[Nayttelyposti] Carolus Enckell / Galerie Forsblom

Kiira Miesmaa kiira at galerieforsblom.com
Ma 22.Elo. 09:13:40 EEST 2011


Carolus Enckell – maalauksia

Galerie Forsblom, 19.8.-25.9. 2011

Carolus Enckell (s.1945) tuo Galerie Forsblomin kulmagalleriaan yllätyksellisiä ja uudenlaisia maalauksia, joissa värin ohella keskiöön nousevat myös sanat ja kirjaimet. Näyttelykokonaisuus korostaa ymmärtämisen sijasta kokemisen merkitystä katsomisprosessissa.

Esillä olevilla teoksillaan Enckell pohtii symbolin luonnetta värien ja kirjainten kautta. Symboli on jotain, jonka ulkonäkö ja merkitys eroavat toisistaan - symboli ei näytä siltä, mitä se tarkoittaa. Teoksillaan Enckell todistaa, että tämä koskee niin kieltä kuin värejä. Sanoilla on tietty merkitys, mutta myös kirjaimet ovat normatiivisia symboleita. Kirjaimen muoto ei muistuta äännettä, jonka se muodostaa. Vastaavasti väriä ja sen ulkomuotoa kuvaillaan sanoilla siitä huolimatta, että  väri aina pakenee sille annettuja merkityksiä katsomiskokemuksen aikana.

Väri vaihtaa sävyään ja tällä tavoin kieltäytyy tulemasta ymmärretyksi. Liittämällä kirjaimia osaksi teoksiaan taiteilija näyttää, että näin voi käydä myös sanoille ja kirjaimille. Kirjainten muodostaessa merkityksettömiä sanoja, kirjaimet voi kuulla ymmärtämättä niiden sisältöä. Värit ja sanat tulee kokea kaikkine ristiriitaisuuksineen, jotta niistä tulee eläviä ilmiöitä. ”Haluan haastaa teoksiani tarkastelevan näkemään ja kokemaan ymmärtämättä näkemäänsä”, Enckell toteaa.

Carolus Enckell on yksi merkittävimpiä suomalaisen modernin kuvataiteen tekijöitä. Carnegie Art Award -palkittu taiteilija tunnetaan myös kirjoituksistaan. 1960-luvun lopulta lähtien Enckell on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on kattavasti suomalaisissa taidemuseoissa ja julkisissa taidekokoelmissa.----------------------------------

Kiira Miesmaa

Exhibition Coordinator

GALERIE FORSBLOM
Lönnrotinkatu 5
00120 Helsinki
Finland
+358 50 491 3010
kiira at galerieforsblom.com
www.galerieforsblom.com


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta