[Nayttelyposti] Westerholmin maalauksen kehys konservoitu

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ti 14.Joulu. 10:34:29 EET 2010


Victor Westerholmin Lehmiä koivumetsässä -teoksen kehys konservoitu


Konservaattori Satu Rantala on konservoinut Victor Westerholmin maalauksen Lehmiä koivumetsässä (1886) kehyksen opinnäytetyönään Metropolia Ammattikorkeakoulussa Vantaalla keväällä 2010. Kehys on seurannut Westerholmin teosta jo yli sata vuotta. Maalaus on Turun taidemuseon keskeisiä teoksia ja myös kehys kuuluu museon kokoelman arvokkaimpiin. Kehys onkin runsaine koristeluineen erityinen ja komea taidekäsityön mestarinäyte. Teos on ensimmäistä kertaa esillä konservoinnin jälkeen Crème de la Crème - Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta -näyttelyssä.

Satu Rantalan mukaan maalauksen kehys on todennäköisesti alkuperäinen ja tehty luultavimmin Saksan Düsseldorfissa teoksen valmistumisen aikoihin. Kehys edustaa kertaustyyliä, ja sen koristelussa on yhdistelty klassismin muotoaiheita harjan plastiseen hedel­mä- ja kasvilistaan. Kehyksen puurunko ja koristemassalistat on valmistettu ja koottu kokonaisuudeksi käsityönä, ja pintakäsitte­lyillä toteutettu matta-kiiltävä -rytmi osoittaa harkittua suunnittelua.

Ennen konservointia kehyksen kookas hedelmä- ja kasviaiheinen koristelista oli monin paikoin irti ja koristeen kiiltokullattuja hedelmiä peitti pronssimaali, joka oli tummunut ruskeaksi. Pintojen tarkkaan harkittu kiiltoasteiden rytmi - mattakulta, matta metallointi ja kiiltokulta - oli hämärtynyt.

Tärkeimmät konservointitoimenpiteet olivat siten kehyksen puhdistus, irtoavien massakoristeiden kiinnitys, pronssimaalin poisto kiiltokultausten päältä ja retusointi. Kiiltokullattujen hedelmäkoristeiden retusointi toteutettiin kiinnittämällä kultalehteä ainoastaan vauriokohtiin modernilla kiinnitysaineella, jonka saa poistettua pinnalta alkuperäistä kultausta vahingoittamatta.

Konservointityön lähtökohdat syntyivät määrittelemällä ensin kehyksen arvot, joista tärkeimpiä olivat käyttöarvo, esteettinen arvo ja tutkimusarvo. Konservointityön tuloksena kehykseen liitetyt arvot saatiin säilymään ja vahvistumaan: tutkimusarvo on ennallaan, sillä lisätyt materiaalit ovat tunnistettavissa alkuperäisistä, kehys on turvallinen käyttää ja se on saanut takaisin tärkeimmän koriste-elementtinsä loiston.Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi

www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>

**************************************

Matts Leiderstam: Täältä nähtynä / Sett härifrån / Seen from Here 1.10.-16.1.2011
STUDIO Julie Nord: Dark Ink 26.11.2010-16.1.2011
PIMIÖ Kristina Norman: Me ei ole universumis üksi 26.11.2010-16.1.2011
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta