[Nayttelyposti] Pasi Eerik Karjulan puuveistoksia vuosilta 1999-2009 Jyväskylässä

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ke 20.Tammi. 11:41:52 EET 2010


Pasi Eerik Karjula - puuveistoksia vuosilta 1999-2009

15.1.-28.2.2010

Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23
puh. 014 266 3491
ti-su klo 11-18
vapaa pääsy

Eläviä veistoksia puukolla, kirveellä, moottorisahalla

Esillä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta lainattu OHO-veistos vuodelta 2003 sekä muita pienempiä puuveistoksia taiteilijan työhuoneelta.

- Puuveistoksissaan Karjula operoi vähäeleisellä arkkityyppisellä kuvastolla, jota dominoi usein talo. Saattaapa jossain vilahdella myös omakuva. Karjulan puukolla, kirveellä ja moottorisahalla syntyvässä rosoisessa estetiikassa näkyy jälkiä puhdetöistä, nikkaroinnista ja ehkä vähän ITE-taiteestakin, joita kaikkia johdattaa kuitenkin ankara tietoisuus tekemisestä ja epäilemättä myös puusepän koulutus, minkä Karjula on nuorena hankkinut, kirjoittaa Otso Kantokorpi Puu veistäjän käsissä -näyttelyjulkaisussa. Espoon modernin taiteen museon EMMan ansiokas suomalaisen puuveistotaiteen katselmus teki veistäjiä tutuksi suurelle yleisölle kesällä 2008.

Karjulan veistokset näyttävät arkaaisilta ja vankasti maassa seisovilta, mutta tarkempi tutkistelu paljastaa niissä olevan jotakin jämäkkyydelle vastakohtaista - joko rakenteellista tai ajatuksellista irrottelua, joka tempaa täysin mukaansa. Taiteilijan itsensä mukaan teoksissa ei ole yhtä tai kahta selitystä, vaan selityksiä on monia ja ne haarautuvat tarinoiksi. Hän kertoo, että hänen työskentelynsä on suurimmaksi osaksi ajattelua, jota hän ei osaa pukea sanoiksi vaan joka kiteytyy taideteoksiksi.

Sitkakuusen, tervalepän, koivun ja muiden jalopuulajien rosoisiksi työstetyt pinnat elävät ja vetävät puoleensa. Karjula on ensimmäisiä akateemisia kuvanveistäjiä, joka antaa moottorisahan jäljen näkyä teoksissaan. Hän on sanonut osin leikillään, että rosoinen pinta kiinnostaa häntä pitkälti syystä, että puusepän opissa jäljen piti olla viimeisen päälle hiottua.

Pasi Eerik Karjula asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on syntynyt vuonna 1964 Jyväskylässä. Perhe muutti Virroille hänen ollessa alle yksivuotias. Hän valmistui Kuvataideakatemian kuvanveiston linjalta vuonna 1991. Tätä ennen hän oli opiskellut puusepäksi Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Hän debytoi taiteilijana Nuorten näyttelyssä Helsingin Taidehallissa vuonna 1991, ja on tämän jälkeen osallistunut lukuisiin galleria- sekä museonäyttelyihin. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin kaupungin taidemuseon, Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Kiasman, Saastamoisen säätiön, sekä Tampereen nykytaiteen museon kokoelmissa.

Karjulan tuotantoon kuuluu veistosten lisäksi valokuvia, videoita ja lyhytelokuvia. Yksinpuurtamisen vastapainoksi hän osallistuu aktiivisesti usean taiteilijaryhmän toimintaan.

Joulukuussa taiteilijalle myönnettiin Tapperien Taideseuran kuvataiteen mitali.

Lisätietoja
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka[at]jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseoYstävällisin terveisin

Leena Lokka
kuraattori
Jyväskylän taidemuseo

puh. (014) 266 4395
matkapuh. 050 542 05 27

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

Kilpisenkatu 1D
PL 165
40101 Jyväskylä
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta