[Nayttelyposti] Luukun takana Auroran Karamzinin jouluidylli

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
Ti 2.Loka. 15:57:16 EET 2010


TIEDOTE

Luukun takana Auroran Karamzinin jouluidylli

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut historiallisen joulukalenterin, joka kertoo suomeksi ja ruotsiksi everstinna Aurora Karamzinin jouluvalmisteluista Hakasalmen huvilassa 1880-luvun alkupuolella. Joka luukun takaa löytyy pieni tarina vanhan, hyväntekeväisyydelle omistautuneen everstinnan, hänen ministerivaltiosihteerin tehtävistä eläköityneen veljensä Emil Stjernvall-Walleenin ja heidän runsaslukuisen palveluskuntansa puuhista joulua odotellessa. Samalla päästään kurkistamaan upean Hakasalmen huvilan arkeen ja juhlaan talvisessa Helsingissä 130 vuotta sitten.

Hakasalmen huvilan joulukalenteri on jatkoa kaupunginmuseon aiemmille Sederholmin talon ja Ruiskumestarin talon historiallisille joulukalentereille. Myös uutuuskalenteri tutustuttaa menneen ajan joulutapoihin, mutta tällä kertaa vieraillaan Helsingin kansainvälisimpiin ja vauraimpiin kuuluneessa kodissa. Pietarin hovin loistoon tottunut ja laajalti matkustellut Aurora Karamzin tunsi aikansa hienoston ylelliset tavat, mikä heijastui myös Hakasalmen huvilan joulunviettoon. Joulun henki oli kuitenkin harras, koska vanheneva everstinna käytti aikansa ja omaisuutensa hädänalaisten auttamiseen ja monien yhteiskunnallisten hankkeiden, ennen kaikkea Diakonissalaitoksen, tukemiseen.

Hakasalmen huvilan joulukalenterin ovat laatineet Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Hilkka Vallisaari sekä tutkijat Jere Jäppinen ja Jaana Mellanen, joka on piirtänyt kalenterin kuvat.

Lisätietoja antavat museolehtori Hilkka Vallisaari puh. (09) 3103 6491 tai hilkka.vallisaari at hel.fi sekä tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen puh. (09) 3103 6505 tai jere.jappinen at hel.fi.


Hinta on 6 euroa (sis. alv). Kalenteria saa Museokaupasta, Sofiankatu 4, ja Hakasalmen huvilasta, Mannerheimintie 13 D, sekä muista kaupunginmuseon näyttelypisteistä. Museokaupassa saa vähintään 10 kappaleen ostosta ­30 %:n alennuksen. Tukkutilaukset taloussihteeriltä puh. 09 3107 1558. Kalenteria myy myös Akateeminen kirjakauppa.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta