[Nayttelyposti] Moniarvoinen metsä esille Metsämuseo Luston uusissa näyttelyissä

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ke 4.toukokuu. 12:15:28 EEST 2011


TIEDOTE

4.5.2011 Punkaharju

 

Metsämuseo Lustossa keskitytään tänä vuonna tuomaan esille suomalaisten erilaisia metsäsuhteita, -arvoja ja -käsityksiä. Uudet näyttelyt avautuivat 29. huhtikuuta.

 

Suomalaisten metsät 29.4. alkaen

 

Uudessa perusnäyttelyn osassa, Suomalaisten metsät, teemoina näkyvät muun muassa kansanperinteen metsäsuhde, metsän antimet ja metsien virkistyskäyttö. Suomalaisille metsä on ollut, ja on edelleen, paitsi toimeentulon lähde ja metsän antimien aarreaitta mutta myös paikka virkistäytymiselle ja rauhoittumiselle. Entisajan ihmiselle metsä oli myös ihmisen elinpiiristä poikkeava oma valtakuntansa, johon liittyvistä myyteistä, uskomuksista, tavoista ja tarinoista kumpuaa metsään liittyvä rikas kansanperinteemme. 

 

Luston näyttely avaa polkuja metsän siimekseen haltijoiden ja pyhien puiden kautta aina lasten ja nuorten satumetsään saakka. Näyttelyssä astutaan rohkeasti metsänpeittoon, ja selityksensä saavat niin pitämyspuut kuin hiisikin. Näyttelyssä nähdään lavastaja Kaisa Illukan Pyhä lehto -installaatio, jonka kautta menneisyyden metsäsuhde avautuu katsojalle elämyksellisellä tavalla. Kansanperinteen metsästä ammentavat inspiraatiota myös monet nykypäivän muotoilijat ja suunnittelijat, ja näyttelyssä esillä olevista koruista ja tekstiileistä voidaankin lukea heidän tulkintaansa ikiaikaisesta suomalaisesta metsämytologiasta. 

 

Näyttelyssä liikutaan myös retkeilijän, metsästäjän ja marjastajan metsässä. Suomalaiset menevätkin reilusti metsään, sillä kaksi kolmesta suomalaisesta ulkoilee luonnossa viikoittain ja matka marja- ja sienimetsiin on kotiovelta keskimäärin neljä kilometriä. Suomalaisten metsät -näyttely kehottaakin kävijää pohtimaan omaa suhdettaan metsään ja metsiin liittyvään henkiseen perintöömme. Näyttely on jatkossa pysyvä osa Luston näyttelytarjontaa.

 

Koijärvi, Kessi ja Kuusamon kosket 29.4.2011–8.1.2012. 

 

Metsäsodat, koskisodat ja ympäristökiistat – luonnon- ja ympäristönsuojelu herättää monenlaisia tunteita. Luonnonsuojeluaate syntyi 1800-luvun lopulla kansallisen heräämisen myötä, ja nykyään ympäristönsuojelu koskettaa ainakin ajatusten tasolla useimpia suomalaisia. Erikoisnäyttely Koijärvi, Kessi ja Kuusamon kosket esittelee suomalaisen ympäristöliikkeen historiaa. Näyttelyssä pohditaan ympäristöön liittyviä muutoksia ja arvoja, jotka ovat herättäneet kansalaiset toimimaan ympäristönsä puolesta eri aikoina. Esille nousevat esimerkiksi metsien, soiden ja vesistöjen suojelu. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Tampereen Työväenmuseo Werstaan kanssa. 

 

Koko luomakunta ikoneissa 29.4.–25.9.2011.

 

Kesän ajan Lustossa on nähtävänä myös Koko luomakunta ikoneissa -näyttely. Näyttelyssä on esillä kolmen suomalaisen ikonimaalarin töitä. Piispa Arsenin, Tuula Ahosen ja Ritva Koverolan maalaamissa ikoneissa näkyy luonnon vahva läsnäolo niin aiheissa kuin valmistustavoissakin. Näyttelyssä on esillä on Kristusta, Jumalansynnyttäjää ja pyhiä henkilöitä kuvaavien ikonien rinnalla ikoneita, jotka kertovat koko luomakunnan ylistyksestä. 

 

Luston näyttelyt ovat avoinna toukokuussa päivittäin klo 10–17, kesä–elokuussa päivittäin klo 10–19, syyskuussa päivittäin klo 10–17. Liputt: 10/8/5/25 €. Opastukset näyttelyihin ja luontokohteille 1,5 h/70€ ja 1h/50 €.

 

 

Tiedote- ja kuvamateriaali: 

 

www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html

 

Lisätietoja:    

 

Museoassistentti Anne Kaljunen

gsm: 044 034 5107

s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi

 

 
***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi <blocked::mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta