[Nayttelyposti] Nalleja ja Karhuja Emil Cedercreutzin museolla

Marja Hänninen-Tolvi Marja.Hanninen-Tolvi at harjavalta.fi
Ke 8.Joulu. 14:32:44 EET 2010


EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO
Harjavalta

Marjaana Nyström
Nalleja ja Karhuja
7.12.2010-27.2.2011

Emil Cedercreutzin museo avaa talvikautensa esittelemällä ajankohtaan sopivan näyttelyn Nalleja ja Karhuja. Museo ei suinkaan vetäydy talviunille, vaan virittäytyy seuraavan kolmen kuukauden aikana metsiemme salaperäisen könsikkään ja hänen pehmoystäviensä, nallekarhujen, elämään monin eri tavoin.

Näyttely Nalleja ja Karhuja on turkulaisen tutkija, psykologi Marjaana Nyströmin suunnittelema ja toteuttama kokonaisuus. Näyttely esittelee tuon meille kaikille rakkaan pehmolelun, nallekarhun, yhden ihmisen pitkäaikaisen ystävyyden ja kiinnostuksen kohteena. Näyttelyn päätähtenä on maailman suurikokoisimman nallekarhun, lähes kahdeksan metriä pitkän Omni Karhun pikkusisko Omnikin ensiesittäytyminen. Vuoden 2000 Guinnessin ennätyskirjan mukaan Omni oli maailman ja koko viime vuosituhannen suurin perinteisesti kankaasta ommeltu nallekarhu. Omnikki on veljeään puolet pienempi.

Marjaana Nyströmille nallet ovat olleet elämänmittainen ystävyys. Pitkä yhteiselo alkoi lapsuuden aikaisista nalleleluista. Suhde kehittyi myöhemmin nalleyrittäjyyden kautta vanhojen perinteisten nallekarhujen keräilyharrastukseksi,  ja myös tieteelliseksi  tutkimuskohteeksi.  Vuonna 2007 Marjaana Nyström julkaisi teoksen Nallekarhu (Otava ). Teos on kulttuurihistoriallinen katsaus nallekarhuilmiöön kulttuurihistorian, tieteen, taiteen ja tietenkin käsityöperinteen näkökulmasta.  Kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja aiheesta.

Nyström on tutkinut nallekarhujen (turva- ja tunnelelujen) eli niin sanottujen siirtymäobjektien merkitystä lapsen kehitykselle. Tähän liittyvää tutkimusaihetta hän on jatkanut muun muassa lastenpsykiatri  Ritva Erkolahden kanssa.  Nykyään Nyström on yksi Suomen tunnetuimmista nallekeräilijöistä ja nallentekijöistä. Nalleja ja Karhuja - näyttely tuo mukanaan Emil Cedercreutzin museoon ei vain erilaisia nallekarhuja, vaan myös erilaisia näkökulmia nallekarhuun ja karhuun. Joulukuussa 11.12. Emil Cedercreutzin museo järjestää Karhuseminaarin, jossa eri tieteenalan asiantuntijat lähestyvät karhua niin uskontotieteen, lastenpsykiatrian, arkeologian ja kulttuurihistorian näkökulmasta. Tammikuussa 29.1. Marjaana Nyström luennoi pimeän vuodenajan vaikutuksesta ihmisen mielialaan ja käyttäytymiseen - Nukkuuko ihminenkin talviunta?. Helmikuussa 20.2. museolla avautuu Päivystävä Nallepoliklinikka. Klinikalle voi tuoda ikään, näköön ja kokoon katsomatta erilaisia pehmoleluja korjattavaksi ja arvioitavaksi. Paikalla päivystää nalletohtori Marjaana Nyström.

Nalle on siis paljon muutakin kuin pehmeä turkki ja ruskeat nappisilmät. Nalle kätkee hellyttävän ulkokuorensa sisälle lukuisia kulttuurisia, sosiaalisia ja historiallisia kerrostumia ja merkityksiä. Näyttely oheistapahtumineen on ainutlaatuinen kurkistus nallekarhujen mielenkiintoiseen ja monisyiseen elämään.


Tarkempaa tietoa oheistapahtumista www.harjavalta.fi/palvelut/museo<http://www.harjavalta.fi/palvelut/museo>

TERVETULOA!



Näyttelyterveisin,

Marja Hänninen-Tolvi
museoamanuenssi
(kultt.hist. kokoelmat)

EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO
Museotie 1, 29200 Harjavalta
marjatolvi at harjavalta.fi
www.harjavalta.fi/palvelut/museo
p. (02) 535 1213
fax. (02) 535 1220




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta