[Nayttelyposti] XII Taju- Puun taju 2011 10.6.-28.8. nykytaidetapahtuma Hyvinkäällä

Ilola Merja Merja.Ilola at HYVINKAA.FI
Ti 14.Kesä. 16:03:09 EEST 2011


XII TAJU - nykytaidetapahtuma Hyvinkäällä

           PUUN TAJU 2011 10.6. - 28.8.2011

 

 

järj. Hyvinkään Taiteilijaseura ry. ja Hyvinkään taidemuseo

 

Taiteilijat puiden asialla 

 

Kahdestoista Taju kokoaa Hyvinkäälle yhteen liki 70 suomalaista nykytaiteilijaa, joista osa on esillä Promenadigallerian, Hyvinkään taidemuseon, Lasten ja nuorten taidekeskus Villa Artun, Willan Voimalan ja Wanhan Villan Taiteen näyttelykokonaisuuksissa. Ratkaisevan tärkeitä tapahtumatuottajia ovat myös Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistys ry. sekä Hyvinkään kaupungin puistoyksikkö. Ihmisen ja luonnon suhde on teemana osoittautunut innostavaksi ja kasvattanut tapahtumaa mittavimmaksi Taju-ponnistukseksi: mukana on aikaisempaa enemmän niin taiteilijoita kuin näyttelypaikkoja (21 kpl) ja oheisohjelmaakin. Tapahtuman komissaarina toimii Hyvinkään Taiteilijaseuran puheenjohtaja, kuvanveistäjä Tiina Torkkeli. Teokset osoittavat muun muassa, että yhteiskunnan resurssien alati niuketessa hyvinvointiin liittyvät filosofiset pohdinnat päätyvät nopeasti taiteilijoiden käsittelyyn. Puu vertautuu yksilöön: olemme paikallemme juurtuneita, tuulet ja tuiverrukset on otettava vastaan niissä asemissa missä on. Suomen kielessä ilmenee runsaasti puihin liittyviä rikkaita ilmauksia. 

 

Taju-tapahtumien kantavana ideana on viedä teokset kaupunkitiloihin, esittää taidetta ihmisten arkimiljöissä kuten virastoissa, rautatieasemalla, näyteikkunoissa sekä keskeisissä kulttuurirakennuksissa sekä puistoissa. 

 

Puun taju -näyttely pyrkii kulkemaan kohti puun alkulähteitä, yhdistämään jälleen ikiaikainen side ihmisen ja puiden mystisen maailman välillä. Ja toisaalta Hyvinkää on tunnettu parantolastaan, joka perustettiin 1800-luvun lopussa. Parantolan hoidoissa vedottiin erityisesti paikkakunnan mäntykankaiden terveelliseen ilmastoon. Puut ovat täällä vaikuttaneet fyysisesti ja henkisesti tervehdyttävästi ihmisiin.

 

Näyttelyteokset on toteutettu monipuolisesti nykytaiteen eri tekniikoilla: - mukana on öljymaalauksia, grafiikkaa, installaatioita, performansseja, elokuva, valokuva- ja veistotaidetta. 

 

Hyvinkään Taiteilijaseuran jäsenten tarjoamat teokset jurytti nykytaiteen tuntija Maija Koskinen, Helsingin Taidehallin tutkimusvapaalla oleva johtaja.

 

 

Hyvinkään taidemuseo ti-to 11-18, pe-su 11-17     Hämeenk. 3 D

Promenadigalleria ti-pe 10-18, la 12-15, su 13-18   Vaiveronk.10

Wanha villatehdas, Kankurink. 4-6:                                                                      

Willan Voimala          ti-su 12-16

Villa Arttu              ti-su 12-16

Wanhan Villan Taide    ma-pe 8-16

 

Taiteilijat, oheisohjelma, opastukset ja kaupungilla sijaitsevien teosten sijaintipaikat www.hyvinkaantaju.fi <http://www.hyvinkaantaju.fi/> 

 

Lisätietoja:

 

Näyttelysihteeri Kirsi Kaisla Sundholm FM, tutkija taidehistoria Turun yliopisto, 

hyts.taju(at) gmail.com 0452085271 

 

Hyvinkään taidemuseo, amanuenssi Merja Ilola puh. 040 480 1776, merja.ilola at hyvinkaa.fi

 

Merja Ilola
amanuenssi
Hyvinkään taidemuseo
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358 (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi <http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/> 

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta