[Nayttelyposti] Crème de la Crème - Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ti 14.Joulu. 10:34:28 EET 2010


Crème de la Crème
Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta
Turun taidemuseossa 14.12.2010-5.2.2012


Crème de la Crème esittelee Suomen taiteen kultakauden (n. 1880-1910) kerman, mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta. Museon yläkerran täyttää yli sata tunnetuinta ja toivotuinta kokoelmaklassikkoa. Samalla näyttely rohkaisee pohtimaan, mikä oikeastaan on mestariteos ja miten klassikot syntyvät. Miksi juuri Akasta ja kissasta, Sammon puolustuksesta ja monesta muusta on muodostunut kansallisaarteitamme?

Näyttely purkaa mestariteos-käsitettä yleisellä tasolla mutta mukana on myös tapauskohtaisia kertomuksia taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Mestarillisia aiheita tutkitaan niin historiamaalauksen, muotokuvan, maiseman kuin kansankuvauksenkin lajityypeissä. Näyttely valottaa myös museoiden roolia mestariteosten ja mestariteosajattelun synnyttäjänä. Mitkä teokset valitaan kokoelmaan, mitkä päätyvät esille näyttelyihin, mitkä varastoon? Entä mitkä teokset kohoavat tähdiksi, joiden kautta kokoelma saa kasvot? Ajan myötä arvostuksissa ja makunormeissa tapahtuu toisaalta myös muutoksia, joten osa klassikoista unohtuu ja uusia syntyy tilalle. Myös taidehistoriaa tulkitaan ja kirjoitetaan uudelleen, eikä vähiten taiteilijamyyttien osalta. Näyttely tarkastelee taiteilijapersoonallisuuksien vaikutusta teosten tulkintaan ja arvostukseen kahden erilaisen tapauksen, Akseli Gallen-Kallelan ja Helene Schjerfbeckin elämän ja taiteilijuuden kautta. Kolmantena, kokoelman kannalta keskeisenä taiteilijana valokeilaan asettuu suomalaisen maisemamaalauksen kehittäjä Victor Westerholm. Ensimmäisenä Turun taidemuseon johtajana juuri hänellä oli ratkaiseva rooli siinä, mistä kultakauden teoksista tuli osa museon kokoelmaa ja "meidän kuviamme".

Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin ja Westerholmin rinnalla klassikkokattaukseen kuuluvat mm. Albert Edelfelt, Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Hugo Simberg. Kuvanveisto saa myös näyttävän estradin museon yläaulassa, joka on nyt palautettu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa veistoshalliksi.

Crème de la Crèmestä pääsee nauttimaan koko kulttuuripääkaupunkivuoden ajan, aina 5.2.2012 asti. Näyttelyyn liittyen järjestetään erilaista oheisohjelmaa. Heti tammikuussa heittäydytään hurmioon, kun taidehistorioitsija Anna Kortelainen luennoi aiheesta Stendhalin syndrooma, taiteenrakastajien salaperäinen sairaus lauantaina 22.1.2011 klo 14. Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus osallistua omien suosikkimestariteostensa valintaan kulttuuripääkaupunkivuoden alkupuolella lanseerattavassa äänestyksessä.

Tervetuloa!Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi

www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>

**************************************

Matts Leiderstam: Täältä nähtynä / Sett härifrån / Seen from Here 1.10.-16.1.2011
STUDIO Julie Nord: Dark Ink 26.11.2010-16.1.2011
PIMIÖ Kristina Norman: Me ei ole universumis üksi 26.11.2010-16.1.2011
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta