[Nayttelyposti] Taideopiskelijat tuunaavat historiallisen museon

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
To 29.Huhti. 12:06:58 EEST 2010


TIEDOTETaideopiskelijat tuunaavat historiallisen museonHelsingin kaupunginmuseon päärakennuksessa, Sofiankatu 4, avautuu keskiviikkona 5.5.2010 Encounters - Tapaamisia -kommenttinäyttely, joka koostuu Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden taiteellisista lisäyksistä museon näyttelyyn. Taideopiskelijat, joista monet ovat ulkomaalaisia, avaavat kriittisillä ja humoristisilla teoksillaan virkistäviä näkökulmia historiallisen museon tapoihin kertoa menneisyydestä ja suomalaisuudesta.TEKIJÄT OVAT TOIMITTAJIEN TAVATTAVISSA AVAJAISISSA

HELSINGIN KAUPUNGINMUSEOSSA, SOFIANKATU 4,

TIISTAINA 4.5.2010 KLO 17.00.

TERVETULOA!


Aalto-yliopiston Taideteollinen korkeakoulu toteutti tänä vuonna viidettä kertaa Museo taiteilijan materiaalina -kurssin yhdessä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.  Kurssilla taideopiskelijat tutustuvat kulttuurihistorialliseen museoon ja sen toimintatapoihin sekä museon tarjoamiin mahdollisuuksiin taiteen paikkana ja lähtökohtana. Kurssin on ideoinut ja ohjannut tutkija ja taiteilija Outi Turpeinen, joka väitöskirjassaan tutki kulttuurihistoriallisen museon ja kuvataiteen vuorovaikutusta.

Kurssin tavoitteena on oppia tarkastelemaan kriittisesti historiallisia museoita, jotka on totuttu näkemään vakaina ja muuttumattomina laitoksina, arvokkaina tiedon temppeleinä. Museoissa historia näyttäytyy kauniina, tyylikkäästi ja sopusointuisesti esille pantuina esineinä. Näyttelyiden esteettisyys ja harmonia vetoavat ihmisten nostalgiseen menneen kaipuuseen mutta kertovat vähemmän todellisuuden rosoisuudesta ja ristiriitaisuudesta ennen ja nyt.

Kurssilaisten kommenttiteokset kyseenalaistavat museon historiakuvan taiteen keinoin. Espanjalainen opiskelija horjuttaa näyttelyn kurinalaista järjestystä laittaessaan hienovaraisesti museoesineet tanssimaan. Museon naapurissa olevan työmaan äänet tulevat katalonialaisen opiskelijan työssä sisälle näyttelyyn muistuttaen museon keskiluokkaisuudesta ja työn näkymättömyydestä. Portugalilainen opiskelija kommentoi tämän päivän Helsinkiä videossa, jossa hän istuu ratikassa ja tavaa ulkomaalaislakia ontuvalla suomen kielellään.

Kotikaupungin tuttujen näkymien muutokset tuntuvat silti kiehtovan kriittistäkin katsojaa. Suomalaiset taideopiskelijat löytävät helposti museon esineistä ja kuvista kiinnekohtia omiin kokemuksiinsa. Tämän kohtaamisen tuloksena on syntynyt innoittuneita, henkilökohtaisia teoksia ohikiitävistä hetkistä muuttuvassa Helsingissä, jossa mennyt ja nykyinen ovat yhtä aikaa läsnä.


Lisätietoja

Aalto-yliopisto Taideteollinen korkeakoulu: Outi Turpeinen puh. 040 538 7079 tai outi at koodia4.fi

Helsingin kaupunginmuseo: Elina Kallio puh. 09 3107 1555 tai elina.kallio at hel.fi


ENCOUNTERS - TAPAAMISIA 5.5.-30.5.2010

kommenttinäyttely osana Horisontissa Helsinki -näyttelyä

Helsingin kaupunginmuseo, Sofiankatu 4, puh. 09 3103 6630
Avoinna ma-pe klo 9-17, to klo 9-19, la-su klo 11-17. Vapaa pääsy.

Kuvatekstit

Eva Fábregas tuo teoksessaan Sofiankadun rakennustyömaan äänet sisälle museoon muistutuksena todellisuuden rosoisuudesta museonäyttelyn rauhan ja järjestyksen keskellä. Kuva: Eva Fábregas.

Museo tarjoaa menneisyydestä yksittäisiä jäänteitä ja välähdyksiä, jotka saavat merkityksensä katsojan tiedon, muistojen ja tunteiden kautta. Taideteokset, kuten Karin Toyodan valokuva Talvipuutarhasta, avaavat uusia näkökulmia ohikiitäviin hetkiin. Kuva: Karin Toyoda.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta