[Nayttelyposti] Joel Shapiro / Galerie Forsblom

Kiira Miesmaa kiira at galerieforsblom.com
Ma 22.Elo. 09:10:36 EEST 2011


Joel Shapiro – New Works

Galerie Forsblom, 19.8.-25.9. 2011

Galerie Forsblom avaa syyskauden näyttävästi amerikkalaisen kuvanveistäjä Joel Shapiron (s. 1941) näyttelyllä. Monumentaalisista veistoksistaan tunnettu Shapiro tuo Galerie Forsblomin korkeaan galleriatilaan uusia teoksia, jotka tulevat läpi seinän tai nousevat staattisina lattiapinnasta. Näyttely koostuu sekä veistoksista että paperiteoksista, jotka muokkaavat tilaa ja piirtävät ilmaan uutta. Koko näyttelytila muuntuu vaikuttavaksi tilalliseksi teokseksi, jossa figuratiiviset hahmot kohtaavat abstraktit sommitelmat.

Joel Shapiro on yksi merkittävimmistä amerikkalaisista kuvanveistäjistä, joka on vuosikymmenien ajan tutkinut intensiivisesti abstraktin ja figuratiivisen ilmaisun välimaastoon sijoittuvaa geometrisen kuvanveiston kieltä. Hänen minimalistisissa veistoksissaan tunne ja intuitio ovat läsnä. Shapiro tunnetaan geometrisista perusmuodoista ja perusväreistä rakentuvista ja mittakaavaltaan vaihtelevista veistoksista, joissa jännite ja liike syntyvät nerokkaasta sommittelusta. Joel Shapiroa on aina kiinnostanut muoto ja sen tutkiminen, sekä figuratiivisen ja abstraktin rajapinta. Hän näkee muodon taiteilijan metaforana ja siten abstraktikin teos on eräällä tavalla aina esittävä.

New yorkilainen Joel Shapiro tuli laajan yleisön tuntemaksi 1970-luvun alussa, aikana, jolloin taiteilijat määrittelivät kuvanveistoa uudelleen minimalistisen ja käsitteellisen vaiheen jälkeen. Shapiron pelkistetyt, arkisia esineitä esittävät veistokset kuten talot, tuolit ja tikkaat herättivät huomiota. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä oli vuonna 1970. Joel Shapiron teoksia on ollut esillä mm. yksityisnäyttelyssä Chicagon nykytaiteen museossa vuonna 1976, Venetsian biennaalissa vuonna 1976 ja Documentassa vuonna 1977. Vuonna 1982 nähtiin hänen ensimmäinen retrospektiivinen näyttelynsä Whitney Museum of American Artissa. Joel Shapiron merkittäviä näyttelyitä on nähty myös mm. The Metropolitan Museum of Artissa New Yorkissa vuonna 2001 ja Musee d’Orsayssa Pariisissa vuonna 2005. Tällä hetkellä Museum Ludwigissa Kölnissä on nähtävillä vaikuttava näyttely syyskuun 25. päivä asti. Joel Shapiron teoksia on merkittävä määrä julkisissa kokoelmissa ympäri maailmaa, muun muassa The Museum of Modern Artissa ja The Metropolitan Museum of Artissa New Yorkissa, Tate Galleryssa Lontoossa, Tukholman Moderna Museetissa sekä Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä.---------------------------------------

Kiira Miesmaa
Exhibition Coordinator

GALERIE FORSBLOM
Lönnrotinkatu 5
00120 Helsinki
Finland
+358 50 491 3010
kiira at galerieforsblom.com
www.galerieforsblom.com


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta