[Nayttelyposti] Kuu paistaa, kuollut ajaa Turun linnassa

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 5.toukokuu. 10:56:35 EEST 2011


TURUN MUSEOKESKUS
Turun linna

Uusi näyttely Isossa linnantuvassa 6.5.2011–25.3.2012

Kuu paistaa, kuollut ajaa – kuolema eriarvoisena, poikkeavana ja tarinallisena

Turun linnan Isossa linnantuvassa avataan 6. toukokuuta Kuu paistaa, kuollut ajaa -näyttely. Se esittelee kuolemaa tarinoissa ja vastaa kysymyksiin siitä, miten kuoleman eriarvoisuus ja poikkeava kuolema ovat näkyneet historian saatossa.

Kansanperinteessämme on runsaasti kuolemaan liittyviä tarinoita. Kertomuksia on olemassa niin kuolemanjälkeisestä elämästä, taivaasta ja helvetistä, kummittelevista vainajista kuin hautausmaanväestäkin. Myös tunnetut murhamiehet, joista mainittakoon esimerkkinä Matti Haapoja, elävät edelleen tarinoiden kautta.

Kuoleman eriarvoisuutta kuvastaa muun muassa se, miten rikkaan ja köyhän kaupunkilaisen hautaustavat erosivat toisistaan. Näyttelyssä on esillä Turun tuomiokirkkoon 1682 haudatun professorin, Turun Akatemian ensimmäisen kirjastonhoitajan Axel Kempen komea hautavaatetus. Sitä voi verrata Turun keskustan ns. Julinin tontin hautausmaalta löydettyyn tuntemattoman naisen hautaukseen. Kysymykseen poikkeavasta kuolemasta vastataan toisaalta sodissa surmansa saaneiden sotilaiden, toisaalta lapsensurman näkökulmasta. Mitä on jäljellä keski-ajan taistelukentälle jääneestä ja mitä toisen maailmansodan rintamalla kaatuneesta sotilaasta? Minkälainen oli lapsensurmaan syyllistyneen äidin kohtalo ja hänen tuomionsa täytäntöön panevan pyövelin työ?

Mitä kuolleet kertovat? Eri tieteenalojen edustajat ovat osallistuneet kaivauksissa löytyneiden vainajien tutkimiseen. Nykyisen Turun kaupungin keskustassa sijainneen, 1300–1500-luvuilla toimineen Pyhän hengen talon yhteydessä oli hautausmaa (ns. Julinin tontti). Sieltä esiin kaivetuille vainajille on tehty mm. luu- ja hammasanalyyseja. Näyttely esittelee myös tätä tutkimustoimintaa.

Lisätietoja
tutkija Nina Lepokorpi
Turun museokeskus
puh. 044 907 2146

Turun linna on avoinna
kesäkaudella 3.5.–18.9.2011 ti–su klo 10–18
talvikaudella 20.9.–30.12.2011 ti, to–su klo 10–18, keskiviikkoisin klo 12–20
Museo on suljettu maanantaisin.

Pääsymaksut: 8 € / 4,50 € / lapset alle 7 v. maksutta. Perhelippu 17,50 €.

Turun linna
Linnankatu 80, Turku
puh. (02) 2060 300

www.turunmuseokeskus.fi<http://www.turunmuseokeskus.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta