[Nayttelyposti] Adventin avaus Helsingin kaupunginmuseossa
Niemi Salla
Salla.Niemi at hel.fi
Ti 24.Loka. 13:08:52 EET 2009
Joulu tulee kaupunginmuseoon
Helsingin kaupunginmuseon historiallinen joulukatu avataan Sofiankadulla ensimmäisenä adventtisunnuntaina 29.11.2009 klo 12. Valot sytyttää Aira Samulin seuranaan vossikalla ajeleva vanhanajan joulupukki, tonttuja ja entisajan helsinkiläisiä. Museon joulukauden aloittava Adventin avaus tarjoaa perinteistä joulutunnelmaa ja ohjelmaa myös Sederholmin talossa, Ruiskumestarin talossa ja Tuomarinkylän kartanossa. Tiernapojat ulottavat tänä vuonna retkensä Tuomarinkylään asti. Tapahtumaan on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.
Kaupunginmuseo elävöittää Helsingin vanhimpia kortteleita tuomalla jälleen historiallisen joulukadun ikivanhalle Sofiankadulle. Adventin avausta juhlitaan sitkeästi ensimmäisenä adventtisunnuntaina piittaamatta kauppiaiden innosta käynnistää joulumarkkinat jo viikkoja aiemmin. Katumuseota koristavien lamppuköynnösten ja lumitähtien mallina on ollut Kluuvikadun joulukatu vuonna 1938.
Kaupunginmuseon päärakennus, Sofiankatu 4, tarjoaa klo 12-15 jouluista ohjelmaa koko perheelle. Museossa voi osallistua leikkimieliseen joulusuunnistukseen, koristella piparkakkuja ja askarrella joulukoristeita. Joulumusiikki luo tunnelmaa, ja kaikki saavat laulaa yhdessä joululauluja Sakarat-kuoron johdolla. Talon elokuvateatterissa esitetään dokumentteja Helsingin jouluperinteistä. Horisontissa Helsinki -näyttelyn 1700-luvun puodissa voi nauttia Café Engelin jouluherkkuja. Museokaupassa alkaa jouluale - jo ennen joulua, jotta Helsingin historiaa henkivät lahjat löytävät tiensä moneen pukinkonttiin. Adventtitapahtumassa voi osallistua runsaan joululahjakirjakorin arvontaan.
Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 18, kutsuu klo 11-17 uppoutumaan upouuteen Yö-näyttelyyn, niin jouluyön kuin muidenkin öiden salaperäiseen tunnelmaan ja Helsingin öiseen elämään kautta aikain. Kaupunginmuseon jouluperinteisiin kuuluva tiernapoikaesitys on talon pihalla klo 13.
Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12, on kaikille aisteille retki entisajan jouluun. Yli 190-vuotias kantakaupungin vanhin puutalo johdattaa jälleen jouluvalmisteluihin 1860-luvun tapaan. Adventin avaus -tapahtumassa Ruiskumestarin talossa on klo 12-15 museon asiantuntijoita kertomassa menneen ajan joulunvietosta. Perinteinen tiernapoikaesitys on pihalla klo 14.30. Talo on jouluasussa 3.1.2010 asti.
Tuomarinkylän kartanomuseo, Tuomarinkyläntie 7, tarjoaa joulutunnelmaa Helsingin tyylihistoriaa esittelevän Tyylikästä-näyttelyn saleissa. Kartanomuseon ohessa toimiva Lastenmuseo kutsuu klo 13-16 koko perheen koristelemaan piparkakkuja sekä askartelemaan joulukortteja ja kuusenkoristeita. Päivän päättävät klo 16 Tiernapojat, jotka yleisön toivomuksesta esiintyvät nyt myös Tuomarinkylässä.
Lisätietoja antavat museolehtori Anna Finnilä puh. (09) 3103 6632 tai anna.finnila at hel.fi<mailto:anna.finnila at hel.fi> ja museolehtori Seija Haga puh. (09) 3107 1562 tai seija.haga at hel.fi<mailto:seija.haga at hel.fi>.
Kuvateksti
Lumi on Helsingissä muisto vain, mutta joulu tulee kuitenkin. Helsingin kaupunginmuseon joulukausi avataan perinteisesti ensimmäisenä adventtisunnuntaina 29.11.2009.
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/E. J. Viitasalo 1938.
LIITTEET Adventin avauksen tarkka ohjelma aikatauluineen
Joulukatujen vaiheita
LIITE
Adventin avaus
Perinteinen joulu saapuu Helsingin kaupunginmuseoon 29.11.2009
Katumuseo, Sofiankatu
klo 12.00 Aira Samulin avaa tapahtuman ja historiallisen joulukadun
vanhanajan joulupukki saapuu vossikkakyydillä
entisaikain helsinkiläisiä, musiikkia, tonttuleikkejä
Helsingin kaupunginmuseo, Sofiankatu 4, auki klo 11-17
Horisontissa Helsinki -näyttely
klo 12-15
joululauluja
piparkakkujen koristelua ja joulukoristeiden askartelua
filmejä joulunvietosta Helsingissä
leikkimielinen joulusuunnistus koko perheelle
jouluale Museokaupassa
Café Engelin jouluherkkuja
Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 16-18, auki klo 11-17
Uusi Yö-näyttely
klo 13.00 Tiernapojat pihalla
Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12, auki klo 11-17
1860-luvun porvariskoti jouluasussa 3.1.2010 asti
klo 12-15
helsinkiläistä joulunviettoa entisaikaan
klo 14.30 Tiernapojat pihalla
Tuomarinkylän museo ja Lastenmuseo, Tuomarinkylän kartano, auki klo 11-17
Tyylikästä & Mammutista marsuun
klo 13-16
piparkakkujen koristelua ja kuusenkoristeiden askartelua koko perheelle Lastenmuseossa
klo 16.00 Tiernapojat pihalla
VAPAA PÄÄSY
LIITE
Helsingin joulukatujen vaiheita
Kaupunkien ostoskatujen runsas joulukoristelu on nuori perinne ja liittyy ennen kaikkea kaupalliseen jouluun. Joulukadut syntyivät Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan suurkaupungeissa valomainonnan kehittyessä 1920-luvulla. Tavaratalojen julkisivuja alettiin koristella valtavin valaistuin kuvin ja koristelu levisi kokonaisille kaduille. Myös Tukholman Drottninggatanista tehtiin kimmeltävä joulukatu 1920-luvulla.
Tukholmasta haettiin malli Helsingin ensimmäiseen joulukatuun, jonka Kluuvikadun kauppiaat kustansivat. Muutamin värivaloin, kuusiköynnöksin ja seppelein koristettu katu avattiin 13.12.1930, jolloin vietettiin myös ensimmäistä ruotsalaiseen tyyliin toteutettua suurta julkista Lucia-juhlaa komeine paraateineen. Seuraavina lamavuosina joulukatua ei tehty, mutta talouden taas kohentuessa jouluvalaistukseenkin oli varaa. Vuonna 1935 Heikinkatu (nykyisin Mannerheimintie Erottajalta Kiasmalle) koristeltiin 15.12. sadoilla soihduilla, tervapadoilla ja valonheittäjillä. Kluuvikatu koristeltiin joulukaduksi vielä vuosina 1937, jolloin kuusiköynnöksiä somistivat kellot, ja 1938, jolloin vuorossa olivat suuret lumitähdet.
Sotavuosina jouluvalaistusta ei voitu ajatellakaan, ja pimeys jatkui aina vuoteen 1949. Silloin säännöstely jo hellitti ja joulussa alkoi taas olla hieman sotaa edeltävän ajan runsautta. Aleksanterinkadun kauppiaat halusivat korostaa aikojen muuttumista ylenpalttisella joulukoristelulla, ja niin kadun varrelle ripustettiin kolme kilometriä kuusiköynnöksiä ja 4 000 lamppua. Möllöttipä liikkeiden näyteikkunoissa vielä 4 000 joulupukkiakin! Muidenkaan katujen kauppiaat eivät jääneet näppejään nuolemaan, sillä parissa viikossa Helsinkiin ilmestyi kerrassaan kuusi joulukatua. Fabianinkadun jättienkeleissä valaistuine hameineen ja keskustan kaduilla iltaisin kaiutettavassa jazzmusiikissa riitti sodan kokeneilla päivittelemistä, eikä Kluuvikadun vuosikymmenen takaisia vaatimattomia koristuksia muistellut monikaan.
Aleksanterinkadun joulukoristelu vakiintui vuosikymmeniksi "viralliseksi" joulukaduksi ja ensimmäinen adventtisunnuntai avajaispäiväksi. Vasta 1980-90-luvulla jouluvaloja on ripustettu myös Kaisaniemenkadulle, Esplanadille ja muutamille muille keskeisille kaduille. Helsingin kaupunki on jo kauan osallistunut jouluvalojen kustannuksiin, jotta koristelut voidaan pitää mainoksettomina. Kauppiaat ovat kuitenkin saaneet tahtonsa läpi siinä, että joulukatujen avajaisia on aikaistettu viikolla tai jopa kahdella.
Suomen vanhin joulukatu on Pietarsaaressa
Kluuvikatu oli vuonna 1930 Helsingin ensimmäinen joulukatu mutta ei koko Suomen. Suomen vanhin joulukatuperinne on Pietarsaaressa, jossa on jo 150 vuoden ajan koristeltu pääkatu valaistuin uskon, toivon ja rakkauden vertauskuvin. Alun perin koristevalaistus koottiin puisista lyhdyistä, joissa talikynttilän valo kuulsi öljytyn paperin läpi. Vuodesta 1913 risti, sydän ja ankkuri ovat loistaneet sähkövaloin Suurkadun yllä. Omaperäinen joulukatu on tärkeä osa paikallisidentiteettiä tämänkin päivän pietarsaarelaisille.
Salla Niemi
verkkoviestijä
Helsingin kaupunginmuseo
PL 4300 (Sofiankatu 4)
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Puh. +358 (0)9 310 22422
GSM: +358 (0)50 526 3901
E-mail: salla.niemi at hel.fi<mailto:reeta.holma at hel.fi>
www.helsinginkaupunginmuseo.fi<http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi>
10 MUSEOTA - AINA VAPAA PÄÄSY!
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta