[Nayttelyposti] STUDIO: Jani Ruscica

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ma 25.Tammi. 11:18:25 EET 2010


Jani Ruscica
Rinnakkaisia näytöksiä
Turun taidemuseon Studiossa 29.1.-11.4.2010

Tiedotustilaisuus torstaina 28.1.2010 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 28.1. klo 18-20.
Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!

Tammikuun lopussa Turun taidemuseon Studiossa avautuu Jani Ruscican (s. 1978) näyttely Rinnakkaisia näytöksiä (Parallel Acts). Näyttelyn ydin on liikkuvan kuvan teos Lopun alkuja (2009, 17 min.). Teoksessa seitsemän eri henkilöä kertoo tulevaisuuteen liittyvistä mielikuvistaan. Mitä silloin mahdollisesti tapahtuu?

Jani Ruscican edellinen teos Evoluutioita (2008) voitti vastikään pääpalkinnon alle 60-minuuttisten elokuvien sarjassa Kölnin KunstFilm-biennaalissa. Elokuvassa seitsemän nuorta harrastelijanäyttelijää kuvaili käsityksiään siitä, miten maailmankaikkeus on syntynyt ja miten he itse kuuluvat siihen. Nyt ensi kertaa esitettävä Lopun alkuja on muodoltaan samanlainen. Ruscica jatkaa tulevaisuutta käsittelevällä teoksellaan oivaltavasti ja kiehtovasti maailmankaikkeuteen, yhteiskuntaan ja ihmisten henkilökohtaiseen elämään liittyviä ajankohtaisia pohdintojaan.

Miten tulevaisuudesta yleensä kerrotaan ja miten se esitetään? Käsityksemme tulevasta perustuu vahvasti menneisyyteen ja historiaan, mutta myös median ja populaarikulttuurin piirtämiin uhkakuviin. Lopun alkuja kuvattiin filmistudiossa, josta tehtiin näyttämöllinen tila. Lavasteissa hyödynnettiin digitaalisia ja virtuaalisia kuvantuottamistapoja. Lopun alkuja -teoksen rinnalla Studiossa nähdään installaatio Näyttämökuvat I ja II. Telineille on ripustettu vihreää ja sinistä kromaverhoa, jota käytetään esimerkiksi luotaessa keinotekoisia taustoja elokuviin. Kuvaamalla kohde kromaverhon edessä voidaan tausta helposti vaihtaa. Kankaisiin ommellut kuvat viittaavat 1900-luvun alun futuristien uusia kuvallisia muotoja hakeneisiin näyttämökuviin. Lähtökohtana on ollut italialaisen Enrico Prampolinin (1894-1956) näyttämökuvasuunnitelmat.

Taiteellisessa työskentelyssään Jani Ruscica tekee aina tiivistä yhteistyötä muiden ihmisten kanssa. Lopun alkuja teoksen on kuvannut Anu Keränen. Käsikirjoituksen taiteilija on valmistellut yhteistyössä teoksessa esiintyvien harrastelijanäyttelijöiden kanssa. Näyttämökuvat I ja II on ommellut Varpu Eräpuu. Ruscica suhtautuu kunnioittavasti ja arvostaen ihmisten erilaisiin maailmankatsomuksiin. Hän muistuttaa, että kun ihmiset kertovat tulevaisuuteen liittyvistä mielikuvistaan, he käsittelevät samalla omia unelmiaan ja pelkojaan. Taiteilija sanookin Lopun alkuja -teoksen olevan ennen kaikkea kuva omasta ajastamme ja sen ilmiöistä.

Helmikuussa 2010 Jani Ruscicalla on Helsingissä Valokuvagalleria Hippolytessä yksityisnäyttely Rinnakkaisia näytöksiä, joka varioi Turun taidemuseon Studio-näyttelyn teemojen käsittelyä. Ruscican näyttelyn jälkeen Turun taidemuseon Studiossa on esillä Turun Piirustuskoulusta valmistuvan Erkki Nampajärven näyttely. Kesällä Studion täyttää Jiri Gellerin veistokset ja syksyllä Hanna Haaslahden mediataide. Vuoden viimeisenä näyttelynä nähdään tanskalaisen Julie Nordin suoraan Studio-tilaan toteuttamia seinäpiirroksia ja -maalauksia.

TAITEILIJATAPAAMINEN
Keskiviikkona 17.2.2010 Jani Ruscica kertoo taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54-60) Kuvateatterissa klo 13 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta