[Nayttelyposti] Tampereen taidemuseon näyttely Puhuvaa ainetta - Talking Substance esittelee kansainvälistä mitalitaidetta ja kotimaista kuvanveistoa

Yli-Kerttula Helena Helena.Yli-Kerttula at tampere.fi
Ma 21.Kesä. 10:24:44 EEST 2010


 Puhuvaa ainetta - Talking Substance  

Mitalitaidetta maailmalta - kuvanveistoa läheltä 

Art Medal in a Global World - Nearby Sculpture

17.6.-29.8.2010

 

Näyttely Puhuvaa ainetta esittelee taidemitaleita lähes 400 tekijältä ympäri maailmaa. Suurkatselmus antaa hyvän kuvan siitä, mitä mitalitaiteessa maailmanlaajuisesti juuri nyt tapahtuu. Näyttely keskittyy mitaleihin taidemuotona, ei niinkään urheilupalkintoina tai kunniamerkkeinä. Tyylillisesti mitalitaide on seuraillut kuvataiteita - joskin reagoinut sen muutoksiin verraten hitaasti. Modernismin myötä mitalitaiteessa alkoivat puhaltaa vapaammat tuulet, ja kuvanveistäjien kiinnostus sitä kohtaan alkoi jälleen kasvaa. Nyt näyttelyssä on esillä perinteisten mitalien lisäksi esineitä, jotka on valmistettu melkein mistä materiaalista tahansa ja jotka ainakin siinä suhteessa ovat kiinni oman aikansa taiteellisessa orientaatiossa.

 

Rinnakkain mitaleiden kanssa ilmiön kotoisena kääntöpuolena esillä on nykykuvanveistoa 11 taiteilijalta, jotka asuvat Tampereen seudulla. Näyttely juhlistaa osaltaan Suomen kuvanveistäjäliiton sadannetta toimintavuotta, ovathan lähes kaikki näyttelyn kuvanveisto-osuuden taiteilijoista aktiivisesti mukana liittonsa toiminnassa. 

 

Mitalitaiteen näyttely alkoi Tampere-talossa kansainvälisellä mitalitaiteen kongressilla, johon tuli keräilijöitä, taiteilijoita, alan asiantuntijoita ja muita mitalitaiteesta kiinnostuneita noin 30 maasta. Näitä alan kansainvälisen kattojärjestön FIDEMin (Fédération Internationale de la Médaille d'Art) kongresseja on järjestetty vuodesta 1937 ja melkein alusta saakka niihin on liittynyt myös näyttely. Edellinen tapahtuma pidettiin Colorado Springsissä 2007. 

 

Näyttelyn kuvanveisto-osuuden taiteilijat ovat Krister Gråhn, Jaakko Himanen, Villu Jaanisoo, Hanna Jaanisoo, Osmo Juvonen, Aarne Jämsä, Matti Kalkamo, Jarmo Kallinen, Heli Ryhänen, Jyrki Siukonen ja Ilkka Virtanen. Mitaleiden kokonaismäärä on noin tuhat, ja osallistuvia maita on 29 neljästä maanosasta.

 

Mitaleita on Tampereen taidemuseon lisäksi kesän aikana esillä useassa näyttelytilassa Tampereella:

Suomalaisia taidemitaleja ja pienoisveistoksia Galleria Saskiassa 7.- 20.6.2010

Suomalaisia kirjailijoita esitteleviä taidemitaleita pääkirjasto Metsossa 7.-19.6.2010

Neuvostomitaleja ja kunniamerkkejä Lenin-museossa 7.5.-24.6.2010

Mitaleita omasta kokoelmasta Hiekan taidemuseossa 8.6.2010-31.3.2011

 

Lisätietoja: kokoelmapäällikkö Tapio Suominen p. 050 359 2410

Lehdistökuvia: markkinointi- ja tiedotussihteeri Helena Yli-Kerttula p. 040 8012714

sähköposti: etunimi.sukunimi at tampere.fi

 

Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34 , Tampere, Avoinna ti-su klo 10-18,

yleisöopastus sunnuntaisin klo 15. Pääsyliput 6/4/2 EUR, ryhmälippu (min.10 hlö) 4EUR/hlö, opasvaraukset taidemuseo at tampere.fi tai p. 03 5656 6677

www.tampere.fi/taidemuseo

 

 
<http://www.tampere.fi/taidemuseo> 
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta