[Nayttelyposti] Tila - tunne -näyttely Tuusulan Nykytaiteen museossa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
Ma 25.Tammi. 12:10:27 EET 2010



Tila - tunne -näyttely Tuusulan Nykytaiteen museossa

Tuusulan Nykytaiteen museossa on avattu 16. tammikuuta uusi kokoelmanäyttely Tila - tunne Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta. Näyttelyn keskeisenä teemana on ihminen ja hänen elinympäristönsä. Taiteen avulla ihminen voi ymmärtää paremmin omaa elämäänsä ja samalla muita ihmisiä. Näyttelyn teokset kuvaavat nimensä mukaisesti tilaa ja tunnetta - ihmisen fyysistä tilaa sekä sisäistä olotilaa. Teoksia lähestytään näyttelyssä kolmen alateeman avulla: ihminen, kaupunki ja luonto. Taidekeskus Kasarmin kahdessa näyttelytilassa nähdään noin 60 maalausta, veistosta, installaatiota ja grafiikan työtä. Tila - tunne -näyttely on esillä 25.4. saakka.

Teosten yhteisenä tekijänä on taiteen merkitys ihmiselle. Alpo Jaakolan värikkäät ja voimakkaat teokset kuvaavat ihmistä ekspressiivisesti. Jarmo Mäkilän punkkarien muotokuvat vuodelta 1980 kertovat pop-taiteen tyylisesti nuorisokulttuurin punk-ilmiöstä. Antero Kareen Kaupunki (1982) kuvaa nimensä mukaisesti kaupunkia ja teoksessa on kaupungille tyypillisiä rakennusmateriaaleja - rautaa, betonia ja vaijereita ihmisen kasvomaskien ja käsineiden joukossa. Kaupunki on omanlaisensa kokemustila, samalla massakokemus kuin toisaalta eriytynyt ja yksilöllinen. Rakennuksineen ja puistoineen kaupunki on ihmisen luomaa, osin suunniteltua ja osin historian saatossa sotien ja muiden mullistusten muokkaamaa.

Näyttelyn teoksia voi tarkastella myös tilan näkökulmasta. Tila liittyy käsitteenä arkkitehtuuriin ja toisaalta se on kuvassa ilmenevää sommittelua. Etenkin Lauri Laineen ja Pekka Ryynäsen grafiikassa voi nähdä arkkitehtuurin vaikutusta tilan kuvaamiseen. Geometriseen kuva-aiheeseen kätkeytyy antiikin tai renessanssin huonetiloihin ja rakennuksiin viittaavia piirteitä. Toisenlaisen sisätilatunteen tarjoaa vaikuttavine perspektiivikuvauksineen Eduardo Chillida Belzunce teoksellaan Interior (1988). Pekka Ryynäsen useat serigrafiat sekä peltinen tilateos Valo ja pimeys (1993) liittyvät maurilaisen Alhambran palatsin arkkitehtuuriin ja dekoraatioaiheisiin.

Raimo Kanervan serigrafiasarja Oodi luonnolle on pop-taiteen tyylinen humoristinen ylistys luonnolle. Jussi Heikkilän Giverny - installaatio (2002) on kunnianosoitus Claude Monet´n Givernyn kodille, joissa taiteilija maalasi kuuluja lummelammikkoaiheitaan. Johanna Koistisen herkät kasviaiheiset grafiikantyöt kuvaavat luonnon haurautta. Antti Ojalan Italian Grassinassa 1990-luvun lopulla syntyneet maisema-aiheet pohjaavat klassiseen italialaista maisemaa ihannoivaan maisemamaalaustaiteeseen 1600-luvulla.

Nykypäivän maailmassa, kiristyvien talousolosuhteiden aikana voi kuuluttaa humaanien arvojen perään. Myös ympäristö ja luonto ovat oleellinen osa hyvinvointiamme kuten taide ja kulttuurikin.
Taiteen ja etenkin nykytaiteen merkitys on ihmisyyden arvojen, elämän kokonaisuuden ja kokemusmaailman korostaminen. Taiteen avulla kohtaamme itsemme ja ympäristömme ja ehkä opimme jotain uutta ihmisenä olemisesta ja ihmisyyden arvoista.



Tuusulan Nykytaiteen museo
Taidekeskus Kasarmi
Jääkärinpolku 2, Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi
Avoinna ti-su 12-17
Liput 5,50/4,50/2,00 €


==================================================================
Päivi Ahdeoja, näyttelysihteeri
Tuusulan Nykytaiteen museo / Taidekeskus Kasarmi, PL 60 04301 Tuusula
puh: 09-8718 3462, 040-3143462
e-mail: paivi.ahdeoja at tuusula.fi
==================================================================





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta