[Nayttelyposti] Anniina Vainionpään puupiirroksia ja monotypioita Hyvinkään taidemuseossa

Ilola Merja Merja.Ilola at HYVINKAA.FI
To 9.Joulu. 11:38:55 EET 2010


                                                                                       

 

Tiedote 22.11.2010

 

Leave me be - Anna mun olla

Anniina Vainionpään grafiikkaa

 

10.12.2010 - 9.1.2011 Kaapon galleria, Hyvinkää taidemuseo

 

Anniina Vainionpää (s. 1979) on nuori, lahjakas taidegraafikko. Hänelle läheisimmät graafiset menetelmät ovat puupiirros ja monotypia. Näyttelyn puupiirrokset ovat syntyneet taiteilijan lapsuuden muistoista. Niiden värejä, leluja ja leikkejä hän peilaa aikuisen maailmaa vasten. Millaisia erilaiset aikuisuuteen liittyvät roolit ovat ja mitä näiden roolien taakse kätkeytyy. Itsekin vasta 30-vuotiaana taiteilijana hän pohtii teoksissaan lapsuuden leikkien suhdetta aikuisuuden monimutkaisiin roolipeleihin ja elämän ennalta arvaamattomiin tilanteisiin. 

Taiteilijan töissä seikkailevat mansikkaleivokset, hassut eläinpojat ja sievät tyttölapset, mutta vakavampi sävykin on läsnä. Näennäisen kepeän ja valoisan ulkokuoren alla odottavat riemun ja leikkisyyden ohella myös ne pimeyteen painetut ja unohdetut asiat, jotka pulpahtelevat pintaan lapsuuden ja aikuisuuden rajapinnalla.

 

Monotypioiden taustana ovat taiteilijan isänsä kanssa käydyt keskustelut hänen lapsuudestaan. Isän suosikkilelu oli tuppipuukko, jolla Paapan kanssa sai veistellä kauhoja ja muita tarvekaluja. Isän käytännönläheisen ja usein hyvin työntäyteisen lapsuuden tilalle on ehkä tullut parempi elintaso ja tavaranpaljous, mutta myös ulkonäköön, suorittamiseen ja pärjäämiseen liittyviä paineita jo varhaisella iällä. Ehkä kasvaminen on edelleen (aina) samanlainen hyppy tuntemattomaan. 

 

Anniina Vainionpää toteuttaa puu- ja linopiirrokset yhden laatan menetelmällä eli poistomenetelmällä. Taiteilija ei käytä prässiä vedostamiseen vaan kaivertamansa vanerilaatat hän hiertää valmiiksi teokseksi käsin. Taiteilija varioi vedossarjaa käyttämällä jokaisessa vedoksessa eri väriyhdistelmiä. Näin hänen grafiikanlehtensä ovat pikemminkin uniikkiteoksia kuin perinteisiä vedossarjoja. On kiinnostavaa, miten vanhin graafinen menetelmä, puulle kaivertaminen, herää aina uudestaan eloon ja siitä taitajan käsissä löytyy täysin uusia ilmaisutapoja. 

 

 

Lisätietoja amanuenssi Merja Ilola puh. 040 480 1776, e-mail merja.ilola at hyvinkaa.fi

 

Pressikuvat avajaisviikolla 49 osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press

 

 

 

 

Merja Ilola
amanuenssi
Hyvinkään taidemuseo
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358 (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi <http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/> 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta