[Nayttelyposti] Turun linnan Voudinsalissa Inner Landscapes -näyttely

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 16.Kesä. 16:25:25 EEST 2011


Turun linna, Voudinsali 17.6.-25.9.2011
Marja Pirilä, Tomoko Kurahara + Satoko Sai
Sisäiset maisemat | Inner Landscapes

Turun linnan Voudinsalissa avautuu 17.6.2011 näyttely Sisäiset maisemat - Inner Landscapes. Näyttely on toteutettu yhteisöllisenä ja monitaiteellisena suomalais-japanilaisena projektina. Sisäiset maisemat - Inner Landscapes on osa Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Projektin toteuttajina ja yhteistyötahoina ovat olleet näyttelyn taiteilijat valokuvaaja Marja Pirilä ja tokiolaiset keramiikkataiteilijat Tomoko Kurahara ja Satoko Sai sekä Valokuvakeskus Nykyaika, Turun museokeskus, mediataiteilija Terhi Asumaniemi ja lähihoitaja Ritva Muurinen (Portsakoti). Vastuutahona on Valokuvakeskus Nykyaika. Turun linnan jälkeen näyttely on esillä lokakuun ajan Portsakodissa Turun Port Arthurissa.

Näyttelykokonaisuus yhdistää keramiikkaa, valokuvaa, ääntä ja videota. Se sukeltaa ajan kerroksiin ja risteymiin henkilökohtaisten tarinoiden ja albumikuvien kautta. Pirilä, Kurahara ja Sai ovat haastatelleet yhdeksää turkulaista: Ulla Andell, Ingrid Johansson, Eva ja Eero Järvinen, Leena Lahti, Matti Murto, Pekka Nekki, Ruth Vuorensola ja Vieno Wallenius. Näistä kohtaamisista syntyneet teokset näyttävät välähdyksiä haastateltujen pitkän elämän varrelta. Heidän muistojensa peilaaminen Turun kaupungin yleiseen historiaan auttaa tavoittamaan tapoja, mielikuvia ja tunnelmia siitä, miten ihmiset ottavat paikkansa maailmassa. Tutkija Riitta Oittinen luonnehtii Sisäiset maisemat - Inner Landscapes -projektia mielenkiintoiseksi, koska se tarjoaa erilaisia tarkastelutapoja:
"Taideteokset laajentavat ja rikastavat omalta osaltaan valtavirran historiankirjoitusta ja tarjoavat näkökulmia kollektiivisen muistin muodostumiseen. Lisäksi yksityinen lähdeaineisto nostaa esiin unohtunutta tietoa ja tarjoaa johtolankoja sosiaali- ja kulttuurihistoriaan. Näyttelykokonaisuus haastaa miettimään yhteisöllisyyteen, elämänkulkuun ja vanhenemiseen liittyviä kysymyksiä. Samalla se on kunnianosoitus tarinoitaan kanssamme jakaneille ihmisille".

Taiteilijat
Marja Pirilä asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut 1986 valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta sekä filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pirilä on toiminut monipuolisesti valokuvauksen piirissä niin taiteilijana kuin opettajanakin. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja julkaissut useita valokuvakirjoja. Vuonna 2000 Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto. Satoko Sai ja Tomoko Kurahara työskentelevät Tokiossa. He käyttävät valokuvia osana keraamisia teoksiaan. Kurahara ja Sai joutuivat työskentelemään kevään ajan erityisen kiivaasti, sillä keramiikkaesineiden valmistumista hankaloitti muun muassa Japanin maanjäristyksestä johtuva sähkön säännöstely. Sai ja Kurahara ovat molemmat opiskelleet Tokiossa Tama Art Universityssä 1998-2002. Kuraharan ja Pirilän yhteistyö alkoi vuosina 2002-2005, kun Tomoko Kurahara opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa.

Lisätietoja:
Marja Pirilä pirila at kolumbus.fi, 040 716 6979
Tomoko Kurahara: tomoko.kurahara at gmail.com
Valokuvakeskus Nykyaika: irma.puttonen at backlight.fi
Turun museokeskus: joanna.kurth at turku.fi

www.turunmuseokeskus.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta