Eija Mustonen
Koulutuspäällikkö
Saimaan AMK, Kuvataide
tel 040 763 3690
email eija.mustonen at saimia.fi
 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta