[Nayttelyposti] PIMIÖ: Jaan Toomik

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 25.Tammi. 11:18:16 EET 2010


Jaan Toomik
Waterfall
Turun taidemuseon Pimiössä 29.1.-11.4.2010

Tiedotustilaisuus torstaina 28.1.2010 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 28.1. klo 18-20.
Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!

Turun taidemuseo aloitti Pimiö-näyttelyiden sarjan vuonna 2008. Ensimmäisenä vuonna nähtiin suomalaisten taiteilijoiden video- ja mediataiteen teoksia. 2009 vuorossa olivat muista Pohjoismaista kotoisin olevat taiteilijat. Vuonna 2010 Pimiössä nähdään baltialaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksia. Vuoden aloittaa virolainen Jaan Toomik (s. 1961). Pimiössä nähdään Toomikin teos Waterfall (Vesiputous, 2005, 1:45 min).

Waterfall-teoksessa taiteilija astuu valtavan vesiputouksen eteen. Luonto osoittaa mahtinsa ja vesimassat vyöryvät hänen selkänsä takana. Taiteilija seisoo kuitenkin rauhallisena katse kohti katsojaa. Hänen olemuksensa on vastaanottavainen. Pian Toomikin ilme kuitenkin muuttuu ja hän avaa suunsa. Se, mitä hänen selkänsä takana tapahtuu, siirtyy yhtäkkiä hänen sisälleen. Hetkellisen, kaoottisen purkauksen jälkeen rauha palaa. Taiteilija poistuu.

Muutamassa minuutissa Waterfall saa myös katsojan tunnevyöryn liikkeelle. Vesiputous tuntuu rauhoittavalta, vaikka katsoja yhtä aikaa tiedostaa sen valtavan voiman ja siinä piilevän vaaran.  Vesiputouksen purkaus on vapauttava. Teos voisi olla yhtä hyvin taiteilijan omakuva kuin kuva ympäröivästä maailmastakin - merkitykset nivoutuvat toisiinsa. Pilvet liikkuvat ja vesi virtaa. Ihminen seisoo paikallaan. Miten ympäröivä maailma vaikuttaa häneen?

Jaan Toomik on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyihin installaatio- ja videoteoksillaan. Kotimaassaan hänet tunnetaan myös maalarina. Taiteilija esiintyy videoteoksissaan usein itse. Hän tuo niissä avoimesti esiin henkilökohtaisia, toisinaan kipeitäkin kokemuksia. Toomik on käsitellyt esimerkiksi oman isänsä menettämistä lapsena, veljensä varhaista kuolemaa ja maansa historiaa. Omakohtaisten kokemustensa lisäksi hänen teoksissaan saavat puheenvuoron myös muut ihmiset. He kertovat mielen ja ruumiin sairauksista sekä väkivaltaisista käyttäytymistavoista. Teokset kuvaavat ihmisten keinoja kohdata vaikeita asioita ja selviytyä. Tärkeä osuus on myös luonnolla, joka korostaa ihmisen sielukkuutta. Usein Toomikin teoksissa on mukana kiehtova oivallus tai yllätys, joka saa hymyn kasvoille.

TAITEILIJATAPAAMINEN
Torstaina 28.1.2010 Jaan Toomik kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54-60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta