[Nayttelyposti] Porvoon museon uudet näyttelyt

Juha Jämbäck juha.jamback at porvoonmuseo.fi
Pe 17.Kesä. 09:33:47 EEST 2011


Porvoon museon uudet näyttelyt

 

JOKILAAKSOJEN VALTIAAT - Vanhan raatihuoneen uusi perusnäyttely

Vanhassa raatihuoneessa on avattu uusi perusnäyttely Jokilaaksojen valtiaat. Kokonaisvaltaisen museoelämyksen tarjoava näyttely valottaa kävijälle itäisen Uudenmaan vaiherikasta menneisyyttä aina jääkauden jälkeisistä ajoista 1700-luvun kuohuviin vuosiin saakka.

 

Kun karu rannikkokaistale kohosi jäätikön sulamisvesistä 9000 vuotta sitten, sen tulevat vaiheet olivat vielä kirjoittamatta. Seuraavina vuosituhansina sen jokilaaksoissa ja saarilla vaihtuivat niin luonnon kuin ihmistenkin valtiaat ja yhteisöt. Kaikki he joutuivat kohtaamaan muutoksia; välillä päätyivät vastatusten, välillä pelasivat yhteen. Itä-Uudenmaan maakuntamuseon uusi perusnäyttely seuraa seudun ja sen asukkaiden tarinaa halki aikojen. 

 

Vanhassa raatihuoneessa näyttelykävijä kohtaa menneen elämän koko kirjon arjesta juhlaan ja sodasta rauhaan. Näytteille valittu aineisto tuo lähelle kunkin aikakauden mielenkiintoisimmat ilmiöt. Yleisö pääsee tutustumaan mm. varhaisen luonnon lajiston runsauteen, kivikauden ihmisen taidonnäytteisiin, keskiaikaisen Porvoon kaupunkielämään sekä Gammelbackan huomenlahjapergamenttiin vuodelta 1595.

 

 

ALBERTIN JA VILLEN AIKAAN - Holmin talon kesänäyttely

 

Holmin talon alakerrassa on avattu uusi erikoisnäyttely Albertin ja Villen aikaan, taideteoksia ja esineistöä 1800-ja 1900-lukujen vaihteesta. Esillä on porvoolaissyntyisten taidemaalari Albert Edelfeltin ja kuvanveistäjä Ville Vallgrenin sekä monien heidän aikalaistensa teoksia, joissa kesän lämpö, naiskauneus ja kultakauden maisemat kohtaavat tuon kauniiksi aikakaudeksi " La Belle Époque" kutsutun ajan kuvissa. Teokset ovat Porvoon museon ja Yrjö A. Jäntin taidekokoelmista sekä Ateneumin taidemuseosta. 

 

Vierailua voi jatkaa saman teeman puitteissa Vanhassa raatihuoneessa, jonka taideosastossa on runsaasti Edelfeltin ja Vallgrenin teoksia sekä Iris-tehtaan keramiikkaa ja kalusteita. Raatihuoneen kolmannessa kerroksessa voi myös ihastella aikakauden asuja ja kurkistaa budoaarien aarteiden intiimiin maailmaan. 

 

Porvoon museo

Vanha raatihuone ja Holmin talo, Vanha raatihuoneentori, Porvoo

avoinna toukokuusta elokuuhun ti-la klo 10-16, su 11-16
puh. (019) 5747 500 (toimisto), 040 197 5557 (Vanha raatihuone), 0400 407 475 (Holmin talo)

www.porvoonmuseo.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta