[Nayttelyposti] WAMin Café Wäinössä Saunapolulla-pienoisnäyttely

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 7.Huhti. 14:46:19 EEST 2011


TURUN MUSEOKESKUS

Lämpöä ja vilvoittelua Saunapolulla

Turun museokeskuksen valokuvakokoelmaa esitellään Wäinö Aaltosen museon pienoisnäyttelyssä Saunapolulla. Museon kahvilassa perjantaina 8.4.2011 avautuva ripustus tarjoaa näkymiä suomalaiseen sauna- ja kylpykulttuuriin. Pääasiassa 1930-70-luvuille sijoittuvien valokuvien rinnalla on teemaan liittyen myös pari teosta Turun kaupungin taidekokoelmasta. Näyttely on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Näyttely avaa näköaloja menneen ajan saunatraditioihin. Mukana on vanhaa idylliä, huumoria ja hikoilua, mutta myös vilvoittavia näkymiä. Saunakulttuurin muutoksissa ovat monet perus-asiat pysyneet ennallaan. Saunan lämpö ja rauhoittava tunnelma ovat säilyneet osana suomalaisten arkea ja juhlaa. Saunapolku alkaa vihdan valmistuksesta ja kulkee löylyjen kautta huikeisiin uimahyppyihin. Polun varrella kurkistetaan myös jo lähes kadonneeseen kylvettäjän ammattiin.

Saunapolulla -pienoisnäyttely sivuaa teemaltaan Wäinö Aaltosen museon kesän 2011 päätilojen VESI- tunteita ja aistimuksia -näyttelyä. Näyttely on osa kulttuuripääkaupunkivuoden SaunaLab -hanketta, joka pääsee vauhtiin kesäkuussa taiteilijoiden rakentamien taidesaunojen avautuessa yleisölle.

Esillä oleva katsaus on koottu Museokeskuksen kulttuurihistoriallisesta valokuva-arkistosta, joka käsittää yli miljoona valokuvaa, negatiivia ja diaa 1840-luvulta nykypäivään, muun muassa Suomen vanhimman valokuvan, Henrik Cajanderin dagerrotyypin vuodelta 1842.

Saunapolulla -pienoisnäyttely Cafe Wäinössä
Valokuvia ja taidetta Turun museokeskuksen kokoelmista
8.4.-31.8.2011

Wäinö Aaltosen museo
Itäinen Rantakatu 38
Avoinna: ti-su klo 10.15-17, ma suljettu
Kahvilaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Riina Tiainen
Amanuenssi
Taide ja visuaalinen kulttuuri
Turun museokeskus
p. 040 689 2506
riina.tiainen at turku.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta