[Nayttelyposti] Portraet Nu! - Pohjoismainen nykymuotokuva Mikkelin taidemuseossa

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Ma 14.Helmi. 11:07:10 EET 2011


Mikkelin taidemuseossa

PORTRæT NU! - Pohjoismainen nykymuotokuva
11.2. – 27.3.2011

Tanskalaisen Frederiksborgin kansallismuseon (Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg) kokoama näyttely tuo esille tämän päivän muotokuvataidetta. Museolla on laaja historiallisten muotokuvien kokoelma, jonka pohjalta museo ideoi 2006 – 07 yhteispohjoismaisen muotokuvakilpailun (J.C. Jacobsenin muotokuvapalkinto). Kilpailun ajatuksena oli tuoda esille nykytaiteen kautta muotokuvan asemaa ja tilannetta. Kilpailuun tarjotuista töistä valittiin kiertonäyttely, joka on ollut esillä mm. Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 2008. Nyt näyttely on lähtenyt uudelle kierrokselleen osittain uusitulla näyttelykokonaisuudella. Mikkelin taidemuseoon näyttely saapuu Islannista ja jatkaa vielä huhtikuussa Norjaan.
Näyttelyssä on mukana 78 teosta: maalauksia, valokuvaa, videoteoksia, veistoksia ja piirustuksia. Näyttelyn teoksista löytyy perinteisen muotokuvan tapaan tehtyjä kuvia: taiteilijoiden omakuvia, kuvia ystävistä, sukulaisista, perheenjäsenistä, mutta myös kuvia, joissa konservatiivista esittämistraditiota rikotaan rajullakin tavalla.
Suomesta ovat mukana Anne-Elina Alho (Iittala), Dan Beard (Helsinki), Matti Kolehmainen (Vantaa), Harri Larjosto (Vantaa), Tarja Malinen (Joensuu), Eric Mutel (Helsinki), Jan Neva (Helsinki), Viktoria Nikkari (Lohja), Päivi Pussila (Oulu) ja Raimo Törhönen (Oulu).

Näyttelyn yhteydessä yleisö voi äänestää omaa suosikkimuotokuvaansa 20.3. saakka.

Tulossa
18.2. ja 25.2. klo 12 – 15 Muotokuvatyöpajat

----------------------------------------------
Taidemuseon Studiotilassa
Pirita Lautala – Oppia mikä kaikki?
11.2. – 27.3.2011

Taidemuseon studiotilassa on esillä mikkeliläisen Pirita Lautalan (s. 1974) teoksia. Näyttely on opinnäytetyön maalausosio Lahden muotoilu- ja taideinstituuttiin. Maalaukset ovat osa laajempaa sarjaa, jonka työstämisen Lautala aloitti keväällä 2010 opintoihin kuuluneella maalauksen tutorjaksolla. Näyttelyn nimi viittaa paitsi oman opiskelun analysointiin, myös ajatukseen peloista mahdollisena oppimiskokemuksena ja käyttövoimana.

Maalauksia työstäessä taiteilija on pohtinut pelkoja ja niiden vaikutusta ihmiseen. Teosten nimet (Kipu, Pimeä, Erilaisuus, Virhe) viittaavat asioihin, jotka saattavat joskus huolettaa, vaikka toisaalta olisivatkin positiivisia, hyviä ja kauniita. Maalauksissa toistuvat tunnistettavina hahmoina korppi ja ihminen. Vaikka korppi tarinoissa ja uskomuksissa usein mielletään pahaksi, taiteilijalle se edustaa positiivisia asioita: uteliaisuutta, nokkeluutta, leikkisyyttä, viisautta ja oppivaisuutta.

Näyttely päättää kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatin tuottaman monivuotisen ARTO- taidefoorumisarjan. Foorumi on vuosien 2006-2011 aikana esitellyt eteläsavolaista nykytaidetta.

----------------------------------------------

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>, museot(at)mikkeli.fi<mailto:museot at mikkeli.fi>.
Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to - su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu.
Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 4 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
 Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta