[Nayttelyposti] Vesi - tunteita ja aistimuksia Wäinö Aaltosen museossa

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
To 7.Huhti. 14:42:19 EEST 2011


TURUN MUSEOKESKUS
Wäinö Aaltosen museoWäinö Aaltosen museossa 8.4.-21.8.2011

Vesi - tunteita ja aistimuksia

Wäinö Aaltosen museon kesäkauden päänäyttelynä on Vesi - tunteita ja aistimuksia. Näyttely on osa kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Näyttely keskittyy veden aistimuksellisiin puoliin: miltä vesi tuntuu, kuulostaa, näyttää tai tuoksuu? Valokuvaan ja videotaiteeseen painottuvassa kokonaisuudessa on esillä 32 suomalaisen, ruotsalaisen ja virolaisen nykytaiteilijan teoksia.

Esille tulevien teosten tulkinta ja lähestymistapa heijastavat veden moninaisia symbolimerkityksiä ja visuaalista monimuotoisuutta. Veden olemus ja alati muuttuvat liikkeet ovat taiteilijalle haastavia ja kiinnostavia kuvaamiskohteita. Vesi on ennen syntymää vietetyn ajan, elämän ja puhtauden vertauskuva, mutta myös pelottava elementti syvyyksineen ja voimineen. Vesi on toisaalta hyvinkin arkipäiväinen asia, josta meistä jokaisella on monia erilaisia kokemuksia ja usein voimakkaita, aistivoimaisia mielikuvia. Uidessamme tai kylpiessämme olemme täysin veden ympäröimiä, tulemme sen kanssa yhdeksi.

Näyttelyssä esillä olevissa teoksissa voi nähdä puhtaan visuaalisia muistumia veden muuttuvaisesta luonteesta, sukelluksia veden mystisiin ulottuvuuksiin ja toisaalta esim. ympäristöpoliittista kannanottoa puhtaan veden puolesta. Vesi liittyy saumattomasti elämään ja pilaantuva vesi puolestaan elämänehtojen pilaantumiseen. Veden kokemuksellinen puoli palaa takaisin veden symbolimerkityksiin: Raikas ja kirkas vesi puhdistaa ja luo elämää, saastunut, haiseva ja samea vesi levittää sairauksia ja tappaa. Näyttelyssä nostetaan esille myös veden eri olomuotoja: miltä tuntuu lumi paljaalla iholla tai räntäsade kasvoilla, entäpä varpaiden upottaminen viileään järviveteen?

Näyttelyn taiteilijat ovat: Vesa Aaltonen, Erika Adamsson, Kristoffer Albrecht, Stefan Bremer, Marcus Eek (Swe), Päivi Eronen, Tina Eskilsson (Swe), Vesa Hannuksela, Eero Hiironen, Markus Henttonen, Susanna Iivanainen, Villu Jaanisoo, Hannu Karjalainen, Ritva Kovalainen, Mikko Kuorinki, Heli Kurunsaari, Laura Kärki, Anti Laitinen, Harri Larjosto, Peeter Laurits (Est), Renja Leino, Susanna Majuri, Jukka Male, Arno Rafael Minkkinen, Marge Monko (Est), Tuula Närhinen, Marja Pirilä, Lovisa Ringborg (Swe), Jaanus Samma (Est), Jari Silomäki, Tiina Vainio ja Oliver Whitehead.

Näyttely on osa kaupungissa eri tiloihin levittyvää Sauna Lab -hanketta, jonka muita tapahtumia ovat mm. neljä taiteilijoiden suunnittelemaa taidesaunaa (1.6.-31.8.), Saunapuhetta -teossarja sekä Saunapolulla -näyttely Wäinö Aaltosen museon kahvilassa. Museon aulassa Vesi - tunteita ja aistimuksia näyttelyyn liittyen on samanaikaisesti esillä Antti Laitisen Kaarnavene-projekti, joka on osa Tutkimusmatka Itämerellä -kokonaisuutta.

Teemaviikonloppu lapsille ja
perheille 14.-15.5. klo 10-15

Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14

Lisätietoja näyttelystä:

Susanna Hujala
Turun museokeskus
p. 050 3434 626
susanna.hujala at turku.fi<mailto:susanna.hujala at turku.fi>

www.wam.fi<http://www.wam.fi/>

Lisätietoa kulttuuripääkaupunki Turusta: www.turku2011.fi<http://www.turku2011.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta